Διαδικτυακη εκδηλωση για «”Η συμβολη των «Θρακικων Χρονικων” στην αναπτυξη των Λαογραφικων Εορτων της Ξανθης»

Στα πλαίσια των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2021, την Κυριακή 7 Μαρτίου 2021 και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί η online διάλεξη με θέμα «”Η συμβολή των «Θρακικών Χρονικών” στην ανάπτυξη των Λαογραφικών Εορτών της Ξάνθης».

 

Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Δρ. Θανάσης Β. Κούγκουλος, Ε.ΔΙ.Π. Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας ενώ ομιλήτρια θα είναι η Ζωή Ντάφου, φιλόλογος Δ.Ε. – Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Τμήματος Ιστορίας- Εθνολογίας του Δ.Π.Θ.

 

Το συντονισμό της εκδήλωσης έχει το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης Δημήτρης Γκαγκαλίδης.

 

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί  ο ρόλος του συγγραφέα Στέφανου Ιωαννίδη, ως επιφανούς ανθρώπου της πνευματικής ζωής της Ξάνθης και ιδρυτικού μέλους και προέδρου της ΦΕΞ, στην προαγωγή της λαογραφικής  έρευνας του τοπικού πολιτισμού.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται η συμβολή του περιοδικού Θρακικά Χρονικά, που ο Στέφανος Ιωαννίδης εξέδιδε για πάνω από τριάντα χρόνια, στην ανάδειξη του λαογραφικού πλούτου της Ξάνθης και γενικότερα της Θράκης μέσα από σημαντικές λαογραφικές μελέτες από αξιόλογους συνεργάτες του περιοδικού. Επιπλέον, με τα ειδικά αφιερώματα που επιμελήθηκε ο Ιωαννίδης, το ανάλογο συγγραφικό του έργο, τις  ομιλίες- διαλέξεις του και τις συνεντεύξεις του με θέμα τη λαογραφία του τόπου του, αναδεικνύεται η σχέση με τον λαϊκό πολιτισμό ως δεσπόζουσα επιλογή των Ξανθιωτών. Το υλικό των Θρακικών Χρονικών συνιστά πολύτιμη πηγή, που οφείλει να ερευνηθεί και να εκτιμηθεί από τους μελετητές. Τα Θρακικά Χρονικά είναι ένα εξέχον παράδειγμα τοπικού περιοδικού που προώθησε και φανέρωσε σε πανελλήνια κλίμακα το πολυπολιτισμικό πρόσωπο της Ξάνθης.

 

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από τη σελίδα του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης στο Facebook.

 

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στη συζήτηση που θα ακολουθήσει, μπορούν να συνδεθούν μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας zoom 

 

Για περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση ΕΔΩ

 

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.