1821-2021: 200 χρονια πλαστων και πραγματικων διαιρεσεων, ελλειψης εθνικης ανασυγκροτησης και πολιτικης αυτογνωσιας

Της Έκδοσης

Χιλιάδες τα μηνύματα, οι λόγοι, τα κείμενα που γράφτηκαν και εξακολουθούν να γράφονται για τη σημερινή επέτειο, που κατά την άποψή μας πάει πέρα από τα επιφαινόμενα, καθώς ως έθνος, ως Γένος όπως έλεγαν οι παλιοί όταν δεν υπήρχε ελληνικό κράτος, 200 χρόνια μετά από την έναρξη του Αγώνα εξακολουθεί να μας διακρίνει η αφάνταστη ελαφρότητα του είναι.

Ως πολιτών αρχικά, αφού μια σημαντική, κατά την άποψή μας, διαπίστωση είναι ότι πολίτες, σοβαροί άνθρωποι, πολίτες ενός κράτους που να αρμόζει σ’ ό,τι αγωνίστηκαν εκείνοι οι παλιοί δεν γίναμε ποτέ, αλλιώς δεν θα ήμασταν αυτό το πανηγυρτζήδικο και παρδαλό και ασύντακτο κράτος που είμαστε και δεχόμαστε να είμαστε σήμερα, η εικόνα του οποίου, για να είμαστε και γλαφυροί, αρχίζει και σταματά στο τσαντάκι-ανάποδο σκούφο τσολιά της επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής για τον εορτασμό του 1821 κ. Γιάννας Αγγελοπούλου που μοιάζει απ’ ευθείας να παρωδεί, να θάβει στην σκόνη του παρελθόντος, τον θεατροποιημένο  —τι τού’ μελλε να πάθει!!!— Κολοκοτρώνη.

Πολίτες δεν γίναμε ποτέ, λαός παντοτινό σούργελο. Με τις εθνικές πολιτικές και τις πολιτικές δεσμεύσεις να θεωρούνται τέχνασμα και παιχνιδάκι επί σκηνής ρητορικών αγώνων κοινοβουλευτικών κατά τα άλλα κομμάτων, με πλήρη αγνόηση της χώρας, των πραγματικών της αναγκών, έστω με ένα κάποιο φιλότιμο για να μπορέσουμε να δούμε επιτέλους τον εαυτό μας στον καθρέφτη και στόχο μας όχι μόνο να κρατήσουμε την εξουσία και να περάσουμε εμείς και οι κολλητοί μας καλά.  

Λαός σούργελο με διαλυμένο το σύμπαν, γιατί η ηγεσία του ούτε σχεδιάζει ούτε υλοποιεί —ιδιαίτερα από το 2010 και μετά για να αναφερθούμε στα πρόσφατα χρόνια— καμία πολιτική, υποδυόμενη απλώς ότι κυβερνά, υπάκουη, ευπειθής και συντονισμένη στις «διαταγές» των δανειστών. Κατ’ ανάγκη όπως λένε…

Κατ’ ανάγκη κυβερνήτες λοιπόν, αποδεχόμενοι τον νέο κόσμο, εν σιωπή για τη διάλυσή μας. Ασύντακτοι και μπερδεμένοι όπως και ο λαό τους, πνιγμένος στον οχετό των ηλίθιων καθημερινών πληροφοριών που τίποτα δεν λένε και αφορούν σε γεγονότα που σκάνε κάθε μέρα λες και η ζωή μας είναι τηλεοπτική σειρά που το σενάριό της καθημερινά εξυφαίνεται. Μια ο Χρυσοχοΐδης, μια ο αστυνομικός, μια ετούτος μια ο άλλος, το σίγουρο είναι ότι για τον Covid και για τις μηδαμινές προσπάθειες ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, για να μην πεθαίνουν, συνέλληνες βρε αδελφέ, σαν τα σκυλιά στ’ αμπέλι, αν είναι δυνατόν ποτέ για λογικό κράτος, κράτος που να τιμά την ύπαρξή του, να έχουμε τον τάδε κύριο Σάλτα Πορτοκαλόπουλο να  διερωτάται για χάρη μας τι θα τους κάνουμε μετά τον covid τους γιατρούς που θα προσλάβουμε τώρα. Επί πανδημίας!!!

Λαός σούργελο, με το σύμπαν της εκπαίδευσης κλειστό, γιατί είναι προτιμότερο να κλείνεις αντί να προγραμματίζεις, αντί να ασκείς πολιτικές, αντί να φτιάχνεις δομές, απλώς δηλαδή να παίζεις… Παίζοντας όπως μέχρι τώρα και για την ελληνική επανάσταση η οποία είναι παντελώς απούσα επί της ουσίας από την ελληνική εκπαίδευση, γιατί ελληνική επανάσταση δεν είναι οι φουστανέλες του Κολοκοτρώνη και του Καραϊσκάκη που μάθαμε εμείς ότι είναι στο σχολείο, αλλά είναι οι χιλιάδες σελίδες των πρωτογενών πηγών και της επεξεργασίας τους  των απομνημονευμάτων των αγωνιστών, των εκδόσεων των λογίων και των εμπόρων, των  αρχείων που αφορούν στον ελληνισμό του 16ου, του 17ου, του 18ου και του 19ου αιώνα που δεν μελετήθηκαν ποτέ ή όσο οφείλαμε να κάνουμε. Ο ελληνισμός, η Ελλάδα ως χώρα στη γεωγραφία του παγκόσμιου χάρτη, στα  Βαλκάνια, στην Ευρώπη, στον κόσμο όλο, η φερέγγυα Ελλάδα που ποτέ δεν φτιάξαμε.

Χρόνια Πολλά αδελφοί, κι ας ελπίσουμε ότι θα γίνει ξανά η τομή, στα πνευματικά πράγματα πρώτα, όπως αυτή που φτιάξανε ο Ρήγας, ο Κοραής, οι Δημητριείς, ο Μοισιόδακας, ο Βούλγαρης, ο Μελίρρυτος και πολλοί άλλοι, και οι πρώτοι μελετητές τους Κωνσταντίνος Θ. Δημαράς, Αλκης Αγγέλου, Φίλιππος Ηλιού, Νίκος Σβορώνος και οι επίγονοί τους, Πασχάλης Κιτρομηλίδης, Αντώνης Λιάκος και μια σειρά άξιων επιστημόνων και ερευνητών που αγωνίζονται με τα σκοτάδια του μυαλού μας, της συνείδησής μας και του Γένους μας.       

Χρόνια μας Πολλά και μακάρι αυτός ο Ευαγγελισμός να είναι πραγματικός.   

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.