Παρουσιαση του νεου τομου των Θρακικων στην Αλεξανδρουπολη

Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

Το Θρακικό Κέντρο – Εταιρεία Θρακικών Μελετών και το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης θα πραγματοποιήσουν την παρουσίαση του επετειακού νεοεκδοθέντος τόμου των Θρακικών (σειρά δεύτερη, τόμος δέκατος όγδοος), που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 7.30 μ.μ. στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης. Τα Θρακικά αποτελούν το αρχαιότερο επιστημονικό σύγγραμμα που αφορά στη Θράκη και έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών και από την Εταιρεία προς ενίσχυση των Ελληνικών Σπουδών, στο Παρίσι.

Για την έκδοση και το έργο του Θρακικού Κέντρου θα μιλήσουν ο πρόεδρός του, Νικόλαος Μαργαζόγλου, ο αντιπρόεδρος Γεώργιος Ζαφειρακίδης και ο επιστημονικός επιμελητής της έκδοσης, κοσμήτορας της Σχολής Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αθανάσιος Τρικούπης.

Ποιοι γράφουν στον νέο τόμο

Στον τόμο εμπεριέχονται οι ενδιαφέρουσες μελέτες της Σοφίας Ακριβοπούλου, αρχαιολόγου, προϊσταμένης του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης, της Νάγιας Δαλακούρα, αρχαιολόγου, μουσειολόγου και μουσειοπαιδαγωγού, του Διαμαντή Τριαντάφυλλου, ιστορικού, αρχαιολόγου και επίτιμου εφόρου αρχαιοτήτων Ροδόπης, του π. Κωνσταντίνου Κωστάκη, Πρωτοπρεσβύτερου, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου Ι. Μ. Αλεξανδρουπόλεως, Επ. Καθηγητή Εκκλησιαστικής Ιστορίας Πανεπιστημίου “Νεάπολις” Πάφου, του Θεόδωρου Κυρκούδη, προϊσταμένου της Βιβλιοθήκης της Ιατρικής Σχολής του ΔΠΘ, συγγραφέα και υποψήφιου διδάκτορα του ίδιου Τμήματος, της Χρύσας Κουλιάκη, ιστορικού, συγγραφέως και υποψήφιας διδάκτορος του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθώς και άλλων επιστημόνων και ειδικών μελετητών.

 

Ο τόμος συνοδεύεται από έναν ψηφιακό δίσκο που περιέχει 45 παραδοσιακούς χορούς της ευρύτερης Θράκης, τεκμήρια μιας συνεχούς παράδοσης και παρουσίας του ελληνισμού στον θρακικό χώρο. Ο δίσκος αυτός είναι προσφορά του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής και συνοδεύει το άρθρο του επιμελητή του, μουσικολόγου, Γεωργίου Κωνστάντζου, όπου δημοσιεύονται για πρώτη φορά τα μουσικά κείμενα των χορών. Οι χοροί ερμηνεύονται από αυθεντικά τοπικά παραδοσιακά όργανα και είναι ταξινομημένοι σε ενότητες (σουίτες), οι οποίες μπορούν να χρησιμεύσουν ως μουσική συνοδεία για χορευτικά συγκροτήματα.

 

Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με την οικονομική ενίσχυση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Χαριλάου Κ. Κεραμέως, του Βουλευτή Έβρου, Αναστάσιου Δημοσχάκη και της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας, καθώς και με την υποστήριξη των εκδόσεων Ευρασία και του εκδότη, Φαίδωνα Κυδωνιάτη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.