2022: Και μη χειροτερα;

Κάνοντας μια ανασκόπηση του 2021, το καλύτερο που μπορούμε να πούμε είναι ότι δεν ήταν χειρότερο από το 2020

Κλείνοντας το 2021, μια χρονιά για την οποία το καλύτερο που μπορεί να πει κανείς είναι πως τουλάχιστον δεν ήταν χειρότερο από το 2020, δεν μπορεί παρά να ευχηθούμε το 2022 να είναι και αυτό καλύτερο, αν όχι από το 2021, από το 2020, γιατί ας μην το κρύβουμε, αν είναι χειρότερο τότε δεν νομίζουμε πως θα μπορέσουμε να το αντέξουμε.

Μετά από αυτή τη νότα αισιοδοξίας, λοιπόν, ας δούμε τι έγινε το 2021, ή μάλλον τι δεν έγινε, γιατί ακόμα περισσότερο από το 2020, είδαμε τόσο σε τοπικό, όσο και πανελλήνιο επίπεδο, ότι ξεκινούσε να γίνει, προχωρούσε με την αίρεση του «αν το επιτρέψει η κατάσταση».

Αυτό πάντως που διαπιστώνουμε στην πόλη μας και την περιοχή μας, είναι η αίσθηση της σταδιακής φθίνουσας πορείας της, σε ένα άγνωστο μέλλον. Από το κλείσιμο του κινηματογράφου, μια μόνιμη πληγή που θα τη νιώσουμε περισσότερο τα επόμενα χρόνια, μέχρι την πίεση από την πανδημία σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, οικονομικής και μη, που προσπαθούσε να αρχίσει να κινείται μετά από μια δεκαετία κρίσης, η αίσθηση που συναντά κανείς στις συναναστροφές του, είναι αυτή της παραίτησης, αλλά και της απαισιοδοξίας, κυρίως λόγω της αβεβαιότητας του μέλλοντος.

Άλλωστε αυτή είναι και η μεγαλύτερη συνέπεια της πανδημίας, και η πιο μακροπρόθεσμη: η αίσθηση πως το μέλλον είναι αβέβαιο, και πως ο όποιος σχεδιασμός είναι μάταιος.

Συνδυάστε το αυτό με τον εγκλεισμό, υποχρεωτικό ή μη, την έλλειψη της ανθρώπινης επαφής, αλλά και τον φόβο που πλανάται, και δεν είναι δύσκολο να δούμε γιατί αυτή η απαισιοδοξία επικρατεί, και αν δεν βελτιωθούν τα πράγματα, κινδυνεύει να μας πνίξει.

Το φιάσκο της Διακομματικής

Περνώντας όμως σε πιο κλασικούς δρόμους απολογισμού, συνήθως μιλάμε για τα έργα που έγιναν στην περιοχή μας, όμως γνωρίζετε καλύτερα από εμάς, πως αυτά είναι πολύ λίγα.

Αν εξαιρέσουμε την ολοκλήρωση της Σοφούλη, που ούτως ή άλλως είναι άνευ ουσίας μέχρι να γίνει το έργο της ανάδειξης του Κάστρου και η ανακατασκευή της Παναγίας, ότι άλλο ακούσαμε το 2021 ήταν ή στην εκκίνηση, ή στα μελλοντικά σχέδια.

Μοναδική εξαίρεση το έργο του φυσικού αερίου, που θα μπορούσαμε να πούμε με ασφάλεια πως όλοι οι Κομοτηναίοι κατάλαβαν ότι γίνεται, και ήταν κάτι που το περιμέναμε 5 χρόνια, αλλά ελπίζουμε πως θα τελειώσει πολύ συντομότερα.

Αλλά η μεγαλύτερη απογοήτευση, αν και ήταν αναμενόμενη, ήταν η Διακομματική και το πόρισμα, ή μάλλον, τα πορίσματά της, που ανέδειξαν για ακόμα μια φορά πως σε αυτή τη χώρα δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε ούτε στα βασικά.

Μετά λοιπόν από αναβολές, καθυστερήσεις, επαφές (ή μη επαφές), το πόρισμα ολοκληρώθηκε και έγινε δεκτό ούτε καν με δυσαρέσκεια, αλλά με κάτι ακόμα χειρότερο: αδιαφορία.

Φάνηκε μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία, πως το πολιτικό σύστημα ακόμα αδυνατεί, όχι για ιδεολογικούς, αλλά καθαρά ψηφοθηρικούς και πολιτικάντικους λόγους, να βρει μια βάση κοινής αποδοχής ώστε οι εναλλαγές των κυβερνήσεων, να μην επηρεάσουν πολιτικές που θα είναι θετικές για τον τόπο.

