29ο Ανταμωμα Σιδηροχωριτων

3ήμερο εκδηλώσεων από 4-6 Σεπτεμβρίου

Με την συμπλήρωση 100 χρόνων από την ημέρα της σφαγής των 19 Σιδηροχωριτών το 1915 στο Σαμμακόβι της Ανατολικής Θράκης, ο Μορφωτικός Όμιλος Ν. Σιδηροχωρίου σε συνδιοργάνωση με τον Σύλλογο Εβριτών Ροδόπης διοργανώνει το τριήμερο αντάμωμα των απανταχού Σιδηροχωριτών από τις 4-6 Σεπτεμβρίου στο Νέο Σιδηροχώρι.
Στη διοργάνωση συμμετέχουν ενεργά και ο Σύλλογος Γυναικών Ν. Σιδηροχωρίου καθώς και η Ποδοσφαιρική ομάδα «ΔΟΞΑ» Ν. Σιδηροχωρίου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

– 19:00 Εγκαίνια Έκθεσης Χαρτογραφικού και Αρχειακού φωτογραφικού υλικού με αναφορές στο Σαμμακόβι και στη μετεγκατάστασή του στο Ν. Σιδηροχώρι. Το υλικό προβολής προέρχεται από τη Θρακική Ψηφιακή Χαρτοθήκη του Συλλόγου Εβριτων Ν. Ροδόπης και το Αρχείο του Μορφωτικού Ομίλου Ν.Σιδηροχωρίου
– 20:00 Τοπικό γλέντι καλωσορίσματος των Σιδηροχωριτών από το Σύλλογο Γυναικών Ν. Σιδηροχωρίου και προσκεκλημένους τοπικούς συλλόγους της περιοχής.
 
Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

– 20:00 Παρουσίαση της δεύτερης έκδοσης του βιβλίου του Θόδωρου Π. Κιακίδη «ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΑΜΜΑΚΟΒΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΞ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ» από τον Περική Κιακίδη. Παράλληλα θα παρουσιάζεται χαρτογραφικό και αρχειακό υλικό (χάρτες-φωτογραφίες-ιστορικά βίντεο).
– 20:30 Αφιέρωμα στος λυράρηδες του Σαμμακοβίου. Ένα αφιέρωμα στην παραδοσιακή θρακιώτικη λύρα μέσα από επιλεγμένα τραγούδια και χορούς του Σαμμακοβίου. Αναφορές στους λυράρηδες του τόπου και στις ιστορικές ηχογραφήσεις (Γκόρης – Φτουχίδης). Παρουσιάζονται τα ξεχωριστά τραγούδια και οι χοροί του Σαμμακοβίου.
– 21:30 Παραδοσιακό – λαικό γλέντι στην πλατεία του χωριού με το πολιτιστικό σύλλογο Αγ. Παρασκευής Δράμας και το Συλλογο Εβριτών Ν. Ροδόπης.
 
Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015
 
– 07:00 Θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτη
– 10:00 Τέλεση επιμνομόσυνης δέησης στο Ηρώο των 19 μαρτύρων, ομιλία για το ιστορικό της σφαγής, χαιρετισμοί και κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των μαρτύρων.
– 20:00 Θεατροποιημένη αναπαράσταση εθίμων του Σαμμακοβίου: το έθιμο των «Σειμένηδων» τα «Μασάλια ή νυχτέρια» και ο «παραδοσιακός γάμος από τις χορευτικές ομάδες του Μορφωτικού Ομίλου Ν. Σιδηροχωρίου και του Συλλόγου Εβριτών Ν. Ροδόπης με τη συνοδεία λύρας και παραδοσιακής ορχήστρας.
– 20:45 Μουσικοχορευτική βραδιά με παραδοσιακούς χορούς από τα χορευτικά συγκροτήματα του Συλλόγου Εβριτών Ν. Ροδόπης, του Πολιτιστικoυ Συλλόγου Ροδίτη και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»
– 22:00 Παραδοσιακό γλέντι
– Τις μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις πλαισιώνει η παραδοσιακή ορχήστρα «Οδρύσες»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.