Παρουσιαση του βιβλιου «Δημοκρατια. Η δημοκρατια και η δικαιοσυνη της» του Νικου Παρασκευοπουλου

Το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ συνεχίζει τον κύκλο δημόσιων παρεμβάσεων για τη Δημοκρατία, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Νίκου Παρασκευόπουλου «Δημοκρατία. Η δημοκρατία και η δικαιοσύνη της» από την εκδοτική σειρά του Βασικές Έννοιες.

 

Τις επιτυχημένες πρώτες δύο διαδικτυακές συζητήσεις στο πλαίσιο του κύκλου «Δημοκρατία & Δικαιοσύνη» και «Οι Θεσμοί της Δημοκρατίας» ακολουθεί η εκδήλωση που διοργανώνει το ΕΝΑ σε συνεργασία με την εφημερίδα «Παρατηρητής της Θράκης» με θέμα «Δημοκρατία και Κοινωνία» την Τετάρτη 23 Ιουνίου στις 19:00.

 

Συμμετέχουν:

  • Χαράλαμπος Πουλόπουλος, Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας ΔΠΘ
  • Μαρία Γιούνη, Καθηγήτρια Ιστορίας Δικαίου, Νομική Σχολή ΔΠΘ
  • Ζωή Γαβριηλίδου, Καθηγήτρια Ελληνικής Γλωσσολογίας, Αντιπρύτανης ΔΠΘ
  • Μουσταφά Μουσταφά, πρ. Βουλευτής, Γιατρός
  • Γιώργος Κατρούγκαλος, Συνταγματολόγος, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου ΔΠΘ, Βουλευτής

 

Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Νατάσσα Βαφειάδου.

Θα χαιρετίσει ο συγγραφέας του βιβλίου, Ομότιμος Καθηγητής Νομικής ΑΠΘ, πρ. Υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος

Συνδιοργάνωση: Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ & εφημερίδα Παρατηρητής της Θράκης

 

Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου

 

Πώς ορίζεται και πόσο επίκαιρη είναι σήμερα η συζήτηση για την έννοια της δημοκρατίας; Είναι το περιεχόμενό της δεδομένο ή μεταβάλλεται σε συνάρτηση με τις προκλήσεις της εκάστοτε ιστορικής συγκυρίας; Το βιβλίο επιχειρεί να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα διακρίνοντας τα δομικά στοιχεία της δημοκρατίας που τη διαφοροποιούν ουσιωδώς από άλλα πολιτεύματα και συστήματα. Σε αυτή την προοπτική, η δημοκρατία αντιδιαστέλλεται τόσο προς αυταρχικά συστήματα όσο και προς τον καπιταλισμό, το σύστημα της αγοράς Εκτός από τη θεσμική και την πολιτική, θεματοποιούνται επιπλέον η κοινωνική και ψυχολογική διάσταση της δημοκρατίας, οι οποίες συχνά τείνουν να παραγνωρίζονται. Οι συνάδουσες ηθικές στάσεις και αντιλήψεις που σκιαγραφούνται εμπλουτίζουν, ανανεώνουν και αποσαφηνίζουν το σύγχρονο περιεχόμενο της δημοκρατίας.

 

Στο ίδιο πλαίσιο εξετάζονται οι ορίζουσες του χρόνου και του χώρου σε συνάρτηση με τη δημοκρατία. Η επίκληση των γεωγραφικών ορίων της δημοκρατίας εκβάλλει στην επίκαιρη συζήτηση σχετικά με την ψηφιακή δημοκρατία και την ψήφο των πολιτών που ζουν εκτός της εθνικής επικράτειας, ενώ αντικείμενο ξεχωριστής πραγμάτευσης αποτελεί η σύνδεση της δημοκρατίας με την παιδεία, την Αριστερά και την οικολογία σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία.

 

Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη σύνθετη σχέση της δημοκρατίας με τη δικαιοσύνη. Ο βαθμός ανεξαρτησίας της δικαστικής από την εκτελεστική εξουσία σε μια δημοκρατικά θεσμισμένη πολιτεία, το εύρος του ελέγχου που η τελευταία επιτρέπεται να ασκεί στον αυτοπροσδιορισμό των μελών της, η ικανότητά της να εντάσσει, αντί να αποβάλλει, τον “άλλο” και η συνάρθρωση των εγγυήσεων του κράτους δικαίου με το αίτημα της ασφάλειας σε μια δημοκρατικά οργανωμένη πολιτεία συνθέτουν ορισμένα από τα κύρια επίδικα ζητήματα στα οποία το βιβλίο δίνει τις δικές του απαντήσεις.

 

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας από:

 

* Για ερωτήσεις, στέλνετε στο [email protected] και στο κανάλι στο YouTube (κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης)

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.