Το Βυζαντιο μεσα απο τα ματια των Αραβων

Παρουσιάστηκε το σπουδαίο βιβλίο της καθηγήτριας Νάντιας Μαρίας Ελ Σέιχ από τον επιμελητή και μεταφραστή της έκδοσης κ. Νίκο Κελέρμενο

Το βιβλίο της αραβολόγου και βυζαντινολόγου Νάντιας Μαρίας Ελ Σέιχ, «Το Βυζάντιο όπως το είδαν οι Άραβες», είναι η πρώτη μονογραφία που αντλεί υλικό από αραβομουσουλμανικές πηγές για το Βυζάντιο και τους Βυζαντινούς και επιχειρεί να ερμηνεύσει την πολυσύνθετη έννοια «Βυζάντιο»,  η οποία υπάρχει στην αραβομουσουλμανική φιλολογική παράδοση. Το σημαντικό αυτό βιβλίο, λοιπόν, παρουσίασαν στην πόλη της Κομοτηνής το Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης (Π.Α.ΚΕ.ΘΡΑ.), η Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας & Κομοτηνής, το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης και οι «Εναλλακτικές Εκδόσεις», το απόγευμα της Παρασκευής με ομιλητή τον επιμελητή και μεταφραστή της έκδοσης δρ. Νίκο Κελέρμενο.
 

Νίκος Κελέρμενος
 
«Βυζαντινοί και Άραβες  είχαν ένα κοινό πολιτιστικό σύνορο»

 
«Το Βυζάντιο όπως το είδαν οι Άραβες» εκδόθηκε εν πρώτοις  στα αγγλικά και πρόσφατα στα ελληνικά. Σύμφωνα με τον κ. Κελέρμενο, αφορά σε ένα θέμα το οποίο είχε παραμεληθεί αναιτιολόγητα, όπως είχε επισημανθεί από τους ειδικούς, το θέμα των σχέσεων Αράβων και Βυζαντινών, που δεν ήταν μόνο ένα θέμα πολέμων και αντιπαραθέσεων αλλά και εμπορικών συναλλαγών και ανταλλαγών πρέσβεων. «Οι λαοί αυτοί στα μεθόριά τους είχαν ένα κοινό πολιτιστικό σύνορο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επιμελητής της έκδοσης. Το βιβλίο αυτό στην ελληνική του έκδοση περιλαμβάνει μάλιστα αρκετές προσθήκες και βοηθήματα σχετικά με τα ονόματα, τα πράγματα και τους όρους στα οποία αναφέρεται για καλύτερη κατανόηση από τον αναγνώστη. Απευθύνεται σε ειδικούς, βυζαντινολόγους, αραβολόγους, σπουδαστές, μελετητές του αντικειμένου, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο για θέματα ιστορίας με ουσιαστικό και έγκυρο τρόπο βάσει πηγών.
 
«Μέσα από τα γραπτά των Αράβων μουσουλμάνων, υπήρχε διαχρονικά μια εκτίμηση απέναντι στις ικανότητες των Βυζαντινών. Στις  πρώτες περιόδους μπορούσαν να αντιγράψουν και να μιμηθούν θέματα διοικητικής, οικονομικής οργάνωσης και χειρισμού του νομίσματος, ακόμα και  γλωσσικής υφής ζητημάτων, καθώς την πρώτη περίοδο χρησιμοποιούσαν τα ελληνικά» επεσήμανε ο κ. Κελέρμενος, τονίζοντας ωστόσο ότι αργότερα επηρεάστηκαν και «στις καλές τέχνες, στην αρχιτεκτονική και στην επεξεργασία του ξύλου, των μετάλλων, των αγαλμάτων, για τα οποία εκφράζουν πολλές φορές τον θαυμασμό τους απέναντι στους αντίστοιχους Βυζαντινούς τεχνίτες και επιστήμονες».
 

Ένα διεθνώς αναγνωρισμένο βιβλίο

 
«Το Βυζάντιο όπως το είδαν οι Άραβες» δεν επιχειρεί να αναφερθεί σε μια ιστορία των σχέσεων των δύο λαών, αλλά αναφέρεται στο πώς τους έβλεπαν μέσα από συγκεκριμένα γραπτά. Η Νάντια Μαρία Ελ Σέιχ, σύμφωνα με τον κ. Κελέρμενο, έχει ασχοληθεί σε βάθος με το εν λόγω θέμα και έχει επαινεθεί διεθνώς με σπουδαίες βιβλιοκριτικές για την πληρότητα, τον πλούτο και τα ενδιαφέροντα στοιχεία του βιβλίου, το οποίο αποτελεί το πρώτο ανάλογο σε παγκόσμιο επίπεδο. «Βεβαίως, υπήρχαν και αρνητικές κρίσεις και αντιπαραθέσεις, όμως παρ’ όλα αυτά η κυρίαρχη τάση είναι ότι οι Άραβες εκτιμούσαν τους Βυζαντινούς και για τα τεχνολογικά τους επιτεύγματα στην αρχιτεκτονική, την οικοδομική, την ψηφιδογράφιση κτιρίων, τα γράμματα, και  είναι αυτοί που  διέσωσαν ένα μεγάλο πλούτο από τις αρχαίες ελληνικές πηγές», ανέφερε ολοκληρώνοντας ο κ. Κελέρμενος. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.