Αδιαμφισβητητος νικητης η αποχη

Της έκδοσης

Ένας και μοναδικός, αδιαμφισβήτητος νικητής των εκλογών της 8ης Οκτωβρίου θα πρέπει να θεωρείται η αποχή. Με μοναδική εξαίρεση τον Δήμο Αρριανών που η συμμετοχή κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα, ξεπερνώντας το 60%. Στους δήμους Ιάσμου και Μαρωνείας Σαπών η συμμετοχή έπεσε κάτω από το 50% ενώ στον Δήμο Κομοτηνής η συμμετοχή ήταν οριακά πάνω από το 50%.

Αυτό σημαίνει πως κατά κυριολεξία αυτοί που κέρδισαν τα ηνία των δήμων, εκλέχθηκαν από την μειοψηφία, καταστρατηγώντας τον «κανόνα» της πλειοψηφίας που είναι θεμέλιο σε κάθε δημοκρατία.  Οι παράγοντες που μπορεί να ευθύνονται για αυτό το φαινόμενο ίσως είναι πολλοί. Από την εκλογική κόπωση των πολιτών, τη μετανάστευση, την μη επικαιροποίηση των εκλογικών καταλόγων που δημιουργούν «πλαστά» νούμερα. Νομίζουμε όμως πως όλα αυτά είναι δικαιολογίες που απλά λέμε προσπαθώντας να κοιτάξουμε κατάματα το φαινόμενο και να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν.

Τα εκλογικά αποτελέσματα ποτέ δεν τα διαμόρφωσαν αυτοί που επέλεξαν από το σπίτι τους να ασκούν κριτική ότι «δεν τους αρέσει η πόλη τους» ή ότι «δεν γίνεται τίποτα στην πόλη μας» ή ότι «είμαστε πολλά χρόνια πίσω». Τα εκλογικά αποτελέσματα και άρα την επόμενη μέρα, διαμόρφωσαν αυτοί που φόρεσαν τα παπούτσια τους, μπήκαν πίσω από το παραβάν και έκαναν την επιλογή τους.

Και αυτό είναι ένα μάθημα που η ίδια η ζωή μάς μαθαίνει. Κανείς δεν βελτίωσε τις συνθήκες της ζωής του, εξ αποστάσεως, απέχοντας από πράγματα και καταστάσεις. Κανείς δεν βελτίωσε τις συνθήκες της ζωής του απλά γκρινιάζοντας.

Η παρουσία λίγων συνδυασμών και περισσότερων υποψηφίων, ίσως να επέτεινε τελικά αυτό το αίσθημα αδιαφορίας μεγάλης μερίδας των πολιτών για την εκλογική διαδικασία. Ίσως τα τεράστια ψηφοδέλτια να τρόμαξαν κάποιος, και ίσως εκεί να οφείλεται και η ενίσχυση κατά τι των άκυρων που επίσης είχαμε στην εκλογική διαδικασία. Νομίζουμε όμως πως και πάλι αρχίσαμε τις δικαιολογίες.

Σίγουρα πάντως αυτή η νέα «αρχιτεκτονική» με τα ενιαία ψηφοδέλτια των πολλών υποψηφίων, σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις για την κατάρτιση συνδυασμού, το πλαφόν εκλογής και η απαρέγκλιτη εξασφάλιση των 3/5 του συλλογικού οργάνου στον πρώτο της εκλογικής διαδικασίας, μειώνει το περιθώριο πολυφωνίας που τουλάχιστον όταν μιλάμε για τοπική αυτοδιοίκηση κατάφερνε να επιβιώνει όλα αυτά τα χρόνια και ενίοτε να δημιουργεί ενδιαφέρουσες καταστάσεις και να γεννά γόνιμες συνθέσεις.

Είμαστε οι τελευταίοι που θα επιλέγαμε να αλλάξουμε κάτι μόνο από μια εφαρμογή, αλλά νομίζουμε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αναγκαίο.   

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.