60 δις ευρω μη δηλωθεντα εισοδηματα… και ολα καλα θα πανε

Της Έκδοσης

Στα 60 δις ευρώ ανέρχονται (τουλάχιστον) τα μη δηλωθέντα εισοδήματα των Ελλήνων, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ιστότοπο in.gr.

Ο πρόεδρος της ΤτΕ έφτασε σε αυτό το νούμερο, με ένα απλό υπολογισμό: τα εισοδήματα που δηλώνονται είναι 80 δις, η κατανάλωση ανέρχεται σε 140 δις, οι αποταμιεύσεις αντί να μειώνονται αυξάνονται, οπότε μας λείπουν 60 δις (τουλάχιστον). Μάλιστα σημείωσε ότι παρόλο που έχει γίνει πρόοδος με την αύξηση των φορολογικών εσόδων ως ποσοστό του ΑΕΠ, «θεωρούμαστε πρωταθλητές της Ευρώπης». Άλλωστε, να προσθέσουμε εμείς, θα πρέπει να υπολογιστεί ότι υπάρχουν εισοδήματα που δεν δηλώνονται, αλλά και κατανάλωση που δεν φαίνεται, κάτι το οποίο σημαίνει πως το ποσό μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Τελικά είμαστε πρώτοι σε κάτι, αν και με τον τρόπο που μεταδόθηκε, ακόμα και από οικονομικές ιστοσελίδες, μας έκανε να σκεφτούμε πως είναι πολύ πιθανό να διεκδικούμε με αξιώσεις την πρώτη θέση και στον οικονομικό αναλφαβητισμό, μιας και πολλοί τίτλοι (ευτυχώς όχι όλοι) μιλούσαν για φοροδιαφυγή 60 δις., που είναι κάτι εντελώς διαφορετικό όσο αφορά τα χρήματα που δεν εισέρχονται στα ταμεία του κράτους (υπολογίζεται στα περίπου 18 δις ευρώ).

Μυστηριωδώς στοιχεία σαν και αυτά, τα οποία, είναι η αλήθεια, είναι λίγο πολύ γνωστά, αν όχι οι ακριβείς αριθμοί τους, ουδέποτε υπεισήλθαν στην προεκλογική συζήτηση, ακόμα και αυτήν την περικομμένη, οικονομική που έγινε για ένα μικρό διάστημα μετά τις πρώτες εκλογές.

Αυτούς τους αριθμούς άλλωστε, εννοούσε και ο Γιώργος Παπανδρέου πριν τις εκλογές του 2009, όταν είχε πει το αξέχαστο λεφτά υπάρχουν, και τελικά… έχασε αυτά που είχε.

Ενώ λοιπόν το πρόβλημα είναι γνωστό, κανένας δεν φαίνεται να θέλει να κάνει τίποτα, ελπίζοντας, όπως γίνεται με πολλά πράγματα στη χώρα αυτή, πως σε κάποια φάση θα λυθεί μόνο του.

Και η αλήθεια είναι πως εν μέρει αυτό έγινε: με την πανδημία, και την γενίκευση της χρήσης ηλεκτρονικών αγορών αλλά και των χρεωστικών καρτών, έγινε δυσκολότερο να αποφύγεις να δηλώσεις το εισόδημα, τουλάχιστον ως ένα βαθμό.

Αν φορολογηθούν αυτά τα ποσά, τότε πραγματικά θα μπορούμε να μιλάμε για ένα άλλο μείγμα φορολογικής πολιτικής, αλλά βέβαια, αυτό απαιτεί σπάσιμο αυγών, κάτι στο οποίο δυστυχώς οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα έχουν λάμψει δια της απραξίας τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.