Τον Μιχαλη Χρυσομαλλη βραβευσε το Europe Direct ΑΜΘ την ημερα της Ευρωπης

Για την προσφορά του στην ανάδειξη και προώθηση του «ευρωπαϊκού κεκτημένου και γίγνεσθαι»

Τον Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Καθηγητή Μιχάλη Χρυσομάλλη βράβευσε το Europe Direct ΑΜΘ την Τρίτη 9 Μαΐου στην Κομοτηνή.

Ο κ. Χρυσομάλλης βραβεύτηκε με τιμητική πλακέτα για την προσφορά του στην ανάδειξη και προώθηση του «ευρωπαϊκού κεκτημένου και γίγνεσθαι» μέσω του ακαδημαϊκού του έργου, καθώς και μέσω της ιδιότητας του συντονιστή της έδρας Jean Monnet του Πανεπιστημίου, από την Επιστημονικά Υπεύθυνη του Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης  και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης,  Καθηγήτρια κ. Μαρία Μιχαλοπούλου, στο πλαίσιο εορταστικής εκδήλωσης του Europe Direct ΑΜΘ για την Ημέρα της Ευρώπης, 9 Μαΐου, στον συμβολικό χώρο της παλιάς Πρυτανείας στην Τσανάκλειο.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν μια σειρά από φορείς, μεταξύ των οποίων και ο Πρύτανης του ΔΠΘ κ. Φώτης Μάρης, ο οποίος αναφέρθηκε στο όραμα της ενιαίας Ευρώπης που αναδείχθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως αποτυπώνεται στη διακήρυξη Σουμάν, που έθεσε και τις βάσεις για τη σημερινή ΕΕ.

Σήμερα, τόνισε, όλοι μας καλούμαστε να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας και να προσπαθήσουμε περισσότερο από ποτέ, γιατί έχουν ευθύνη σε αυτή την προσπάθεια, στην οποία υπάρχουν όμως αρωγοί εμπνευσμένοι άνθρωποι, οι οποίοι συστηματικά για μια ζωή δούλεψαν σε αυτό τον σκοπό, και πυρήνας της προσπάθειας αυτής είναι ο Τομέας Διεθνών Σπουδών του ΔΠΘ. Σε αυτό το πλαίσιο βραβεύουν έναν άνθρωπο που έχει κάνει πράξη ζωής και τρόπο σκέψης το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης, και την μεταγγίζει συστηματικά στους φοιτητές του, τον κ. Χρυσομάλλη.

Τόνισε δε πως το ΔΠΘ, στα 50 χρόνια από την ίδρυσή του, μπορεί και αυτό με τη σειρά του να εμπνεύσει για τα επόμενα πολλά χρόνια στο περιβάλλον της Ενωμένης Ευρώπης τον καθένα και την καθεμία, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και προσωπικών επιλογών.

Οι πολλαπλές κρίσεις της ΕΕ

Μετά την βράβευσή του ο κ. Χρυσομάλλης τόνισε πως αισθάνεται υπερήφανος και γεμάτος μετά τα λόγια που άκουσε, αντιτείνοντας πως δεν έκανε τίποτα άλλο παρά τη δουλειά του.

Άνοιξε δε την εισήγησή του, για τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η ΕΕ και την ανταπόκρισή της σε αυτές, με μια ιστορία από το 1977, όταν αυτός ήταν νεαρός φοιτητής της Νομικής και πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου, και ο αείμνηστος Κρατερός Ιωάννου, ο οποίος είχε την ευθύνη της έδρας Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου και διεθνών σχέσεων, επιχείρησε να εντάξει στο πρόγραμμα της Νομικής Σχολής, χρόνια πριν την προσχώρησή της χώρας μας, το Δίκαιο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ως υποχρεωτικό μάθημα.

Ο Σύλλογος αντέδρασε, και τότε ο ίδιος ως πρόεδρος, με την άποψη ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο, είχε συμμετάσχει στην κατάληψη στο γραφείο του Καθηγητή.

Ο Ιωάννου όμως επέμεινε, το πρόγραμμα εντάχθηκε στη Σχολή, και ο κ. Χρυσομάλλης έγινε καθηγητής του Ευρωπαϊκού Δικαίου στην εισαγωγή του οποίου είχε αντιδράσει. «Ας το λάβουν υπόψη τους οι νέοι ως δίδαγμα για το τι μπορεί να φέρει η ζωή» τόνισε.

Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, τόνισε, εμπλούτισαν το πρόγραμμα ώστε σήμερα το ΔΠΘ να έχει το πιο πλούσιο πρόγραμμα ευρωπαϊκών σπουδών.

Στη συνέχεια μοιράστηκε με το κοινό τις σημειώσεις του για ένα θέμα που ετοιμάζει με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι σε πολλαπλές κρίσεις: αποτίμηση του τρόπου αντίδρασης». Μία από τις πιο σημαντικές φράσεις της Διακήρυξης Σουμάν είναι η εξής: «Η Ευρώπη δεν θα δημιουργηθεί δια μιας ούτε σε ένα συνολικό σχέδιο. Θα οικοδομηθεί μέσα από συγκεκριμένα επιτεύγματα που κατ’ αρχάς θα δημιουργήσουν μια πραγματική αλληλεγγύη». Ο Σουμάν ήθελε με αυτή τη φράση, εξήγησε ο κ. Χρυσομάλλης, να μεταφέρει πως το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, και αυτό επιβεβαιώνεται διαρκών από τις κρίσεις που περνά.

