«Εξεταζοντας τα Ομηρικα Επη με στατιστικα γλωσσικα μοντελα. Αρχικα συμπερασματα απο πειραματα αναλυσης πατροτητας (authorship analysis)»

Εννέα διαλέξεις περιλαμβάνει το καθιερωμένο Colloquium του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας για την ακαδημαϊκή χρονιά 2022-2023.

Η πρώτη διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου και ώρα 18.00.

Ομιλήτρια θα είναι η κ. Μαρία Κωνσταντινίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Πρώιμης Βυζαντινής Φιλολογίας ΤΕΦ ΔΠΘ, η οποία θα αναπτύξει το θέμα «Εξετάζοντας τα Ομηρικά Έπη με στατιστικά γλωσσικά μοντέλα. Αρχικά συμπεράσματα από πειράματα ανάλυσης πατρότητας (authorship analysis)».

 

Το περιεχόμενο της διάλεξης

 

Σε σημείωμά της η κ. Κωνσταντίνου επισημαίνει για το περιεχόμενο της διάλεξης:

«Η μηχανική μάθηση και η χρήση της για την επεξεργασία φυσικού λόγου χρησιμοποιείται με επιτυχία για την ανάλυση πατρότητας σύγχρονων κειμένων εδώ και δεκαετίες. Η εφαρμογή αντίστοιχων μεθόδων σε αρχαία ελληνικά κείμενα είναι πρόσφατη εξέλιξη και αριθμεί λίγες μόνο σχετικές εργασίες. Σ’ αυτήν την μελέτη επιχειρείται ένα πρώτο βήμα για την ανάλυση της Ιλιάδας και της Οδύσσειας με γλωσσικά στατιστικά μοντέλα.

Έχοντας ως αφετηρία ερωτήματα που εντάσσονται στο ομηρικό ζήτημα, αναζητούνται μέθοδοι που θα οδηγήσουν σε μετρήσιμα συμπεράσματα και κυρίως, θα δημιουργήσουν υλικό που να λειτουργεί επικουρικά στην έρευνα των φιλολόγων. Τα θέματα που προσεγγίζονται περιλαμβάνουν το αν τα δύο έπη έχουν διακριτή γλωσσική ταυτότητα (δεδομένης της διαδικασίας σύνθεσής τους), τον εντοπισμό στίχων ή και εκτενέστερων αποσπασμάτων διαφορετικής πατρότητας, καθώς και την αναζήτηση στενότερων γλωσσικών σχέσεων μεταξύ συγκεκριμένων ραψωδιών».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.