Ο Δημος Μαρωνειας – Σαπων τιμα τους 29 εκτελεσθεντες απο τα βουλγαρικα στρατευματα Ξυλαγανιωτες

Την Κυριακή 26 Απριλίου στο μνημείο των Πεσόντων Ηρώων στην Ξυλαγανή

Τιμητική εκδήλωση στη μνήμη των 29 ηρώων Ξυλαγανιωτών, που εκτελέσθηκαν από τα Βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής, την 9η Απριλίου του 1944, θα πραγματοποιηθεί από το Δήμο Μαρώνειας-Σαπών και τον Πολιτιστικό Όμιλο Ξυλαγανής, την Κυριακή 26 Απριλίου στις 11:00 το πρωί, στο μνημείο των Πεσόντων Ηρώων, στην Ξυλαγανή. 

Ιστορικό

Οι 29 Ξυλαγανιώτες αγωνιστές με μοναδικό στόχο την ελευθερία και όπλο τους την τόλμη, την υπερηφάνεια και τη γενναιότητα, είχαν συγκεντρωθεί στην ορεινή ζώνη της περιοχής προκειμένου να προσχωρήσουν στις πατριωτικές αντάρτικες ομάδες της Εθνικής Αντίστασης, για την αποτίναξη του ξένου ζυγού. Εγχείρημα δύσκολο και ριψοκίνδυνο που δυστυχώς δεν είχε αίσιο τέλος.
 
Τα γενναία αυτά παλικάρια προδόθηκαν και συνελήφθησαν από τα βουλγαρικά στρατεύματα στις 6 Απριλίου 1944 και αφού βασανίστηκαν ανελέητα για τρεις μέρες και δεν υπέκυψαν στη σκληρότητα και τη βιαιότητα των Βουλγάρων, εκτελέστηκαν με τον πιο φρικτό τρόπο, βυθίζοντας στο πένθος ολόκληρη την περιοχή.
 
Οι σημερινοί κάτοικοι του χωριού, απόγονοι των πεσόντων ηρώων, με πρωτοβουλία του Δήμου Μαρώνειας και του Πολιτιστικού Ομίλου Ξυλαγανής, ανήγειραν στο χώρο του ενταφιασμού των ηρώων μαρμάρινο μνημείο και ως ελάχιστο φόρο τιμής αποδίδουν στην μνήμη τους, κάθε χρόνο, σε μία σεμνή και λιτή τελετή, επιμνημόσυνη δέηση, ακολουθεί προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφάνων. Κατά την τελετή θα εκφωνηθεί λόγος υπέρ των ηρώων από απόγονο πεσόντος.  

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

11.00: Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των Πεσόντων στην Ξυλαγανή
Προσκλητήριο Πεσόντων
Κατάθεση Στεφάνων
Χαιρετισμός Δημάρχου Μαρωνείας – Σαπών
Ομιλία απόγονου πεσόντος
Τήρηση σιγής ενός λεπτού στη μνήμη των πεσόντων
Εθνικός Ύμνος

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.