Διαλεξη με θεμα «Η Βυζαντινη Αλβανια: Ιστορια – Τεχνη – Πολιτισμος»

Την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου

Ο κ. Andi Rembeci είναι ο επόμενος προσκεκλημένος ομιλητής του Επιστημονικού Colloquium του ΤΕΦ ΔΠΘ. Η διάλεξη του με θέμα «Η Βυζαντινή Αλβανία: Ιστορία – Τέχνη – Πολιτισμός» θα παρουσιαστεί διαδικτυακά την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου και ώρα 18.00.

Λίγα λόγια για τη διάλεξη

Σε σχετικού του σημείωμα, ο ομιλητής εξηγεί για το περιεχόμενο της διάλεξης:

«Το βυζαντινό κράτος ήταν ισχυρό πρότυπο για τους Αλβανούς και τους λαούς των Βαλκανίων και, ανεξαρτήτως των αντικρουόμενων πολιτικών συμφερόντων, άσκησε σημαντική επιρροή τόσο στη δημόσια ζωή, όσο και στην κρατική οργάνωση, τους θεσμούς, τη θρησκευτική πίστη, την παιδεία και τον πολιτισμό. Όπως ευστόχως έχει επισημανθεί, «οι ένοπλες συρράξεις των βαλκανικών κρατών με το Βυζάντιο δεν απέκλεισαν ποτέ τις περιοχές αυτές από τη σφαίρα του βυζαντινού πολιτισμού». Οι περιοχές της σημερινής Αλβανίας, που εκτείνεται κατά μήκος του βόρειου τμήματος της ακτής του Ιονίου, του νότιου τμήματος της ακτής της Αδριατικής καθώς και της ενδοχώρας γύρω από το δυτικό τμήμα του άξονα της Εγνατίας οδού, συμμετείχαν άμεσα στις πολιτικές και πνευματικές ζυμώσεις της εποχής. Ιδιαίτερα η τέχνη, ευαίσθητος δείκτης της εποχής, ως γλώσσα μεταφυσική, προσιτή σε όλους, απρόσωπη και άφθαρτη, όπως τη χαρακτηρίζει ο Δ. Ζακυθηνός, άσκησε ουσιαστική επιρροή στις καλλιτεχνικές δημιουργίες του αλβανικού λαού. Διάφορα αρχιτεκτονικά μνημεία, που σώζονται μέχρι σήμερα, από την παλαιοχριστιανική περίοδο (4ο αιώνα έως τα μέσα του 8ου αιώνα), τη βυζαντινή περίοδο (8ο-15ο αιώνα) και τη μεταβυζαντινή περίοδο (16ο αιώνα έως τις αρχές του 20ου αιώνα) ευαγγελικοί πορφυροί κώδικες και χειρόγραφα με εξαιρετικές μικρογραφίες, αρχιτεκτονικά έργα με πλούσια εικονογραφία εκκλησιών, καθώς και αριστουργήματα τέχνης: μεταλλοτεχνία, μικρογλυπτική, κεντήματα, ξυλογλυπτική, δείχνουν ξεκάθαρα τη ζωτικότητα και την πολιτιστική άνθηση των Αλβανών κατά τους βυζαντινούς αιώνες.

Σε αυτή τη διάλεξη θα εξεταστούν οι επιρροές της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στην ιστορία, την τέχνη και τον πολιτισμό της Αλβανίας, τον ρόλο που αυτή διαδραμάτισε στον αλβανικό χώρο κατά το Μεσαίωνα, τις σχέσεις των Αλβανών με τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και τα καλλιτεχνικά ρεύματα, τα οποία από την Κωνσταντινούπολη επέδρασαν στον αλβανικό χώρο».

Ο Andi Rembeci

Ο Andi Rembeci είναι από το 2010 Λέκτορας του Τμήματος Ιστορίας της Σχολής Ιστορίας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Τιράνων. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη «Μεθοδολογία κριτικής και έκδοσης των ιστορικών πηγών» στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, όπου συνέχισε τις διδακτορικές του σπουδές. Τα επιστημονικά του ενδιαφέρονται εστιάζονται στον τομέα της Βυζαντινής Ιστορίας, Ελληνικής Παλαιογραφίας και της Ιστορίας του Αλβανικού Μεσαίωνα. Είναι συγγραφέα πολλών επιστημονικών άρθρων, δημοσιευμένων σε αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά εντός και εκτός Αλβανίας. Είναι συγγραφέας της πανομοιότυπης έκδοσης «Το εικονογραφημένο Τετραευαγγέλιο της Κοριτσάς, Κώδικας Κορυτσάς 93 (10ος αιώνας)» (3 τομ., 1.272 σελ.), για το οποίο τιμήθηκε από την Ακαδημία Επιστημών της Αλβανίας με το εθνικό επιστημονικό βραβείο «Ο πιο επιτυχημένος νέος ερευνητής» για το 2016.

Υπήρξε επισκέπτης ερευνητής στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Ε.Ι.Ε και ερευνητής στο Ιστορικό και Παλιογραφικό Αρχείο του ΜΙΕΤ (2011-2013) με υποτροφία του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης. Από το 2017 διευθύνει το Θερινό Σχολείο Γλώσσας, Ιστορίας και Βυζαντινού Πολιτισμού, το οποίο διοργανώνει το Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Τιράνων σε συνεργασία με το Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο (ΜΙΕΤ) και το ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης. Είναι συνιδρυτής και από το 2013 μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Γραμματέας της Αλβανικής Εταιρείας Βυζαντινών Σπουδών, επίσημο μέλος της Διεθνούς Ένωσης Βυζαντινών Σπουδών (ΑΙΕΒ). Από το 2017 είναι συνεπικεφαλής της Ακαδημίας των Νέων στην Ακαδημία Επιστημών της Αλβανίας.

Info

Η διάλεξη θα γίνει διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας Microsoft Teams, την Τετάρτη 18 Ιανουρίου 2023, ώρα 6:00 μ.μ., στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://tinyurl.com/ColloquiumPhilology

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.