Ενας δημοτικος παιδικος σταθμος λιγοτερος, ιδιος ο αριθμος παιδιων απο τον Σεπτεμβριο

Ξεκινάει από σήμερα η υποβολή αιτήσεων εγγραφής-επανεγγραφής νηπίων για το σχολικό έτος 2012 – 2013 στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς του δήμου Κομοτηνής. Η διαφοροποίηση σε σύγκριση με τη σχολική χρονιά, που ολοκληρώνεται, είναι η αναστολή της λειτουργίας ενός από τους 13 παιδικούς σταθμούς, με τους αρμοδίους όμως να υπογραμμίζουν πως ο αριθμός των νηπίων, που θα δεχτούν οι σταθμοί, θα παραμείνει ο ίδιος. Συγκεκριμένα, φέτος θα λειτουργήσουν 7 παιδικοί σταθμοί εντός της πόλης της Κομοτηνής, ενώ άλλοι 5 θα λειτουργήσουν σε οικισμούς, όπως το Κόσμιο, το Θρυλόριο, ο Ροδίτης, το Νέο Σιδηροχώρι και η Αίγειρος.

Εξοικονόμηση 100.000 ευρώ από την αναστολή λειτουργίας του 6ου δημοτικού παιδικού σταθμού

Στον αντίποδα, αναστέλλεται από το Σεπτέμβριο η λειτουργία του 6 Δημοτικού Παιδικού Σταθμού, ο οποίος στεγάζεται επί της οδού Καραβέλλα 3. Πρόκειται για το μοναδικό παιδικό σταθμό του δήμου Κομοτηνής, που στεγάζεται σε ενοικιαζόμενες εγκαταστάσεις, παράγοντας που επαυξάνει κατά πολύ τα έξοδα της λειτουργίας του, ξέχωρα από εκείνα για το ρεύμα και για τη θέρμανση. Όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος του Κέντρου Μέριμνας και Αλληλεγγύης του Δήμου Κομοτηνής, κ. Νίκος Σωτηρακόπουλος, με την αναστολή της λειτουργίας του συγκεκριμένου παιδικού σταθμού προβλέπεται εξοικονόμηση πόρων στη διάρκεια του επόμενου σχολικού έτους της τάξης των 100.000 ευρώ. Η απόφαση αυτή επιβλήθηκε από την οικονομική στενότητα, που ως γνωστόν αντιμετωπίζει ο δήμος Κομοτηνής, αλλά όπως διαβεβαίωσε ο κ. Σωτηρακόπουλος, έχει ήδη γίνει σχετικός προγραμματισμός για να αυξηθεί ο αριθμός των παιδιών, που θα φιλοξενηθούν στα τμήματα των άλλων παιδικών σταθμών και σε αίθουσες οι οποίες ήταν κενές. «Καταβάλλαμε μεγάλη προσπάθεια να μην μειώσουμε τον αριθμό των παιδιών», επισήμανε, «καθώς η οικονομική κρίση είναι μεγάλη και οι εργαζόμενες μητέρες, που έχουν ανάγκη να αφήσουν κάπου τα παιδιά τους, πρέπει να εξυπηρετηθούν».

Μετά ταύτα, ο αριθμός των παιδιών, που θα γίνουν δεκτά την επόμενη σχολική χρονιά στους σταθμούς, υπολογίζεται κατά προσέγγιση στα 550. Τόσα άλλωστε ήταν και τα παιδιά, που φιλοξενήθηκαν πέρυσι στους δημοτικούς σταθμούς της Κομοτηνής και των οικισμών. Σημειώνεται ότι πέρυσι, παρότι αρχικά απορρίφθηκαν περισσότερες από 100 αιτήσεις εγγραφής, εν τέλει κατέστη δυνατό να απορροφηθεί το σύνολο σχεδόν των παιδιών, που οι γονείς τους εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι παράλληλα έτρεξε ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, που προσέφερε τη δυνατότητα να απορροφηθούν από ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς πολλά από τα παιδιά, που είχε εγκριθεί η εγγραφή τους σε δημοτικό σταθμό. Οι θέσεις των παιδιών αυτών στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς αντικαταστάθηκαν, με αποτέλεσμα να παραμείνουν ελάχιστες αιτήσεις που δεν ικανοποιήθηκαν. Παρόμοιο πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ αναμένεται να «τρέξει» και κατά το προσεχές σχολικό έτος.

 

Σε εκκρεμότητα οι προσλήψεις έκτακτου προσωπικού

Σε ό,τι αφορά την επάρκεια σε προσωπικό, μια εκκρεμότητα παραμένει με τις έκτακτες προσλήψεις, που απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία των σταθμών. Η ρευστή πολιτική συγκυρία, που είναι σε εξέλιξη, συμβάλει ανασταλτικά στην ολοκλήρωση του σχεδιασμού για την κατανομή του προσωπικού, που θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες των σταθμών. Όπως μας εξήγησε ο κ. Σωτηρακόπουλος, τα προηγούμενα χρόνια το Υπουργείο Εσωτερικών ζητούσε από την αρχή του έτους από τους δήμους να καταγράψουν και να αποστείλουν τα στοιχεία με τις ανάγκες τους για προσλήψεις έκτακτου προσωπικού. Φέτος δεν έγινε κάτι τέτοιο. Αντίθετα, με πρωτοβουλία του Κέντρου Μέριμνας καταγράφηκαν έγκαιρα και αποστάλθηκαν στο Υπουργείο οι ανάγκες του για προσωπικό. Εξαιτίας των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, που ακολούθησαν, η διαδικασία των εγκρίσεων, όπως παρόμοια συμβαίνει σε πολλούς άλλους τομείς αυτήν την περίοδο, έχει καθυστερήσει να ολοκληρωθεί. Υπάρχει πάντως η αισιοδοξία πως μέχρι το χρόνο ολοκλήρωσης της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων εγγραφής θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις προσλήψεις έκτακτου προσωπικού, ώστε να καταρτιστεί ο οριστικός προγραμματισμός λειτουργίας των σταθμών.

Επισημαίνεται πως οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις εγγραφής-επανεγγραφής νηπίων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες, από σήμερα μέχρι τις 20 Ιουνίου. Τα αποτελέσματα της επιλογής θα τοιχοκολληθούν στα τέλη Ιουλίου στα γραφεία του Κέντρου Μέριμνας. Δικαίωμα εγγραφής έχουν τα νήπια που γεννήθηκαν από 01-01-2008 έως 31-6-2010.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.