Αυτη η επανασταση αργει ακομα

Η βία κατά των γυναικών αποτελεί μια σύγχρονη κοινωνική παθογένεια με παγκόσμια διάσταση. Παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματά τους. Επιβεβαιώνει το γεγονός ότι στη χώρα μας περίπου 1 στις 3 γυναίκες καθίστανται σε κάποια στιγμή της ζωής τους αποδέκτες βίαιης συμπεριφοράς μέσα στην οικογένεια.

Δυστυχώς τα χρόνια περνούν, η κοινωνία υποτίθεται ότι εξελίσσεται, αλλά οι γυναίκες εξακολουθούν να πέφτουν θύματα κακοποίησης και διακρίσεων, ακόμη και στα πιο αναπτυγμένα μέρη του κόσμου σε ένα φαινόμενο που δεν γνωρίζει οικονομικά και κοινωνικά στεγανά.

Είναι δύσκολο να εντοπίσεις τη βία κι ακόμη δυσκολότερο να δραπετεύσεις από αυτή, είτε πρόκειται για εξαναγκασμό σε έναν κανονισμένο γάμο είτε για ξυλοδαρμό από έναν μεθυσμένο σύντροφο. Περισσότερες γυναίκες ηλικίας 19-44 ετών πεθαίνουν σε όλο τον κόσμο ως αποτέλεσμα της ενδοοικογενειακής βίας παρά από οποιαδήποτε άλλη αιτία, ακόμη και τροχαία δυστυχήματα ή καρκίνο.

Φαίνεται πως κάποιες επαναστάσεις παίρνουν περισσότερο καιρό από άλλες. Τόσες χιλιάδες χρόνια προκαταλήψεων για τα δικαιώματα των γυναικών δεν επρόκειτο ποτέ να εξαφανιστούν σε μια νύχτα, όπως τουλάχιστον δείχνει ο εξαιρετικά αργός ρυθμός της προόδου των γυναικών στη δημόσια ζωή από τότε που τους δόθηκε το δικαίωμα ψήφου, πριν από 90 χρόνια. Κάποιες ανισότητες απαιτούν περισσότερο χρόνο για να ξεπεραστούν απ’ ό,τι άλλες.

Δυστυχώς…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.