Αντίθετα ο καθένας πήρε το δικό του δρόμο, δείχνοντας για ακόμα μια φορά πως παρά τα μεγάλα λόγια και τις υποσχέσεις, όταν πρόκειται για σοβαρά, απτά αποτελέσματα, η πολιτική σκηνή, κεντρική και τοπική, σφυρίζει αδιάφορα.

Θες μια θέση στο ψηφοδέλτιο;

Το 2021 πάντως αποτέλεσε, παρά τα φαινόμενα, μια προεκλογική χρονιά για την τοπική αυτοδιοίκηση, μιας και των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν ξεκινούν να οργανώνονται για προεκλογικό αγώνα.

Απέναντι στις κινήσεις του Περιφερειάρχη, οι οποίες μέχρι τώρα είναι πολύ εμφανείς, υπάρχουν υπόγειες και παρασκηνιακές κινήσεις, από παλιούς αυτοδιοικητικούς, για την δημιουργία αντίπαλου δέους, αν και δεν γνωρίζουμε κατά πόσο η σύνθεση της Περιφέρειας, θα επιτρέψουν σε μια τέτοια πρωτοβουλία να ευοδοθεί.

Η εκλογή όμως Ανδρουλάκη στην προεδρία του ΚΙΝΑΛ, και η δυναμική που φαίνεται να έχει δώσει αυτή στους παλιούς ΠΑΣΟΚους της περιοχής, ίσως δώσει μια ακόμα ώθηση σε αυτό. Βέβαια πολλοί έχουν υποτιμήσει τον Χρήστο Μέτιο στο παρελθόν, τουλάχιστον πολιτικά, θα δούμε αν θα καταφέρει ξανά να βγάλει το λαγό από την τρύπα, επιβεβαιώνοντας τον χαρακτηρισμό «Γκαστόνε» που του έχει αποδώσει άσπονδος φίλος του.

Όσο για τα τοπικά αυτοδιοικητικά, στον Ίασμο ο νυν Δήμαρχος συνεχώς αναφερόταν τους τελευταίους μήνες σε μεταγραφές και προσθήκες στον συνδυασμό του, που σιγά σιγά θα δούμε πώς θα αξιοποιηθούν. Στο Δήμο Κομοτηνής δε, τις ίδιες υποσχέσεις για προσθήκες, όχι σε αριθμό αλλά σε ποιότητα, έχουμε ακούσει από την νυν Δημοτική αρχή, που όμως κρατά κλειστά προς το παρόν τα χαρτιά της.

Όλα δείχνουν πως όποιοι ενδιαφέρονται ήδη ψάχνονται, και έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις, ενώ μπορεί να δούμε και απίθανες συμμαχίες στα τελικά ψηφοδέλτια.

Ο κόσμος έμαθε Ελληνικά (γράμματα)

Το 2021 τέλος, είδαμε την μεγαλύτερη έκρηξη γνωριμίας με τα μεσαία γράμματα της Ελληνικής αλφαβήτας από τον 3ο αιώνα π.Χ., αν και ομολογουμένως οι περισσότεροι εξοικειώθηκαν με αυτά παρά τη θέλησή τους, από την Άλφα, στη Δέλτα και την Όμικρον μετάλλαξη του κορωνοϊού δια μέσου αρκετών άλλων. 

Κάτι το οποίο, θα πρέπει να ομολογήσουμε, είναι ειρωνικό, δεδομένου ότι η κλασική παιδεία, σε διεθνές επίπεδο, βάλλεται πανταχόθεν, γιατί αντιμετωπίζεται στην καλύτερη των περιπτώσεων ως ξεπερασμένη, και στη χειρότερη ως μίασμα, που πρέπει να εξοβελιστεί από την ακαδημαϊκή κοινότητα, όπως φαίνεται από την προσέγγιση μερικών καθηγητών από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Οι κλασικιστές κάνουν ό,τι μπορούν, αλλά μέσα στον ψηφιοποιημένο αυτό κόσμο, που η παραπληροφόρηση και οι θεωρίες συνωμοσίας βρίθουν και αναπαράγονται, έχουν να αντιμετωπίσουν παλιές αλλά και νέες προκλήσεις.

Η τελευταία, και ειλικρινά σας λέμε ότι συνέβη, είναι ότι η αρχαία Ρώμη δεν υπήρξε ποτέ, και αποτελεί εφεύρεση, μεταξύ άλλων, της Ιεράς Εξέτασης και τουριστών της βικτοριανής εποχής.

Σε αυτό τον κόσμο ζούμε σήμερα, και τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο απίθανα. Ετοιμαστείτε το 2022 για νέες θεωρίες, νέα απίθανα γεγονότα, νέα απίστευτα περιστατικά, και πράγματα που μας σοκάρουν στην αρχή, για να γίνουν στη συνέχεια συνήθεια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.