Προβολη της ταινιας «Υπαρχει Θεος, το ονομα της ειναι Πετρουνια»

Στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα και το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020 και ώρα 19:00 στο χειμερινό ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής (Γ. Κονδύλη 30) την πρώτη προβολή στην Κομοτηνή της βραβευμένης με LUX ταινίας για το 2019, «Υπάρχει θεός, το όνομά της είναι Πετρούνια».

Η ταινία

Η ταινία «Υπάρχει Θεός, το όνομά της είναι Πετρούνια» της Βορειομακεδονίτισσας σκηνοθέτιδας Teona Strugar Mitevska αποτελεί μία συμπαραγωγή Βόρειας Μακεδονίας, Βελγίου, Σλοβενίας, Κροατίας και Γαλλίας και έλαβε το βραβείο Lux 2019 για τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο του Ευρωκοινοβουλίου. Το βραβείο απένειμε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Μαρία Σασόλι κατά την τρέχουσα σύνοδο στο Στρασβούργο.
 
Η εν λόγω ταινία σκιαγραφεί μία κοινωνία όπου ο κοινωνικός ρατσισμός, ο σεξισμός, ο πατριαρχικός φανατισμός και οι θρησκευτικές προκαταλήψεις εδραιώνουν την ευάλωτη θέση της γυναικάς. Τι γίνεται όμως όταν μια γυναίκα κερδίζει μια μάχη όπου παραδοσιακά ανήκει στους άντρες; Σε μια μικρή πόλη στη Βόρεια Μακεδονία, ο αγιασμός των υδάτων τείνει να θεωρείται  ευλογία και καλοτυχία για το πρόσωπο που θα πιάσει το σταυρό. Όταν το πρόσωπο αυτό γίνεται η Πετρούνια, που αποτελεί γυναίκεια φιγούρα, εξοργίζει τόσο τον ιερέα όσο και τους υπόλοιπους άντρες και την αστυνομία. Η Πετρούνια όμως, αρνείται να παραδώσει τον σταυρό υποσκάπτοντας την έμφυλη ανισότητα ενός κόσμου συντηρητικού και παλεύοντας για την ισότητα.
 

Το βραβείο LUX

Το βραβείο LUX απονέμεται κάθε χρόνο από κριτική επιτροπή βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θεσπίστηκε με στόχο την προώθηση του ευρωπαϊκού κινηματογράφου μέσα από την ποικιλομορφία του και στην ενθάρρυνση της συζήτησης για αξίες και κοινωνικά θέματα σε όλη την Ευρώπη μέσα από την προβολή «ευεργετικών» ταινιών στο ευρύτερο κοινό.
 
Οι λάτρεις του κινηματογράφου μπορούν να ανακαλύψουν τις τρεις ταινίες στο πλαίσιο των «Ημερών ταινιών LUX 2019» που λαμβάνουν χώρα σε 50 ευρωπαϊκές πόλεις από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο 2019, σε κλειστές αίθουσες ή σε φεστιβάλ στα 28 κράτη μέλη, όπου προβάλλονται υποτιτλισμένες.
 

Info

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όλους!
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.