Τριπλη διαδικτυακη εκδηλωση απο το Τμημα Παρευξεινιων Χωρων

Σήμερα η 3η Επιστημονική Ημερίδα Προπτυχιακών Φοιτητών

Στο πλαίσιο της θα γίνει η Ομοτιμοποίηση του Μανόλη Σέργη και η βράβευση των διακριθέντων του διαγωνισμού συγγραφής για το Νίκο Καζαντζάκη

Στις 10 το πρωί «ανοίγει» τις διαδικτυακές της «πόρτες» η 3η Επιστημονική Ημερίδα προπτυχιακών φοιτητών/-τριών του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών κατά την διάρκεια της οποίας αναμένεται να παρουσιαστούν περισσότερες από 18 εργασίες των φοιτητών του τμήματος.

Η φετινή μάλιστα διοργάνωση η οποία συνεχίζεται με τρόπο διαδικτυακό, ένεκα και της πανδημίας, αλλά σύμφωνο με τις αρχές που έθεσε ο οραματιστής της κ. Μανόλης Σέργης, εμπεριέχει δύο παράλληλες «δράσεις». Η πρώτη αφορά στην τελετή Ομοτιμοποίησης του Καθηγητή Μανόλη Σέργη και η δεύτερη στην βράβευση των διακριθέντων φοιτητών του διαγωνισμού συγγραφής με τίτλο: «Φιλοσοφώντας/Μιλώντας με/για τον Νίκο Καζαντζάκη και το έργο του» που έγινε στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου «Νίκος Καζαντζάκης: Από την απεραντοσύνη του κόσμου στον περίβολο του έργου».

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του Τμήματος κ. Ηλίας Πετρόπουλος μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» πρόκειται στην ουσία για τρεις διαφορετικές εκδηλώσεις σε μία ημέρα, ενσωματωμένες σε ένα κοινό πρόγραμμα. Ο ίδιος αναφέρθηκε αναλυτικά στο πρόγραμμα των εισηγήσεων από πλευράς των φοιτητών και των φοιτητριών του Τμήματος επισημαίνοντας μάλιστα τη σημασία της παρακολούθησής της εκδήλωσης από όποιον ενδιαφέρεται τόσο για την αναγνώριση της προσπάθειας και του κόπου των φοιτητών όσο και για το γεγονός ότι για την πλειοψηφία αυτών η παρουσίασή τους αυτή αποτελεί και στην πρώτη επίσημη παρουσίαση τους ενώπιον κοινού.

Ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία του να νοιώσουν οι ίδιοι οι φοιτητές την παρουσία οικείων ανθρώπων που υποστηρίζουν την δουλειά τους, ευχόμενος η επόμενη αντίστοιχη διοργάνωση να καταστεί εφικτό να πραγματοποιηθεί δια ζώσης. Η τεχνολογία στην προκειμένη περίπτωση λειτουργεί θετικά καθώς μπορεί να παρακολουθήσει την εκδήλωση κάποιος από όποιο μέρος της γης και αν βρίσκεται, σημείωσε ο ίδιος αναφερόμενος και στα θετικά της τηλεκπαίδευσης εν μέσω πανδημίας, που λειτούργησε στο να μην χαθεί «ούτε ένα δευτερόλεπτο επιστημονικού και διδακτικού έργου, αλλά ούτε και παράλληλες δράσεις και εκδηλώσεις που παραδοσιακά πραγματοποιεί το Τμήμα».

Ο κ.  Πετρόπουλος ευχήθηκε η επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά να βρει όλους τους εμπλεκομένους στη δια ζώσης διδασκαλία για να ανακοινώσει και την απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος για την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου η οποία επίσης θα διεξαχθεί διαδικτυακά.

«Φοιτητικά Δοκίμια»

Όπως έκανε γνωστό μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της Ημερίδας και αναπληρώτρια Πρόεδρος του Τμήματος κ. Μαρία Δημάση οι εισηγήσεις των φοιτητών του Τμήματος αναμένεται να αποτελέσουν και το περιεχόμενου μιας έκδοσης με τίτλο «Φοιτητικά Δοκίμια» που αναμένεται να κυκλοφορήσει το Φθινόπωρο, γεγονός που όπως εξήγησε η ίδια λειτούργησε για τους συμμετέχοντες φοιτητές και φοιτήτριες ως ένα επιπλέον κίνητρο.

Ως προς την ομοτιμοποίηση του κ. Σέργη, η ίδια εξήγησε πως τυπικά η Ομοτιμοποίηση έχει υλοποιηθεί μιας και η απόφαση έχει εγκριθεί και από την Σύγκλητο του ΔΠΘ, ωστόσο όπως τόνισε «θέλαμε να νοιώσει ο κ. Σέργης ότι η οικογένεια του Τμήματος τον θεωρεί μέλος της».

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα της Ημερίδας έχει ως εξής:

Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

10:00 -10.15΄. Χαιρετισμοί

1η Συνεδρία: «Ιστορικά μελετήματα»

Προεδρείο: Ηλίας Πετρόπουλος, Πασχάλης Βαλσαμίδης

Παρουσιάσεις εργασιών με επιβλέποντα τον Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Ηλία Πετρόπουλο

10.15΄-10.30΄. Τόμιδα: η πόλη σταυροδρόμι (Γεώργιος Μπρέτας)

10.30΄-10.45΄. Η ελληνική αποικία του Τύρα στην Μαύρη θάλασσα (Βαλασία Τσιμπιζίδου)

Παρουσιάσεις εργασιών με επιβλέποντα τον Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Πασχάλη Βαλσαμίδη

10.45΄-11.00. Μνήμες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (Ευαγγελία Κέκου)

