«Το φαινομενο του Ναζισμου και η Διδασκαλια της Ιστοριας στην Πρωτοβαθμια Εκπαιδευση»

Στα πλαίσια της επετείου της 28ης Οκτωβρίου που σηματοδοτεί χρονικά την είσοδο του ελληνικού λαού στη μάχη ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ροδόπης «Οι Τρεις Ιεράρχες» πραγματοποιεί σε συνεργασία με το Εργαστήριο Τεχνολογίας, Έρευνας και Εφαρμογών στην Εκπαίδευση του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ διημερίδα με τίτλο: «Το φαινόμενο του Ναζισμού και η Διδασκαλία της Ιστορίας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση» κατά τις ημερομηνίες Παρασκευή 4 και Σάββατο 5 Νοεμβρίου.

Η διημερίδα εστιάζει αφενός στη ζωή του λαού κατά τη διάρκεια της κατοχής και της αντίστασης αφετέρου στη διδασκαλία της περιόδου στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση σήμερα στα πλαίσια της ιστορίας ή και άλλων δραστηριοτήτων.

«Θεωρούμε κομβικό σε μια εποχή που οι γενεσιουργές αιτίες του ναζισμού, του ρατσισμού, του φασισμού, δηλαδή η εκμετάλλευση και η φτώχεια, εξαπλώνονται με ευθύνη των κυριάρχων πολιτικών διαδοχικών κυβερνήσεων, οι μαθητές/τριές μας να έρθουν σε επαφή με την ιστορική περίοδο που ο ελληνικός λαός έζησε, αντιστάθηκε και αντιπαρατέθηκε με το ναζισμό στην καθημερινή ζωή» επισημαίνει ο Σύλλογος σε σχετική ανακοίνωσή του.

Η διημερίδα περιλαμβάνει συνοπτικά εισηγήσεις, βιωματικά σεμινάρια και ιστορικό περίπατο και σε αυτή συμμετέχουν ως εισηγητές/τρίες μέλη του διδακτικού προσωπικού και ερευνητές/τριες πανεπιστημιακών τμημάτων του ΔΠΘ, του ΑΠΘ, του ΕΚΠΑ, ενώ συνεργάζονται στη διοργάνωση των βιωματικών σεμιναρίων και εκπαιδευτικοί της περιοχής μας, μέλη του Συλλόγου.

Η συμμετοχή στην παρακολούθηση των εισηγήσεων και στον ιστορικό περίπατο στην πόλη είναι ελεύθερη. Ωστόσο επειδή ο αριθμός των συμμετεχόντων/ουσών στα βιωματικά εργαστήρια είναι περιορισμένος (μέγιστο 40 – 50) είναι αναγκαίες οι δηλώσεις συμμετοχής για τις οποίες θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Δηλώσεις συμμετοχής σε οποιοδήποτε τηλ. μέλους ΔΣ ή σε σύνδεσμο που θα αποσταλεί στα σχολεία.

 

Οι εισηγήσεις

Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής – Παρασκευή 4 Νοεμβρίου και ώρα 18:00

Οι εισηγήσεις που θα αναπτυχθούν στη διημερίδα είναι οι εξής:

  • Άγγελος Παληκίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΙΕ/ΔΠΘ

«Γιατί να μιλήσουμε στο σχολείο για τον ναζισμό σήμερα»

  • Μαυροσκούφης Δημήτριος, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ

«Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στην Κατοχή, 1914-1944»

  • Ριτζαλέως Βασίλειος, ΕΔΙΠ Τμήματος Παρευξεινίων Χωρών ΔΠΘ

«Η εβραϊκή κοινότητα στην Κομοτηνή, 16ος-20ός αιώνας»

 

Τα εργαστήρια

13ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής – Σάββατο 5 Νοεμβρίου και ώρα 9:00

Επίσης τα βιωματικά εργαστήρια θα περιστραφούν γύρω από τις εξής θεματικές:

  • Παληκίδης Άγγελος – Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΙΕ/ΔΠΘ

«Διδάσκοντας το αδιανόητο στο Δημοτικό σχολείο»

  • Δεκατρή Ιωάννα – Φιλόλογος Υποψήφια διδακτόρισσα ΕΚΠΑ

«Η καθημερινή ζωή στον Πόλεμο, στην Κατοχή και την Αντίσταση: 1940-1944»

 

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.