«Θερμο» το ενδιαφερον γονεων και μαθητων για τα Προτυπα και Πειραματικα Σχολεια της Κομοτηνης

«Υπεράριθμες» των διαθέσιμων θέσεων οι αιτήσεις τόσο στα 3ο Πειραματικό ΓΕΛ, 5ο Πειραματικό Γυμνάσιο όσο και στο 5ο Πειραματικό Σχολείο Κομοτηνής

Ανατροπή του αρχικώς αρνητικού κλίματος βλέπει η αναπληρώτρια Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ Μαριγούλα Κοσμίδου

Αυξημένο είναι το ενδιαφέρον για την εισαγωγή μαθητών και μαθητριών σε Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία όλης της χώρας, σύμφωνα με τις αιτήσεις οι οποίες κατατέθηκαν έως και τις 27 Μαρτίου, όταν και ολοκληρώθηκε η προθεσμία υποβολής τους.

Το πανελλαδικό «παράδειγμα» ακολούθησε όπως έκανε γνωστό μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η αναπληρώτρια Διευθύντρια Περιφερειακής Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ.Μαριγούλα Κοσμίδου, και η Ροδόπη καθώς και στις τρεις μονάδες που λειτουργούν υπό το καθεστώς αυτό, οι αιτήσεις που κατατέθηκαν ξεπέρασαν τις διαθέσιμες θέσεις και άρα θα ακολουθήσει η διαδικασία των κληρώσεων.

Ειδικότερα όπως έκανε γνωστό η ίδια στο 3ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο της Κομοτηνής κατατέθηκαν 81 αιτήσεις, 20 δηλαδή περισσότερες από τις διαθέσιμες θέσεις, ενώ στο 5ο Πειραματικό Γυμνάσιο Κομοτηνής, κατατέθηκαν 5 περισσότερες αιτήσεις από τις συνολικά 40 διαθέσιμες θέσεις.

Έπονται κληρώσεις

Αντίστοιχα 47 ήταν οι αιτήσεις οι οποίες κατατέθηκαν για το 5ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο της Κομοτηνής, γεγονός που όπως τόνισε η ίδια θα οδηγήσει στο σύνολο των προαναφερθέντων μονάδων στην διαδικασία της κλήρωσης.

Εξηγώντας αναλυτικότερα την διαδικασία η κ.Κοσμίδου εξήγησε πως σε κάθε σχολική μονάδα θα δημιουργηθεί ένας πίνακας αυτών που εισάγονται με τα αντίστοιχα ποσοστά, συμπεριλαμβανομένων των «ειδικών» κατηγοριών όπως των αιτήσεων μαθητών και μαθητριών τα αδέρφια των οποίων φοιτούν ήδη στις μονάδες αυτές, των παιδιών οι γονείς των οποίων υπηρετούν σε πειραματικά σχολεία, αλλά και των διδύμων και θα προκύψει και πίνακας επιλαχόντων, από τους οποίους ανά πάσα στιγμή, εφόσον υπάρξει ανάκληση από κάποιον/α κληρωθέντα θα έχει το δικαίωμα να αποφασίσει αν επιθυμεί να φοιτήσει ή όχι στο Πειραματικό σχολείο.

Όπως εξήγησε η ίδια «τα πειραματικά σχολεία έχουν μπει στη ζωή μας και βλέπουμε ότι έχουν μια πάρα πολύ καλή πορεία, με πάρα πολλές δράσεις, μεταξύ των οποίων και δράσεις εξωστρέφειας» για να τονίσει πως με την εκκίνηση της θητείας και των νέων διευθυντών, η οποία θα είναι τετραετής «θα υπάρχει ένα καλύτερο πρόγραμμα, το όραμα θα υλοποιείται σε τέσσερα χρόνια και θα δούμε πραγματικά το έργο αυτών των σχολείων».

