25 Μαρτιου, η Διπλη Γιορτη

Η 25η Μαρτίου είναι η Διπλή Γιορτή για μας τους Έλληνες μέσα στην Σαρακοστιανή πορεία για το Πάσχα. Φωτεινός σηματοδότης της πορείας προς την Ανάσταση του έθνους αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας με το χαρμόσυνο μήνυμα του Ευαγγελισμού της Σωτηρίας μας. Σε έναν κόσμο που εναγώνια επιζητά την λύτρωση, αλλά ψάχνει να την βρει σε λάθος κατεύθυνση, σε έναν κόσμο που διψά για χαρά, για αλλαγή, για ανανέωση, πόσο επίκαιρο το μήνυμα του Ευαγγελισμού, ότι υπάρχει υπόσχεση για την παρουσία του Θείου δίπλα μας  και ελπίδα σωτηρίας, με την ειλικρινή μετάνοια, την αληθινή και ουσιαστική αλλαγή του τρόπου σκέψης και της ζωής μας.

Σε μια περίοδο ανακατατάξεων, αμφισβητήσεων και αποδόμησης για ότι φάνταζε λαμπερό και υποσχόταν ευμάρεια, η ενατένιση της ιστορίας μας, μέσα από την ιστορική συλλογική μνήμη αλλά και την ορθόδοξη παράδοση μας είναι ο μόνος δρόμος για την διατήρηση της υπόστασης μας ως ελεύθεροι Έλληνες.

Στο πλαίσιο αυτό, της αποτίμησης μικρού αντίδωρου μνήμης, είναι ωφέλιμο να ανατρέχουμε στην προσφορά των Θρακιωτών στην επικείμενη επέτειο της  25 Μαρτίου. Μιας προσφοράς πολύ σημαντικής που οροθετείται από την Θρακική «Αγία Λαύρα»,  όταν ο Μητροπολίτης Σωζοπόλεως Παΐσιος στις 17 Απριλίου 1821 όρκισε τους επαναστάτες Θρακιώτες και ευλόγησε τα όπλα τους, αλλά και την μεγάλη συνεισφορά του κλήρου της Θράκης, με πρωτεργάτη, από την ίδρυση ακόμη της Φιλικής εταιρείας, του Οικουμενικού Πατριάρχη του Θρακιώτη εξ Αδριανουπόλεως Κύριλλου Στ.

Δεν παραλείπουμε να μνημονεύουμε εκτός από τους πολλούς και σημαντικούς Θρακιώτες ήρωες αγωνιστές και τις εξίσου σημαντικές πολλές γυναίκες Θρακιώτισσες Ηρωίδες, ενδεικτικά μόνο αναφέροντας την καπετάνισσα Δόμνα Βιζβίζη, την Μαριγώ Ζαραφοπούλα, από τα ελάχιστα θηλυκά μέλη της Φιλικής εταιρείας, την Σεβαστή Κρουστάλα- Ξάνθου, σύζυγο του Εμμανουήλ Ξάνθου της Φιλικής εταιρείας, την  Άννα Λαούπη Τριτζοπούλου, καπετάνισσα και αγωνίστρια της Επανάστασης του 1821 από την Αδριανούπολη της Θράκης.

Πέρα από την ιστορική επιστημονική αποτύπωση, υπάρχει η αλήθεια που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά μέσα από βιώματα και αφηγήσεις, μέσα από καταθέσεις ψυχής των πρωταγωνιστών και αποτελεί πολύτιμο στοιχείο για την διαμόρφωση της εθνικής συνείδησης του Ελληνικού έθνους, του Ελληνικού έθνους που η παρουσία και η πορεία του είναι σημαντική για όλους μας αλλά και για όλη την ανθρωπότητα και έχουμε χρέος να αγωνιστούμε και να κληροδοτήσουμε και στις επόμενες γενιές.

Χρόνια Πολλά!!!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.