Συνεχιζει την ευρωπαικη εξωστρεφεια του το Μουσικο Σχολειο Κομοτηνης

Αυτή τη φορά μελετώντας έννοιες του ήχου μέσα από το έργο Erasmus+ Sound ((STEM)) All Around

Με μια συναυλία μικρής διάρκειας, όπως το συνηθίζει, υποδέχτηκε μαθητές από τρεις χώρες το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής το μεσημέρι της Δευτέρας 13 Μαρτίου, στο πλαίσιο ακόμα ενός Ευρωπαϊκού προγράμματος, αυτή τη φορά του έργου Erasmus+ Sound ((STEM)) All Around, όπου εφαρμόζεται η μέθοδος STEM για να μελετηθούν έννοιες του ήχου.

Στην Κομοτηνή θα βρίσκονται μέχρι την Παρασκευή μαθητές και εκπαιδευτικοί από σχολεία του Nasice της Κροατίας, του Motril της Ισπανίας και δύο σχολεία, από την Άγκυρα, και το Ντενιζλί, της Τουρκίας.

Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε η Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής κ. Μαρία Κεφαλίδου, σημειώνοντας πως είναι περήφανοι γιατί με αυτά τα προγράμματα ενώνουν τους λαούς. Ειδικά το συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο ασχολείται με τον ήχο και άπτεται άμεσα στα ενδιαφέροντα του σχολείου.

Το σχολείο βέβαια δεν έχει μόνο αυτή τη δραστηριότητα, μιας και έχει ένα πλούσιο πρόγραμμα συναυλιών με αφορμή τα 30 χρόνια ύπαρξής του, που θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Ανοίγουν νέους ορίζοντες στους μαθητές

Όπως τόνισε ο κ. Φώτης Φωτιάδης, υποδιευθυντής του Σχολείου και υπεύθυνος των προγραμμάτων Erasmus+, μέσα από το πρόγραμμα Sound ((STEM)) All Around έχουν σχεδιάσει μια σειρά από δράσεις για τους φιλοξενούμενούς τους και τους μαθητές τους που συμμετέχουν σε αυτό.

Έτσι θα πραγματοποιήσουν εργαστήριο με τίτλο: «η Μουσική συναντά τον Ήχο και την Επιστήμη μέσα από Όργανα Συμφωνικής Ορχήστρας (βιολοντσέλο, βιολί & φλάουτο)», όπου θα μελετήσουν τις έννοιες του τόνου, της συχνότητας, της χροιάς/ποιότητας του ήχου, των σύνθετων κυμάτων και των αρμονικών, ώστε να τις εφαρμόσουν στα παραδοσιακά όργανα της χώρας μας (μπουζούκι, γκάιντα & κανονάκι).

Επίσης θα κατασκευάσουν κρουστά όργανα με ανακυκλώσιμα υλικά και στη συνέχεια θα δημιουργήσουν μια μικρή μπάντα κρουστών, όπου θα αναπαράγουν Αφροβραζιλιάνικους  ρυθμούς, θα ενημερωθούν και θα εντοπίσουν τον τύπο της φωνής τους σύμφωνα με το Vocal Fach System (οι ήχοι του Soprano, του Mezzo, του Tenor και του Bass).

Όμως το πρόγραμμα περιλαμβάνει και δράσεις εκτός του σχολείου, με επίσκεψη στη λίμνη Βιστωνίδα ώστε να ακούσουν και να καταγράψουν τους ήχους της φύσης και των πτηνών, στο Αρχαίο θέατρο των Φιλίππων όπου θα μελετήσουν στο πεδίο την ακουστική των Αρχαίων θεάτρων, καθώς και μια σειρά από άλλες δραστηριότητες.

Ο κ. Φωτιάδης θεωρεί πολύ σημαντική την συμμετοχή του σχολείου και των μαθητών του στα προγράμματα αυτά, παρομοιάζοντας την συμμετοχή σε αυτά ως την έξοδο από τη Σπηλιά του Πλάτωνα: σε αυτή οι άνθρωποι βλέπουν κάποιες σκιές που τις ερμηνεύουν όπως μπορούν, όμως ο έξω κόσμος είναι τελείως διαφορετικός.

Για αυτό και προσπαθούν να δώσουν την δυνατότητα στους μαθητές τους να έρθουν σε επαφή με παιδιά από διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς και να αναπτύξουν τις σχέσεις τους.

Ενθουσιασμένοι από τη φιλοξενία

Όσο για τους επισκέπτες, αυτοί ήταν ενθουσιασμένοι από τη συμμετοχή και την φιλοξενία που συνάντησαν.

Ο Γκόραν, από το Nasice της Κροατίας, ευχαρίστησε το Μουσικό Σχολείο για την φιλοξενία, ιδιαίτερα τους καθηγητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, και τόνισε πως είναι έτοιμοι για τις δραστηριότητες τις οποίες έχουν ετοιμάσει οι οικοδεσπότες τους.

Από την πλευρά του ο Φρανσίσκο από το Motril της Ισπανίας, που βρίσκεται στην Κομοτηνή με 12 μαθητές, επεσήμανε πως είναι έτοιμοι να γνωρίσουν την Κομοτηνή, αλλά και ό,τι είναι πρόθυμοι να τους παρουσιάσουν από το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής.

Μια μοναδική ευκαιρία για τους μαθητές τους και για το σχολείο τους να συνεργαστούν με άλλους ευρωπαίους εταίρους, χαρακτήρισε την επίσκεψη η Μουμιρέ από το Ντενιζλί της Τουρκίας, με τους μαθητές τους να κάνουν φίλους στα άλλα σχολεία, και να γνωρίζουν τις καλές πρακτικές σε αυτά.

Ευχαρίστησε δε όσες χώρες, και κυρίως την Ελλάδα, για την βοήθεια που προσέφεραν μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία, ενώ μετέφερε τα συλλυπητήρια της για το δυστύχημα στα Τέμπη.

Τέλος η Γκαμζέ από την Άγκυρα της Τουρκίας τόνισε πως τα δυο χρόνια του προγράμματος, έχουν αναπτύξει όλοι οι συμμετέχοντες άριστες σχέσεις μεταξύ τους, και έχουν κάνει νέους φίλους, με τους μαθητές τους επίσης να έχουν πολύ καλές εμπειρίες στην περιοχή μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.