1η Δεκεμβρη: Παγκοσμια Ημερα για το AIDS

Παγκόσμια ημέρα για το AIDS η 1η Δεκέμβρη. Δεκαετίες μετά από την έναρξη της παγκόσμιας επιδημίας του AIDS, τίποτα δεν μαρτυρά οποιαδήποτε ουσιαστική υποχώρηση στο ρυθμό εμφάνισης νέων κρουσμάτων παγκόσμια, πλήττοντας καίρια τις κοινωνικές δομές και το βιοτικό επίπεδο των λαών, επηρεάζοντας κυρίως νέους ανθρώπους στην ηλικία της πιο αυξημένης παραγωγικής και αναπαραγωγικής δραστηριότητας.

Βασικό φραγμό στη θετική προσέγγιση στο θέμα του AIDS αποτελεί ο φόβος που το περιβάλλει, ένας φόβος με βαθιές ρίζες σε συσχετισμούς με την αρρώστια και το θάνατο, με θέματα ταμπού όπως το σεξ μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, τις εξωσυζυγικές σχέσεις, τα ναρκωτικά.

Η αντίληψη συχνά ότι το άτομο που έχει προσβληθεί από τον ιό φέρει το ίδιο την ευθύνη γι΄ αυτό που έχει πάθει, η πεποίθηση ότι τα άτομα αυτά αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, δημιουργούν λανθασμένες αντιλήψεις αναφορικά με τους τρόπους μετάδοσης του ιού, τείνουν να στιγματίζουν τα άτομα αυτά και να υψώνουν τείχη μεταξύ αυτών και της υπόλοιπης κοινωνίας.

Το λυκόφως του προηγούμενου αιώνα έφερε ένα νέο όρο στη ζωή μας: την Κοινωνία της Πληροφορίας… Πόσο όμως αξιοποιήθηκαν οι νέες τεχνολογίες στην ενημέρωση για το AIDS; Η ενημέρωση για το AIDS και κατ’ επέκταση, ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, προϋποθέτει συλλογική εργασία από πλευράς διεθνών οργανισμών, εθνικών κυβερνήσεων, γονέων, δασκάλων και καθηγητών, πολιτικών και θρησκευτικών φορέων, όπως και των ΜΜΕ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.