Ημεριδα απο την Περιφερειακη Διευθυνση Εκπαιδευσης ΑΜΘ

Για το σχέδιο «ESTET - Ενσωμάτωση δεξιοτήτων αειφόρου ανάπτυξης στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση στον τομέα του τουρισμού»

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus+, διοργανώνει  την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 18:30, στη Λέσχη Κομοτηναίων (2ος όροφος, Βενιζέλου 52, Κομοτηνή) την Ημερίδα Διάχυσης Αποτελεσμάτων του σχεδίου “ESTET –  Embedding Sustainability Skills in Tourism Education and Training“ (Ενσωμάτωση δεξιοτήτων αειφόρου ανάπτυξης στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση στον τομέα του τουρισμού). Η Ημερίδα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες του τουριστικού τομέα.

To πρόγραμμα

Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας περιλαμβάνει:

  • 18.15: Προσέλευση συμμετεχόντων
  • 18.30: Χαιρετισμός από την Αν. Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης ΑΜΘ και την υπεύθυνη Ευρωπαϊκών προγραμμάτων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ΑΜΘ
  • 18.40: Δράσεις της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ΑΜΘ
  • 18.50: ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ 1. Εννοιολογικό πλαίσιο για την ενσωμάτωση δεξιοτήτων αειφόρου ανάπτυξης στα προγράμματα σπουδών στον τομέα του τουρισμού
  • 19.10: ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ 2. Χαρτοφυλάκιο πόρων μάθησης για δεξιότητες αειφόρας ανάπτυξης του τουρισμού
  • 19.40: Διάλειμμα
  • 19.50: ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ 3. Ενδοϋπηρεσιακό πρόγραμμα κατάρτισης εκπαιδευτικών
  • 20.20: ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ 4 Επιτομή επιτυχημένων εφαρμογών
  • 20.45: Συζήτηση – Αξιολόγηση
  • 21.15: Τέλος της ημερίδας

Λίγα λόγια για το σχέδιο Erasmus+ “ESTET”

Η αειφόρος ανάπτυξη αντιπροσωπεύει ένα από τα μεγάλα αποτελέσματα του τουρισμού παγκοσμίως (ΟΟΣΑ, 2018). Η αύξηση της ζήτησης για προϊόντα και υπηρεσίες αειφόρου τουρισμού αυξάνει τη ζήτηση για πράσινες δεξιότητες στο εργατικό δυναμικό. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται πόροι, εκπομπές και διαχείριση αποβλήτων, σχεδιασμός τουριστικών προϊόντων και παροχών σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, διατήρηση της φυσικής, πολιτιστικής και τοπικής κληρονομιάς, ανάπτυξη βιώσιμων και προσβάσιμων τουριστικών προϊόντων (NTG, 2019). Αυτές οι δεξιότητες, ωστόσο, δεν έχουν ακόμη ενσωματωθεί στην Επαγγελματική Εκπαίδευση. Η ανάλυση των εκπαιδευτικών προτύπων και των βασικών προγραμμάτων σπουδών στους τομείς του τουρισμού, της φιλοξενίας και του ταξιδιού, που εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της κοινοπραξίας, αποδεικνύει ότι, οι δεξιότητες που σχετίζονται με την αειφόρο ανάπτυξη συχνά παραμελούνται. Οι συνεντεύξεις με καθηγητές Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στον τομέα του τουρισμού (61 συμμετέχοντες από 6 χώρες της ΕΕ) δείχνουν ότι στερούνται μεθοδολογικής καθοδήγησης, εκπαιδευτικών πόρων και εργαλείων για να συμπεριλάβουν αυτές τις δεξιότητες στα προγράμματα σπουδών.

Το σχέδιο ESTET επιδιώκει να γεφυρώσει αυτό το κενό και θέτει ως γενικό στόχο, να δώσει τη δυνατότητα στους παρόχους Επαγγελματικής Εκπαίδευσης σε ολόκληρη την Ευρώπη να ευθυγραμμίσουν την εκπαίδευση και την κατάρτιση του τουρισμού με τις νέες τάσεις ανάπτυξης της τουριστικής βιομηχανίας, ενσωματώνοντας δεξιότητες αειφορίας στα προγράμματα σπουδών που παρέχονται μέσω καινοτόμων διδακτικών πρακτικών.

Στόχοι του σχεδίου:

  • Ανάπτυξη μιας εννοιολογικής βάσης για την ενσωμάτωση δεξιοτήτων αειφόρου ανάπτυξης στα προγράμματα σπουδών της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στον τομέα του τουρισμού.
  • Παροχή διδακτικό-εκπαιδευτικού υλικού στον τομέα του αειφόρου τουρισμού προσαρμοσμένο στα προγράμματα σπουδών της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.
  • Σχεδιασμός ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ενδοϋπηρεσιακής κατάρτισης για το προσωπικό της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στον τομέα του τουρισμού και εφαρμογή καινοτόμων διδακτικών πρακτικών.
  • Διευκόλυνση, μεταφορά και ευρεία εκμετάλλευση των πόρων σε διάφορα περι-βάλλοντα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.
  • Αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τις δυνατότητες και την προστιθέμενη αξία της ενσωμάτωσης δεξιοτήτων αειφόρου ανάπτυξης, στα προγράμματα σπουδών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στον τομέα του τουρισμού, μεταξύ εκ-παιδευτικών και επαγγελματιών στον τομέα

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.