Μόνο τα τελευταία χρόνια, η ΕΕ πέρασε το 2010: κρίση χρέους κρατών μελών της ευρωζώνης, το 2015: Προσφυγική κρίση, το 2016: Brexit, το 2018: οπισθοδρόμηση κράτους δικαίου σε κράτη μέλη της Ένωσης, το 2020: πανδημία, το 2022: πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο κ. Χρυσομάλλης έκανε μια αποτίμηση των χαρακτηριστικών στον τρόπο με τον οποίο η Ένωση αντιμετωπίζει τις κρίσεις, σημειώνοντας την καθυστέρηση στην οποία η ΕΕ μας έχει συνηθίσει να αντιδρά, ως αποτέλεσμα της δομής της, ενώ οι πολίτες δεν αντιλαμβάνονται πάντα την κατανομή αρμοδιοτήτων ένωσης και κρατών μελών.

Αξιοσημείωτη προσαρμοστικότητα

Παρόλα αυτά θεωρεί πως φαίνεται να διαψεύδει τις Κασσάνδρες που προβλέπουν σε κάθε κρίση τη διάλυσή της, όπως στο Brexit, ή οι αναφορές για αυτοκτονία της ΕΕ λόγω των κυρώσεων προς τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, θεωρώντας τους Ευρωπαίους και κατ’ επέκταση τις δημοκρατίες, πιο μαλθακούς, που δεν αντέχουν σε καμία έκπτωση στην ποιότητα της ζωής τους.

Την ίδια ώρα η ΕΕ επέδειξε ένα αξιοσημείωτο ακτιβισμό στην εξεύρεση λύσεων, κάτι που φάνηκε κυρίως στην κρίση χρέους κρατών μελών της Ευρωζώνης και την οπισθοδρόμηση του κράτους δικαίου, βρίσκοντας λύσεις και παρακάμπτοντας προβλήματα. Η Ένωση, σημείωσε, φαίνεται να μην έχει εμμονές και ταμπού αφού αναθεωρεί και προσαρμόζει τις λύσεις που επέλεξε κάνοντας τες, λειτουργικότητες.

Ακόμα ένα χαρακτηριστικό είναι η ενότητα, αλληλεγγύη, προάσπιση των αξιών της Ένωσης, με την ενότητα να φαίνεται στο παράδειγμα του Brexit, όταν παρουσιάστηκε μπετόν απέναντι στους Βρετανούς, ενώ κάθε φορά που εκδηλώνεται η ενότητα, συνοδεύεται από αλληλεγγύη. «Τι είναι αυτό όμως που σφυρηλατεί την ενότητα και κινητοποίηση την αλληλεγγύη; Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά η προάσπιση των αξιών της Ένωσης» ανέφερε, τονίζοντας πως οι Ευρωπαίοι, τόσο οι πολίτες όσο και οι κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα, αντιλαμβάνονται τη βάση της ΕΕ ως τις αξίες της δημοκρατίας, του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, όπως διατυπώνονται με σαφήνεια στο άρθρο 2 της συνθήκης και συγκροτούν την αξιακή ταυτότητα της Ένωσης. «Μόνο ο σεβασμός αυτών των αξιών τόσο στο εσωτερικό όσο και στις διεθνείς σχέσεις μπορούν να εξασφαλίσουν την ειρήνη και την ευημερία στην ήπειρο» ανέφερε.

Βήματα προς την Ομοσπονδιοποίηση

Κάθε φορά που η Ένωση αντιμετωπίζει μια κρίση, σημείωσε ο κ. Χρυσομάλλης, σημειώνονται βήματα προς την Ομοσπονδιοποίηση, με τις λύσεις που επιλέγονται να αποτελούν ένα δειλό αλλά ορατό βήμα στην προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Μπορεί να μην είναι απολύτως ορατό σε όλους αλλά είναι υπαρκτό με τις οικονομικές κρίσεις να δείχνουν το δρόμο για μετατροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης από κοινότητα κερδών σε κοινότητα των κρατών και των κοινωνιών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις οικονομίες των κρατών μελών, ενώ η Ουκρανική κρίση έρχεται να καταδείξει μια ανάδειξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δειλή αλλά ορατή, ως γεωπολιτικού παράγοντα.

Ωστόσο όπως τόνισε κλείνοντας ο καθηγητής, η κατάσταση δεν είναι χωρίς εμπόδια. Η αμφισβήτηση της κοινοτικής μεθόδου, η διολίσθηση σε διακυβερνητικές λύσεις οι οποίες μειώνουν την αποτελεσματικότητα και τη δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οπισθοδρόμηση του κράτους δικαίου που έρχεται να υπονομεύσει την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών μελών και να δυσκολέψει την εξεύρεση λύσεων.

Η εκδήλωση έληξε με την παρουσίαση της μικτής χορωδίας του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.