Βιβλιοπαρουσιαση «Η Συναγωγη» του Ηλια Μεσσινα

«Η Συναγωγή» του Ηλία Μεσσίνα που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου και ώρα 19.00 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
  • Βασίλης Ριτζαλέος, Μέλος ΕΔΙΠ Τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών ΔΠΘ
  • Έφη Καραπούλη, Φιλόλογος Ιστορικός
Θα συντονίσει η Τζένη Κατσαρή Βαφειάδη, Φιλόλογος, Επιμελήτρια Εκδόσεων Αποσπάσματα από το βιβλίο θα αναγνώσει η Άννα Μαχαιροπούλου Ηθοποιός, Σκηνοθέτης Επίσης στις 18.00 οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στον χώρο της Συναγωγής από τον συγγραφέα Ηλία Μεσσίνα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η συναγωγή είναι ένα κτήριο. Είναι όμως και ένας χώρος ιερός. Μετά την καταστροφή του Ναού της Ιερουσαλήμ, ο θεσμός της συναγωγής μεταλαμπαδεύτηκε σε όλη τη Διασπορά. Έγινε το σημείο αναφοράς, συνάθροισης, προσευχής, γιορτής, χαράς και λύπης των Εβραίων. Στις συναγωγές συγκέντρωσαν και οι Ναζί τους Εβραίους, πριν τους στοιβάξουν σε καμιόνια και από εκεί σε εμπορικά βαγόνια για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τα κρεματόρια στο Ολοκαύτωμα. Το βιβλίο αυτό είναι τα παρασκήνια πίσω από την έρευνα. Ο διάλογος και η ανησυχία. Η προσδοκία και η σημείωση στο σημειωματάριο. Όλος αυτός ο κάναβος και το κέντημα της εμπειρίας που συχνά χάνεται σε μια επιστημονική δημοσίευση. Τα κείμενα βασίζονται σε πολυετή έρευνα στα ίδια τα κτήρια, σε δημοσιευμένα τεκμήρια και σε αρχεία (έγγραφα, κείμενα, φωτογραφίες) στην Ελλάδα, το Ισραήλ και αλλού, μέρος των οποίων είναι προσβάσιμο και στο διαδίκτυο. Βασίζονται επίσης σε συνεντεύξεις και σε γεγονότα, από την εποχή της έρευνας έως σήμερα. Στην επαφή με ανθρώπους και με τόπους, σε σκηνές που θα θύμιζαν κινηματογραφικό έργο, με κάποια συναγωγή ή ερείπια μιας συναγωγής στο φόντο. Η έκδοση περιλαμβάνει πρωτότυπα αρχιτεκτονικά σχέδια και σκαριφήματα του Ηλία Μεσσίνα.

Ο συγγραφέας

Ο Ηλίας Μεσσίνας είναι αρχιτέκτονας και πολεοδόμος, σύμβουλος αειφορίας και δημόσιας διαβούλευσης. Απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, του Yale School of Architecture και κάτοχος διδακτορικού στη Χωροταξία και MSc σε «Περιβάλλον και Ανάπτυξη» από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ανέλαβε για πρώτη φορά την εκτενή μελέτη και αποτύπωση των συναγωγών στην Ελλάδα το 1993, την οποία και δημοσίευσε εκτενώς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 1995 μέχρι σήμερα έχει αναλάβει πρωτοβουλίες με συνεργάτες για τη μελέτη, αναστήλωση, αναπαλαίωση και ανακαίνιση συναγωγών σε πόλεις ανά την Ελλάδα, περιλαμβανομένης και της προστασίας του ψηφιδωτού της αρχαίας συναγωγής στην Αίγινα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.