11.00-11.15΄. Ο Τεκές Μπουνταλά Χότζα Λουτρών Θερμών Ξάνθης (Δημήτριος Αρβανιτίδης)

11.15΄-11.30΄. Μνήμες από τα πάτρια εδάφη (ΚΑΡΣ) (Γαβριέλα Μαγκριώτη)

11.30΄-11.45΄. Οθωμανικά κτίσματα στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης (Μαγδαληνή Μίνδου)

11.45΄-12.00. Ιερά Μονή Κρεμαστής (Γεωργία-Χριστίνα Μπαλάς)

12.00-12.15΄. Ο Σύλλογος Καππαδοκών Νομού Έβρου «Οι Τρεις Ιεράρχες (Φανή Πατσουρίδου)

12.15΄- 12.30΄. Συζήτηση

2η Συνεδρία: «Στοιχεία από τον κόσμο του Ισλάμ»

Προεδρείο: Μαρία Δημάση, Αγγελική Μουζακίτη

Παρουσιάσεις εργασιών με επιβλέπουσες την Καθηγήτρια Μαρία Δημάση και το μέλος Ε.ΔΙ.Π. Αγγελική Μουζακίτη

12.30΄-12.45΄. Ισλάμ και διατροφική κουλτούρα (Φωτεινή Αλατζιά, Παρθένα Ανδρεάδου, Σοφία Λαύδα, Βάγια Τσίμαρη, Ελένη Φίλη)

12.45΄-13.00. Ισλάμ και κοινωνία: Η θέση της γυναίκας (Εμινέ Κουπεληκαβά, Ευαγγελία Ζερβάκη, Ιβάν Ζαπουνίδης, Παολίνα Βιζίρ, Σβετλάνα Κοστάνοβα)

13.00-13.15΄. Το Μυστικιστικό κίνημα του Σουφισμού (Ευάγγελος Ραϊκούδης)

13.15΄-13.30΄. Συζήτηση

13.30΄-15.00 Διάλειμμα

15.00 -15.30΄: Τελετή ομοτιμοποίησης του Καθηγητή Λαογραφίας Εμμανουήλ Γ. Σέργη

3η Συνεδρία:  «Ζητήματα γλωσσικής έρευνας»

Προεδρείο: Ευαγγελία Θωμαδάκη, Μαρία Δημάση

Παρουσιάσεις εργασιών με επιβλέπουσα την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ευαγγελία Θωμαδάκη

15.30-15.45΄. Ένταξη δανείων και νεολογισμών στην γλώσσα: προϋποθέσεις και στάσεις των ομιλητών (πτυχιακή εργασία) (Αναστασία Γιουζάνινα)

15.45΄-16.00. Νεολογισμοί και Δάνεια: διερεύνηση των παραμέτρων χρήσης τους (Αικατερίνη Δοξόγλου)

Παρουσίαση εργασίας με επιβλέπουσες την Καθηγήτρια Μαρία Δημάση και το μέλος Ε.ΔΙ.Π. Αγγελική Μουζακίτη

16.00-16.15΄. ΤΠΕ και Διδασκαλία Ξένων Γλωσσών: Η περίπτωση της διδασκαλίας της Ρουμανικής στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο (πτυχιακή εργασία) (Ιωάννης Καραμπουϊκίδης)

16.15΄-16.30΄. Συζήτηση

16.30΄-17.00. Απονομή βραβείων στον/στις διακριθέντα/είσες στον διαγωνισμό συγγραφής με τίτλο: «Φιλοσοφώντας/Μιλώντας με/για τον Νίκο Καζαντζάκη και το έργο του» που έγινε στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου «Νίκος Καζαντζάκης: Από την απεραντοσύνη του κόσμου στον περίβολο του έργου».

Την απονομή θα πραγματοποιήσει ο κ. Νίκος Χρυσός, συγγραφέας, Α΄ Αντιπρόεδρος Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη.

4η Συνεδρία: «Λογοτεχνικά κείμενα και υπερκείμενα»

Προεδρείο: Χαρίλεια Αρώνη, Σμαράγδα Παπαδοπούλου

Παρουσίαση εργασιών με επιβλέπουσες την Επίκουρη Καθηγήτρια Χαρίκλεια Αρώνη και την Καθηγήτρια Μαρία Δημάση

17.00-17.15΄. Η Προστασία της Μειονότητας των Εβραίων και των Τούρκων στη Ρουμανική Λογοτεχνία: Μελέτη περίπτωσης του θεατρικού έργου «Take, Ianke și Cadar» του Victor Ion Popa. (Ελευθερία Γκιόσου, Ιωάννης Καραμπουϊκίδης, Σοφία Μπατσίνη)

17.15΄-17.30΄. Προσέγγιση της ταινίας «Ahlat Ağacı» και η συμβολή της στην εκπαίδευση και στη διαπολιτισμική επικοινωνία (Μαρία Γιαντούρη, Χρυσούλα Μουδανιώτου, Κων/νος Παναγιωτόπουλος)

17.30΄-17.45΄. Διδακτική προσέγγιση ταινίας Stalingrad (2013) (Θεοδώρα Αναστασίου, Δέλλια Δόγκα, Αικατερίνη Δοξόγλου, Στεφανία Μυτιληνού, Στυλιανή Παπαδοπούλου, Αδελίνα Σιμπιλίδη, Αικατερίνη Τουμανίδου)

17.45΄-18.00. Διδακτική αξιοποίηση της κινηματογραφικής ταινίας «4 μήνες, 3 εβδομάδες και 2 ημέρες»

Ιωάννης Καραμπουϊκίδης

18.00-18.15΄. Συζήτηση

Ολοκλήρωση των εργασιών της Επιστημονικής Ημερίδας.

Info

Το Πρόγραμμα μπορούν να παρακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι/ες πατώντας εδώ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.