Επιτιμη δημοτης του Δημου Διδυμοτειχου η Ελενη Γλυκατζη Αρβελερ

Στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων «Ελευθέρια» Διδυμοτείχου, από 19 έως 27 Μαΐου 2012, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 21/05/2012, στο Δημοτικό Θέατρο Διδυμοτείχου, εκδήλωση με την Πρύτανη κατά την διάρκεια της οποίας η κ. Ελένη Γλύκατζη –Αρβελέρ αναγορεύτηκε επίτιμος δημότης του Δήμου Διδυμοτείχου μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, κ. Παρασκευάς Πατσουρίδης, επέδωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και αναμνηστικό δώρο στην κ. Αρβελέρ, ενώ αναφέρθηκε στην ιστορική πορεία της πόλης η οποία διατηρεί τα χαρακτηριστικά της πολυπολιτισμικότητάς της ακόμη και σήμερα.
Με αφορμή το γεγονός ότι στις πανελλήνιες εξετάσεις ήταν θέμα απόσπασμα της κ. Αρβελέρ ανέφερε ότι «κάθε πολιτισμός έχει τα όρια και το στίγμα του στον ιστορικό χώρο και χρόνο. Μέσα ωστόσο στην ιστορία του κόσμου, το αρχαιοελληνικό αισθητικό επίτευγμα σημαδεύει την καταγωγή μιας τέχνης με πανανθρώπινο μήνυμα και με διαστάσεις παγκόσμιες, σχεδόν εξωχρονικές… Αυτό σημαίνει ότι η συνδημότισσά μας κ. Αρβελέρ έχει αφήσει το στίγμα της στον ιστορικό χώρο και χρόνο. Τα μηνύματά της έχουν παγκόσμιες, πανανθρώπινες διαστάσεις σχεδόν εξωχρονικές… Με οδηγό την τεράστια δύναμη των προγόνων μας, με οδηγό το πάθος του νου και της καρδιάς της κ. Αρβελέρ, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι και αποφασιστικοί την κάθε δυσκολία και να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία, έχοντας ως στόχο την αναγέννηση και την ανάπτυξη της περιοχής μας».

 

Να σημειωθεί ότι ο Δρ. Πολιτικός Μηχανικός και Αρχαιολόγος Αθανάσιος Γουρίδης προλόγισε της ομιλίας.
Η κ. Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ συνεπήρε, πραγματικά, με την ομιλία της τους παρευρισκομένους. Αναφέρθηκε περιληπτικά στην ιστορία της Θράκης, του Έβρου, του Διδυμοτείχου, καθώς και στα μνημεία και τους αρχαιολογικούς τους χώρους. Εστίασε φυσικά στη μακραίωνη ιστορία του Διδυμοτείχου (Πλωτινούπολη, Κάστρο Διδυμοτείχου, Κάστρο Πυθίου, Τέμενος Βαγιαζήτ) και ειδικά στη Βυζαντινή περίοδο. Αναφέρθηκε στην κουλτούρα και την πολυπολιτισμική ταυτότητα του Διδυμοτείχου. Απάντησε σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων και έκανε προτάσεις για την ανάδειξη την αξιοποίηση και την αύξηση της τουριστικής επισκεψιμότητας για όλο τον Έβρο (πολιτιστικές – τουριστικές διαδρομές).
Ακολούθως, χαιρέτισε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνός και η Παραδοσιακή Χορωδία της Ι.Μ.Δ.Ο.Σ. τραγούδησε παραδοσιακά τραγούδια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.