Αρχαιο Θεατρο Μαρωνειας: Η «Ορχηστρα Βιολιωνε» με Αρωμα Σμυρνης

H Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης συμμετέχει στην πανελλήνια δράση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» και στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή καλεί το κοινό να παρακολουθήσει την μουσική παράσταση της «Ορχήστρας Βιολιώνε» Ορχήστρα Βιολιώνε με Άρωμα Σμύρνης στο Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας 2 και 3 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.30.

Θα παρουσιαστούν, ως επί το πλείστον, παλαιοί οργανικοί σκοποί από τον ευρύτερο χώρο της Μικράς Ασίας, παραλλαγμένοι σύμφωνα με τους ποικίλους ευρηματικούς τρόπους ενορχήστρωσης της ορχήστρας. Επιδίωξη του εν λόγω εναλλακτικού πολυμελούς σχήματος αποκλειστικά τοξοτών εγχόρδων είναι να αναδείξει μια ρομαντική αλλά ταυτόχρονα επικοινωνιακή και εξωστρεφή διάθεση, με στοιχεία τόσο παλαιάς όσο και νέας τεχνοτροπίας, παρουσιάζοντας ένα μουσικό ταξίδι από το παρελθόν στο μέλλον με άφθονη αυτοσχεδιαστική διάθεση, δημιουργώντας μια δυναμική συνέχεια του παλαιού με τον σύγχρονο τρόπο ερμηνείας των τοξωτών εγχόρδων.

H Ορχήστρα Βιολιώνε

Η ορχήστρα τελεί υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Ζαρία, επίκουρου καθηγητή βιολιού στην κατεύθυνση παραδοσιακής μουσικής στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Συμμετέχουν οι φοιτητές των τοξωτών εγχόρδων: Ανδρονίκου Παυλίνα (βιολί), Πούλιος Χρήστος (βιολί), Χρόνης Ευάγγελος (βιολί), Μυλωνά Ισμήνη- Χρυσούλα (βιολί), Παππάς Παναγιώτης (βιολί), Ιατροπούλου Βασιλική (βιολί), Παπαεμμανουήλ Άκης (βιολί), Πούπαλος Σταμάτιος (βιολί), Δεληβασίλης Νικόλαος (βιολί), Κυρβέη Μαρία (βιολί, τσέλο), Κατερίνα Μόκα (βιολί), Καραβίδας Εμμανουήλ (βιολί), Δανάς Χρήστος (βιολί), Συσκάκη Αθηνά (βιολί), Τσιατσούλης Γιώργος (κοντραμπάσο), Όλγα Αλεξίου (κρουστά). Η «Ορχήστρα Βιολιώνε» δημιουργήθηκε το 2018. Aποτελεί μια εικοσαμελή ορχήστρα τοξοτών εγχόρδων των φοιτητών της ειδίκευσης του βιολιού της κατεύθυνσης Παραδοσιακής Μουσικής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, και αποτελεί μέλος του Εργαστηρίου Ποιητικής αυτού. Βασική επιδίωξη του μουσικού συνόλου αποτελεί η παρουσίαση ρεπερτορίου, ως επί το πλείστον, της ελληνικής μουσικής, των Βαλκανίων και της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου, μέσα από ένα δημιουργικό πρίσμα ενορχήστρωσης και εφαρμογής παλαιότερων αλλά και πιο σύγχρονων ερμηνευτικών τεχνικών των τοξοτών εγχόρδων. Πρόκειται για μια εναλλακτική μουσική πρόταση σύμπραξης των τοξωτών εγχόρδων με στόχο την ανάπτυξη διαδραστικότητας και τη διαρκή εξερεύνηση διαύλων μουσικής επικοινωνίας μεταξύ τους με άφθονη αυτοσχεδιαστική διάθεση. Η ορχήστρα έχει μέχρι στιγμή πραγματοποιήσει περισσότερες από δεκαπέντε προβεβλημένες καλλιτεχνικές δράσεις. Διεύθυνση ορχήστρας: Γιάννης Ζαρίας (επίκουρος καθηγητής βιολιού στο ομώνυμο τμήμα).

Info

  • Η είσοδος είναι ελεύθερη. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο (3 ευρώ ολόκληρο, 2 ευρώ μειωμένο).
  • Συνιστάται η προκράτηση θέσεων μέσω της πλατφόρμας: digitalculture.gov.gr
  • Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας στο πλαίσιο του περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.