Ξεσηκωνονται και οι διοικητικοι υπαλληλοι στο Δημοκριτειο

Νέο «μέτωπο» άνοιξε πλέον η κυβέρνηση στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αυτή τη φορά με τους διοικητικούς υπάλληλους των ανώτατων ιδρυμάτων, που ξεσηκώνονται και αντιδρούν δυναμικά στην προοπτική δρομολόγησης απολύσεων, όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο 3. Συγκεκριμένα οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων ενημερώθηκαν πως στα νέα μέτρα περιλαμβάνεται η πρόβλεψη για απολύσεις υπαλλήλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ειδικοτήτων Διοικητικού, Διοικητικού – Οικονομικού, Διοικητικών Γραμματέων που εργάζονται με σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου.

Απεργία ως την Παρασκευή και κατάληψη στα γραφεία της Διεύθυνσης Διοικητικού Προσωπικού

Η αντίδρασή τους ήταν άμεση σε πολλά πανεπιστήμια, μεταξύ αυτών και στο Δημοκρίτειο. Σε έκτακτη γενική συνέλευση, που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις της Νομικής χθες, οι διοικητικοί υπάλληλοι αποφάσισαν να κατέβουν σε απεργία από σήμερα μέχρι την Παρασκευή, καταλαμβάνοντας παράλληλα τα γραφεία της Διεύθυνσης Διοικητικού Προσωπικού, ώστε να μην σταλούν τα στοιχεία, που απαιτεί η κυβέρνηση. Σε νέα γενική συνέλευση την Παρασκευή θα επανεκτιμήσουν τη στάση τους, με ισχυρό το ενδεχόμενο της συνέχισης και κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

Οι απολύσεις απάντηση στην ήδη υφιστάμενη ανεπάρκεια προσωπικού

Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, στο σύνολο των τμημάτων που έχουν έδρα στην Ξάνθη, την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη και την Ορεστιάδα, εργάζονται συνολικά περί τους 270 διοικητικούς υπαλλήλους. Τυπικά δεν υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις γιατί πέρυσι με την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου καταργήθηκαν όλες. Στην πράξη ωστόσο, όπως έχουμε αναδείξει επανειλημμένα με ρεπορτάζ μας, πολλά είναι τα τμήματα που υπολειτουργούν οι διοικητικές υπηρεσίες τους, δείγμα της ανεπάρκειας του υφιστάμενου προσωπικού. Στην χθεσινή συνέλευση, μάλιστα, το «παρών» έδωσε και ο αντιπρύτανης, κ. Γιώργος Κώστας, που συνέδεσε άμεσα τις ενδεχόμενες απολύσεις υπαλλήλων με αυτήν καθαυτή τη δυνατότητα λειτουργίας του Πανεπιστημίου.

40 άτομα για αρχή στο Δημοκρίτειο

Γύρω στα 40 άτομα είναι εκείνα, που απειλούνται με απόλυση, βάσει του σχετικού νόμου, στο Δημοκρίτειο, αλλά οι διοικητικοί υπάλληλοι πιστεύουν ότι αυτό αποτελεί μόνο την αρχή για να συνεχίσει η ίδια πολιτική και στους υπόλοιπους. Τη γνώμη αυτή ενισχύει και η σημείωση «κατ’ αρχήν», που υπάρχει στη συγκεκριμένη διάταξη για τις απολύσεις, κάτι που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της διεύρυνσης του επίμαχου αριθμού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.