Η μεγάλη «δημοφιλία» των πρότυπων και πειραματικών σχολείων που καταγράφεται φέτος σε όλη την χώρα, έρχεται να ανατρέψει το αρχικά αρνητικό κλίμα που υπήρξε και από γονείς και μαθητές, ειδικά στις τοπικές κοινωνίες, καθώς και από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. Σε ό,τι αφορά τους δεύτερους η κ.Κοσμίδου αναφέρθηκε σε εκπαιδευτικούς που έχουν παραμείνει στα Πειραματικά σχολεία και έχουν πλέον αντιληφθεί τη διαδικασία και την όλη πορεία της λειτουργίας τους και κυρίως έχουν επιβεβαιωθεί ως προς το γεγονός «ότι τίποτα δεν τέθηκε εν αμφιβόλω και τίποτα δεν έχει έρθει να διαταράξει τη δική τους πορεία και το δικό τους έργο».

«Βλέπουμε σαφέστατα και την εμπιστοσύνη των γονιών απέναντι στο θεσμό και λέω ότι έχουμε να πάμε πολύ δρόμο, έτσι ώστε να δούμε πραγματικά την αξία της ύπαρξης των πειραματικών σχολείων και των πρότυπων» πρόσθεσε η ίδια αναφερόμενη και στην ύπαρξη πρότυπων ΕΠΑΛ, σε Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη, για να τονίσει ωστόσο πως ενώ υπάρχει το ενδιαφέρον από πλευράς των γονέων, «απέχουμε πολύ από τη δημιουργία πρότυπων δημοτικών, γυμνασίων, ακόμα και λυκείων στην περιφέρεια, ως προς την αλλαγή της νοοτροπίας που απαιτείται».

Αποδεδειγμένη η αξία των Πειραματικών σχολείων

«Τα πρότυπα και τα πειραματικά έχουν κλείσει 100 χρόνια, είναι σχολεία που έχουν γίνει αποδεκτά, είναι σχολεία στα οποία έχουμε δει καινοτόμες δράσεις, οι οποίες εισάγονται πλέον και στα σχολεία γενικής, όπως ο μέντορας, ο σύμβουλος σχολικής ζωής κ.α., δράσεις και θεσμοί που προϋπήρξαν στα πειραματικά σχολεία, και εισήχθησαν στα γενικά, αφού είδαμε πόσο καλά δουλεύουν» ανέφερε η ίδια για να εξηγήσει πως «επομένως είναι σχολεία που έρχονται να δουλέψουν σε πιλοτική βάση και να έρθουν μετά σαν γενικής παιδείας, και αυτό θα πρέπει να το δουν οι γονείς». «Έχουμε όπως είπαμε δρόμο, αλλά ο δρόμος μπροστά μας νομίζω ότι θα πρέπει να είναι ανοιχτός και να καλλιεργηθεί όλο αυτό το πνεύμα» κατέληξε χαρακτηριστικά.

Τι ακολουθεί

Τα σχολεία μπορεί αυτή τη στιγμή να τελούν υπό Πασχαλινές διακοπές, το διοικητικό έργο ωστόσο συνεχίζεται για τη καλύτερη δυνατή προετοιμασία τόσο των φετινών πανελλαδικών όσο και των όσων θα προηγηθούν, όπως οι εξετάσεις για τα κρατικά πιστοποιητικά γλωσσομάθειας. Σύμφωνα με την κ.Κοσμίδου εν εξελίξει βρίσκεται και η διαδικασία τοποθετήσεων των διεθνών σχολικών μονάδων, που θα αναλάβουν υπηρεσία σε ό,τι αφορά την πρωτοβάθμια στις 22 Ιουνίου και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση στις 3 Ιουλίου, όπως και η εγκύκλιος για την επιλογή υπευθύνου μαθητείας, που προωθείται ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους αποφοίτους των επαγγελματικών σχολείων. Τέλος έπονται όπως έκανε γνωστό ιδρύσεις νέων σχολικών μονάδων αλλά και ιδρύσεις – καταργήσεις τομέων και ειδικοτήτων, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει η προετοιμασία και για το επόμενο σχολικό και διδακτικό έτος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.