Βιβλιοπαρουσιαση ο «Ανελκυστηρας» της Μαριας Καμπανταη

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιούνται με την ΚΟΙΝΣΕΠ «Κομοτηνή Εν Δράσει» το Δημοκρίτειο Βιβιοχαρτοπωλείο και οι Εκδόσεις Αρμός σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Καμπάνταη «Ανελκυστήρας -Αληθινές ιστορίες για τις δυνάμεις που απορείς κι εσύ πού τις βρήκες ή πού τις έχασες».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου και ώρα 18.30 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής. Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
  • Κυριακή Μερτζιανίδου, Μέλος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ροδόπης Δύναμη Ψυζής
Και η συγγραφέας του βιβλίου Μαρία Καμπάνταη Την εκδήλωση θα συντονίσει η Νατάσσα Βαφειάδου, εκδότρια και δημοσιογράφος της εφημερίδας Παρατηρητής της Θράκης.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η ζωή μια συλλογή από αληθινές ιστορίες είναι ιστορίες λυπητερές, ιστορίες αστείες ή και τα δυο μαζί πλεγμένα, το πιο συνηθισμένο. Σαν τη μέρα σου που ξημερώνει και βραδιάζει, που σκουραίνει, αλλά και φωτίζει. Βάλε ό,τι εξώφυλλο θες. Βιβλιοδέτησέ την, όπως επιθυμείς. Κάτι θα μπορείς να διαλέξεις. Ένα βιβλίο μικρό όλο είναι, σαν αυτό που κρατάς. Για τα ψυχικά αποθέματα μιλά. Εκείνες τις δυνάμεις που κάποιες φορές απορείς κι εσύ πού τις βρήκες ή πού τις έχασες. anelkystiras. Κάποιες ιστορίες θα τις διαβάσεις γρήγορα, ενώ κάποιες αργά. Κάποιες θα σε ακολουθήσουν στο πρωινό σου, ίσως και στην ολιγοήμερη άδειά σου. Άλλες στο μεσημεράκι σου, εκεί δίπλα στο κομοδίνο σου κι άλλες στη δύση, εκεί στο μικρό μπαλκόνι σου, κάτω από το μοβ τ’ ουρανού. Μήπως και στη νυχτερινή σου βάρδια θα είναι μαζί σου; Μερικές θα τις ξεχάσεις. Μερικές θα τις θυμάσαι. anelkystiras. Με άλλες θα νοσταλγήσεις. Με άλλες θα θυμώσεις και με άλλες δε θα νιώσεις τίποτε. Άλλαξε, κράτα, σβήσε, γράψε, τσαλάκωσέ τες με το μυαλό σου ή ακόμη φύλαξέ τες. Και, αν σου βγει, κότσαρε κι ένα μικρό σημείωμα στο ψυγείο σου. Μ’ ένα μικρό σ’ αγαπώ και με παραλήπτη άλλον ή εσένα. Και συμπλήρωσε ό,τι θες! Είναι πολλά αυτά που ξεχνάμε ή δεν προσέχουμε. Θα δεις. Οι ιστορίες ξένες αλλά και γνώριμές σου μπορεί να είναι. Ίσως και πολλά δικά σου να έχουν. Σαν τη ζωή σου.

Η συγγραφέας

Η Μαρία Καμπάνταη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Δράμα. Αποφοίτησε με άριστα από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και μετεκπαιδεύτηκε στη Συστημική Οικογενειακή Θεραπεία. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας. Εργάζεται εδώ και εικοσιπέντε χρόνια ως ψυχολόγος, έχοντας αφετηρία το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Καβάλας και συνεχίζοντας ως τώρα στο Νοσοκομείο της πόλης της. Διήγημά της δημοσιεύτηκε σε συλλογικό έργο των εκδόσεων iwrite με τίτλο «Δράμα, ιστορίες του τόπου μας». Ένα μεσημέρι γυρνώντας από την εργασία της, κατάλαβε ότι η δουλειά της είναι πολλά επαγγέλματα μαζί. Ταμίας σε τράπεζα, όταν οι άνθρωποι, που ακούει καθημερινά, της παραδίδουν το ψυχικό περίσσευμα ή υστέρημά τους να το κλειδώσει στα συρτάρια και τη μνήμη της. Σκηνοθέτης, αφού για να μπορέσει να μπει στη θέση τους, φτιάχνει θεατρικές σκηνές στο μυαλό της με όσα της περιγράφουν. Μαγείρισσα, όταν της ζητούν συνταγές επιτυχίας ή μεταμόρφωσης. Απαντά ότι έτοιμες συνταγές δεν υπάρχουν. Μεταφράστρια, όταν μετατρέπει τη γλώσσα του συμπτώματος σε καθομιλούμενη. Φωτογράφος, γιατί θυμάται και σκέφτεται με εικόνες κι αυτό κάνει και τη ζωή και τη δουλειά πιο όμορφη. Θα μπορούσε όμως, ίσως, να ήταν και συγγραφέας και ν’ αποτύπωνε σε γραπτό λόγο αυτό που έχει μάθει μέσα από τους ανθρώπους «όσο πιο απλά ζούμε τόσο περισσότερα θαύματα κάνουμε…».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.