Ελευθερια Θρακης 2023

Από τις 2 έως τις 17 Μαΐου

Οι εκδηλώσεις φέτος για την απελευθέρωση και ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό ξεκινούν στις 2 Μαΐου και ολοκληρώνονται στις 17 Μαΐου. Πρόκειται για ένα γεμάτο πρόγραμμα διάρκειας 2 εβδομάδων, με πληθώρα εκδηλώσεων. Από μουσική, χορό και θέατρο, μέχρι περιβαλλοντικές δράσεις και επιστημονικό συνέδριο.

Πέμπτη 4 Μαΐου

Έναρξη τριήμερου συνεδρίου με τίτλο «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ 1821, ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΓΙΟΡΤΗ: ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ»

Το συνέδριο έχει σκοπό να παρουσιάσει το περιεχόμενο του μεγάλου ψηφιακού αρχείου που δημιουργήθηκε στο πρόγραμμα Παρατηρητήριο για την ελληνική Επανάσταση και κατέγραψε το πλήθος των εκδηλώσεων που διεξήχθησαν από το τέλος του 2020 έως και το 2022, σχετικά με τον εορτασμό της διακοσιοστής επετείου του 1821, από τους ίδιους τους δημιουργούς των εκδηλώσεων αυτών. Οι σύνεδροι θα προβληματιστούν για τις εκδηλώσεις αυτές και θα αναδείξουν τους νέους τρόπους με τους οποίους διαφορετικοί τομείς προσέγγισαν και ερμήνευσαν εκ νέου το ιστορικό γεγονός. Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι με ειδίκευση στον 19οαιώνα, εικαστικοί καλλιτέχνες, ιστορικοί τέχνης, θεατρικοί σκηνοθέτες, μουσικοί, επιστήμονες ειδικευμένοι στις ψηφιακές επιστήμες, δημοσιογράφοι και εκπαιδευτικοί θα συζητήσουν τι σημαίνει το 1821 στην δεύτερη δεκαετία του 21 ου αιώνα.

9.00 μ.μ. στην Πολιτιστική Κίνηση Ροδόπης

Συναυλία με το συγκρότημα ENDLESS STREAM

Παίζουν οι μουσικοί: Απόστολος Μαρτσάς (τραγούδι), Εύα Αφένδρα (τραγούδι),  Τάσος Καπζάλας (πνευστά), Μάκης Πατρονίδης  (κιθάρα),  Ολύμπιος Αυτζηκόλιος  (μπάσο), Βαγγέλης Κολτσίδας (ντραμς) και Γιάννης  Κερζεβάνης (πιάνο) Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι eleytheria-2023-705x1410.jpg

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.