Ξεκινησαν οι αιτησεις για το Μεταπτυχιακο στη Διοικηση Επιχειρησεων του Τμηματος Οικονομικων Επιστημων του ΔΠΘ

Καινοτομίες στη φοίτηση ώστε να εξυπηρετεί τους εργαζόμενους και όσους μένουν εκτός Κομοτηνής

Τον Οκτώβριο του 2006 το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΔΠΘ δέχτηκε τους πρώτους μεταπτυχιακούς φοιτητές στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (Master in Business Administration). Σε μερικές ημέρες ξεκινάει η διαδικασία επιλογής των φοιτητών της 17ης χρονιάς λειτουργίας του Προγράμματος.

Για το ακαδημαϊκό έτος 2022-23 θα υπάρξουν δύο περίοδοι υποβολής αιτήσεων συμμετοχής. Η πρώτη ξεκίνησε στις 2 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί στις 12 Ιουνίου. Σε περίπτωση που δεν καλυφθούν οι 35 θέσεις του Προγράμματος θα υπάρξει και δεύτερη περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής τον Σεπτέμβριο. 

Δύο καινοτομίες στη φοίτηση

Όπως ενημερώνει ο υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος κ. Θεόφιλος Παπαδημητρίου, Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΔΠΘ, από την περσινή χρονιά υπάρχουν δύο σημαντικές καινοτομίες: 

  • Τα μαθήματα διδάσκονται με την μορφή modules. Δηλαδή ολοκληρώνεται πλήρως ένα μάθημα σε δύο εβδομάδες διδασκαλίας και έπειτα συνεχίζει ο φοιτητής στο επόμενο. Κατά το μέτρο του δυνατού, οι φοιτητές κάθε δεκαπενθήμερο ασχολούνται αποκλειστικά με ένα μάθημα του προγράμματος. 
  • Τα μαθήματα διδάσκονται Παρασκευή απόγευμα και Σάββατο πρωί. Με την δυνατότητα που δίνει το παρόν νομικό πλαίσιο, το 35% της διδασκαλίας γίνεται εξ αποστάσεως σε τηλεδιάσκεψη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι φοιτητές καλούνται σε δια ζώσης μάθημα στο Πανεπιστήμιο μία φορά κάθε δεκαπέντε ημέρες. Ενδεικτικά το πρόγραμμα του εαρινού εξαμήνου είχε ως εξής:
  1. 18-19 Φεβρουαρίου, Διαχείριση Χαρτοφυλακίου, Δια ζώσης διδασκαλία.
    26 Φεβρουαρίου, Διαχείριση Χαρτοφυλακίου, Εξ αποστάσεως διδασκαλία.
  2. 11-12 Μαρτίου, Επιστημονικό Management, Δια ζώσης διδασκαλία.
    19 Μαρτίου, Επιστημονικό Management, Εξ αποστάσεως διδασκαλία.
  3. 1-2 Απριλίου, Πολυεθνικές Επιχειρήσεις, Δια ζώσης διδασκαλία.
    9 Απριλίου, Πολυεθνικές Επιχειρήσεις, Εξ αποστάσεως διδασκαλία.
  4. 6-7 Μαΐου, Λογιστική, Δια ζώσης διδασκαλία.
    12 Μαΐου, Λογιστική, Εξ αποστάσεως διδασκαλία.
  5. 20-21 Μαΐου, Επιχειρηματική Οικονομική, Δια ζώσης διδασκαλία.
    28 Μαΐου, Επιχειρηματική Οικονομική, Εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Το πρόγραμμα μαθημάτων

Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να εξυπηρετεί τους εργαζόμενους και τους ανθρώπους που δεν μένουν στην περιφέρεια Α. Μακεδονίας και Θράκης.

Πρόκειται για διετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα με κόστος 2500 ευρώ το έτος. Το πρόγραμμα έχει τρία εξάμηνα μαθημάτων και ένα εξάμηνο για την συγγραφή της διπλωματικής εργασίας. Στα δύο πρώτα εξάμηνα υπάρχει ένα κοινό πρόγραμμα κορμού, ενώ στο τρίτο εξάμηνο οι φοιτητές καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στις κατευθύνσεις: Διοικητικής Επιστήμης, Χρηματοοικονομικών και Μεταφορών. Παράλληλα με τα κλασικά μαθήματα που έχει ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, οι φοιτητές έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν μαθήματα όπως είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη και η Μηχανική Μάθηση, η Ασφαλιστική, η Ηγεσία μέσα στην Επιχείρηση. 

Τα μαθήματα διδάσκονται αποκλειστικά από καθηγητές του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΔΠΘ, με εμπειρία σε διεθνή πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, Καναδά, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, κλπ, με πολύχρονη διδακτική εμπειρία, με σημαντική καριέρα στον κόσμο των επιχειρήσεων, με διεθνώς αναγνωρισμένη έρευνα, και βαθιά γνώση της εξειδίκευσης τους, όπου θεωρούνται διεθνώς experts. Η σχέση καθηγητών – φοιτητών ξεκινάει με την διδασκαλία γνώσεων και την εκμάθηση δεξιοτήτων αλλά παγιώνεται στα πλαίσια της συστηματικής συμβουλευτικής σε θέμα επαγγελματικής αποκατάστασης. 

Εκπτώσεις στα δίδακτρα-Υποτροφίες

Το θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει στο πρόγραμμα να δεχτεί 30% των φοιτητών κάθε έτους χωρίς δίδακτρα. Επιπλέον οι δυο καλύτεροι απόφοιτοι κάθε χρονιάς παίρνουν τιμητική υποτροφία 2000 ευρώ και 1000 ευρώ ευρώ αντίστοιχα από το πρόγραμμα. Παράλληλα διάφορες επιχειρήσεις συμβάλλουν με δικές τους.  

Οι επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν τα δίδακτρα των στελεχών τους για να εκπαιδευτούν στο ΜΒΑ του ΔΠΘ και να κερδίσουν από τις γνώσεις και την προστιθέμενη αξία που θα φέρουν τα στελέχη αυτά στην επιχείρηση. 

Info

Όλες οι πληροφορίες υπάρχουν στη διεύθυνση του προγράμματος https://mba.econ.duth.gr/ 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.