Παρουσιαση του μυθιστορηματος του Ανδρεα Λυκου «Αναμνησεις Συμμετριας»

Ο «μύστης της συμμετρίας» συγγραφέας του εισήγαγε το πολυπληθές ακροατήριο, με οδηγούς τον Έσερ και τη συμμετρία, στο σύμπαν των ιδεών που πυροδότησαν τη γραφίδα του

Κάθε προηγούμενο σε ό,τι αφορά την παρουσία του κοινού, ξεπέρασε η πρώτη επίσημη παρουσίαση του βιβλίου «Aναμνήσεις συμμετρίας» του συμπολίτη μας, μαθητικού κ. Ανδρέα Λύκου που έλαβε χώρα το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στον δεύτερο όροφο του βιβλιοπωλείου «Δημοκρίτειο», ολοκληρώνοντας έτσι, όπως είπε και ο ίδιος ο συγγραφέας, τον κύκλο μίας πολύχρονης προσπάθειας, που ξεκίνησε με τη σύλληψη του βιβλίου, τη συγγραφή του, την επιμέλεια, την έκδοση και τελικώς την παρουσίασή του στο φιλαναγνωστικό κοινό της πόλης.

Η πρώτη επίσημη βιβλιοπαρουσίαση του νεοεισαχθέντα στην ομάδα των συγγραφέων κ. Λύκου στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, μιας και  ο δεύτερος όροφος του βιβλιοπωλείου «Δημοκρίτειο» που οργάνωσε την όλη βραδιά κατακλύστηκε από φίλους, γνωστούς και θαυμαστές της μαθηματικής λογοτεχνίας, που όχι απλά έδωσαν το «παρών» αλλά παρέμειναν μέχρι το τέλος της βραδιάς που κράτησε το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων τεταμένο επί αρκετή ώρα.

Ομιλητές της εκδήλωσης ο ίδιος ο συγγραφέας ο οποίος ωστόσο στην προσπάθειά του να ακολουθήσει τους κανόνες των βιβλιοπαρουσιάσεων, αποφεύγοντας να γνωστοποιήσει πολλές λεπτομέρειες για την πλοκή του βιβλίου, επικεντρώθηκε στο έργο του χαράκτη Μ.Κ. Έσερ που αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των δύο, κατά τα άλλα ασύνδετων, ηρώων του, αλλά και στον βασικό  όρο  πάνω στον οποίο βασίζεται όλη ιστορία, αυτόν της συμμετρίας.

Την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Θωμάς Βουγιουκλής, μαθηματικός και Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Δ.Π.Θ.,  ο οποίος και μοιράστηκε με το κοινό την δική του οπτική σε σχέση με το περιεχόμενο του βιβλίου, χαρακτηρίζοντας τον συγγραφέα του «μύστη συμμετρίας», χαρακτηριστικό που επαληθεύτηκε πλήρως στη συνέχεια,  αφού ο κ.Λύκος χρησιμοποιώντας πλούσιο υλικό πηγών από μουσική μέχρι αρχιτεκτονική, μηχανική, ιστορία  και ιστορία μαθηματικών  κατάφερε να μυήσει και τους παντελώς αδαείς στην έννοιά της.

Ακολούθησε η δεύτερη  ομιλήτρια η κ. Κατερίνα Καλφοπούλου, σύμβουλος  μαθηματικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και συντονίστρια της ομάδας «Θαλής+Φίλοι» στη Θεσσαλονίκη, η οποία παρουσίασε με αμεσότητα και χιούμορ τη γνωριμία της με τον συγγραφέα και τις αγωνίες του πάνω στα ζητήματα της συμμετρίας εδώ και αρκετά χρόνια πριν, από τότε που πρωτογνωρίστηκαν σ’ ένα σεμινάριο σε νησί του Αιγαίου, καθώς και τη μετέπειτα συνάντησή τους στην Κομοτηνή και στη συν-δημιουργία  εδώ της Λέσχης Ανάγνωσης Θαλής+ Φίλοι.

Ακολούθησε η αναλυτική περιήγηση-μύηση από τον συγγραφέα στα μυστήρια της συμμετρίας, εκκινώντας από τους ορισμούς της, ακόμη κι αυτόν τον «ακατανόητο», ως λεξιλογικά φλύαρο,  στο Λεξικό του Μπαμπινιώτη. Ακολούθησε η ανάλυση της αξονικής συμμετρίας και γνωστών συμμετρικών σχεδίων του Έσερ, όπως οι γνωστοί αλλά αταύτιστοι στους πολλούς πίνακές του με θέμα πουλιά ή ψάρια ή νούφαρα, καθώς και η ανάλυση της συμμετρίας των πλακοστρώσεων,  τη βοηθεία   σύντομων αλλά περιεκτικών βίντεο για την Αλάμπρα, το μνημείο-επιστέγασμα συμμετριών, το γνωστό αραβικό αρχιτεκτονικό αριστούργημα.

Ιδιαίτερες στιγμές της βραδιάς η απαγγελία αποσπασμάτων του βιβλίου από την νεαρή Αγγελιάννα Μπέκα, μαθήτρια του συγγραφέα, αλλά και φίλη του σήμερα, αλλά και οι στιγμές διάδρασης μεταξύ κοινού και συγγραφέα κατά τη διάρκεια της δικής του παρουσίασης. 

Μεταξύ άλλων στο κοινό διακρίναμε την κ.Κατερίνα Σχοινά, υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, την πρόεδρο της Μαθηματικής Εταιρείας, Παραρτήματος Ροδόπης κ. Αγγελίνα Λαζαρίδου, τον μαθηματικό κ. Ανέστη Στρατιάδη, την φιλόλογο κ.Άρτεμι Αρχοντογιώργη, την κ. Χριστίνα Δώδου και πολλούς πολλούς ακόμη συμπολίτες.

Μετά το τέλος της παρουσίασης ο συγγραφέας δέχθηκε τα συγχαρητήρια από τους παρευρισκομένους, ενώ υπέγραψε και αντίτυπα του βιβλίου του που κυκλοφορεί από  τις εκδόσεις «Γαβριηλίδης».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.