25η Νοεμβρη: Διεθνης ημερα για την εξαλειψη της βιας κατα των γυναικων

Διεθνής ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών η 25η Νοέμβρη. Μέρα που μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε μια θλιβερή πραγματικότητα. Η βία κατά των γυναικών που έχει τις ρίζες της σε ιστορικά άνισες σχέσεις δύναμης και εξουσίας μεταξύ ανδρών και γυναικών αποτελεί κατάφωρη καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ενδοοικογενειακή κακοποίηση κατά των γυναικών και παιδιών είναι μια από τις σοβαρές καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς διαπράττεται, όχι από ξένους αλλά συνήθως από μέλη της οικογένειας, ανθρώπους εμπιστοσύνης. Είναι εξαπλωμένη σ’ όλο τον κόσμο έχοντας επιπτώσεις στη σωματική και συναισθηματική υγεία των γυναικών, απειλώντας την οικονομική τους ασφάλεια και υπονομεύοντας την αυτοεκτίμησή τους. Στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν το 2003 από τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας το 67% είναι έγγαμες. Το πρόβλημα όμως στην Ελλάδα είναι άλλο. Η βία κατά των γυναικών είναι ένα φαινόμενο που παραμένει από τα πιο καλά φυλαγμένα μυστικά. Η ανοχή της βίας και της κακοποίησης από τις τοπικές κοινωνίες καθώς και η ντροπή και οι ενοχές των θυμάτων εμποδίζουν τις γυναίκες θύματα βίας να αναζητήσουν βοήθεια. Ακόμη όμως και στο ποσοστό που κάποιες απ’ αυτές τολμούν να κοινοποιήσουν το πρόβλημά τους, βρίσκονται αντιμέτωπες μ’ ένα περιορισμένο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών, φορέων και ειδικών επαγγελματιών αλλά και με ένα μεροληπτικό – τις πιο πολλές φορές – σύνολο κοινωνικών αντιλήψεων και στερεοτύπων που κάθε άλλο παρά βοηθητικά είναι απέναντι στο πρόβλημα.

Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι η εξάλειψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών είναι ζήτημα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ζήτημα δικαίου και ζήτημα πολιτισμού και είναι ευθύνη αλλά και υποχρέωση όλων μας να πολεμήσουμε για την εξάλειψή του με οποιοδήποτε τρόπο και κόστος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.