Τον δικο του Συλλογο Φοιτητων απεκτησε το Τμημα Πολιτικης Επιστημης του ΔΠΘ

Μίνωας Ράπτης, Πρόεδρος Συλλόγου «Μελίνα Μερκούρη» «Ευελπιστούμε να συνδιαμορφώσουμε την επόμενη μέρα του Τμήματος»

Τον δικό του Σύλλογο Φοιτητών απέκτησε εδώ και λίγες ημέρες το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

 

Ο Σύλλογος Φοιτητών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης «Μελίνα Μερκούρη» έρχεται σε συνέχεια της αυτονόμησης, προ ενός έτους, του Τμήματος, ωστόσο και στην πρότερη πορεία του – από την ίδρυσή του το 2008 έως και σήμερα – όπως εξήγησε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μίνωας Ράπτης, «ελάχιστες ήταν οι στιγμές που δεν υπήρχε εκπροσώπηση των φοιτητών της κατεύθυνσης Πολιτικών Επιστημών».

 

Η πανδημία καθυστέρησε λίγο τις διαδικασίες και της νομικής ύπαρξης του Συλλόγου, τις οποίες ωστόσο ανέλαβε και διεκπεραίωσε με επιτυχία ο πληρεξούσιος δικηγόρος κ. Γουίλιαμ Χαμπίμπ.

 

Γουίλιαμ Χαμπίμπ

«Ένα τμήμα που δεν έχει καταγράψει την ιστορία του και καλείται τώρα να ορθοποδήσει, πρέπει να έχει και ισχυρή φοιτητική εκπροσώπηση»

 

Ο κ. Χαμπίμπ μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» εξήγησε τους λόγους που καθιστούν απαραίτητη την ίδρυση του Συλλόγου για την δίκαιη και ισχυρή εκπροσώπηση του φοιτητικού σώματος του Τμήματος, ανατρέχοντας και στην πρότερη ιστορία του Τμήματος. «Το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, είναι ένα νεοσυσταθέν τμήμα. Σε σχέση με τη Νομική, το ΤΕΦΑΑ, το Οικονομικό, είναι βραχεία η ζωή του και είναι κατ’ επέκταση σχετικά πολύπαθο» εξήγησε ο ίδιος ανατρέχοντας στην υπόσταση του Τμήματος διαχρονικά από την ίδρυσή του έως και σήμερα. «Ένα τμήμα που δεν έχει καταγράψει την ιστορία του, ένα τμήμα το οποίο τώρα πρέπει να ορθοποδήσει, πρέπει να έχει και ισχυρή φοιτητική εκπροσώπηση » συμπλήρωσε για να χαιρετίσει την πρωτοβουλία των φοιτητών του Τμήματος για τη δημιουργία του Συλλόγου όπως υπογράμμισε «από τη δική τους υστέρηση και ανεξάρτητα από πιο πολιτικό μετερίζι αυτή προέρχεται».

 

 «Η φοιτητική κοινότητα του Τμήματος δεν θα είναι ορφανή, αλλά θα έχουν την δυνατότητα να επικοινωνήσουν τα αιτήματα τους και τους προβληματισμούς τους, και πλέον να λάβουν τις αναγκαίες απαντήσεις από πλευράς της διοίκησης του Τμήματος, ώστε και το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης να καταξιωθεί μεταξύ όλων των υπόλοιπων σχολών της πόλης» συμπλήρωσε ο ίδιος.

 

Μίνωας Ράπτης

«Οι δράσεις μας, δεδομένης και της πραγματικότητας του κορωνοϊού, πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα»

 

Ο Σύλλογος Φοιτητών «Μελίνα Μερκούρη» θα ξεκινήσει άμεσα τις δράσεις του όπως εξήγησε ο κ. Ράπτης, γεγονός πιο απαραίτητο από ποτέ σύμφωνα με τον ίδιο δεδομένης και της πρωτοφανούς κατάστασης που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού και στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

 

«Βρισκόμαστε εν μέσω μια πρωτοφανούς κατάστασης, της εξ αποστάσεως εξεταστικής, που είναι πάρα πολύ δύσκολη και η οποία βρήκε τόσο τους φοιτητές όσο και τους διδάσκοντες του δικούς μας τουλάχιστον τμήματος, εν πολλοίς απροετοίμαστους. Μιλάμε για μια εξεταστική περίοδο από τις πολλές βέβαια, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να είναι μία χαμένη εξεταστική.  Δεν μπορεί να είναι μια εξεταστική που είτε θα δοθούν από το ένα άκρο πτυχία χωρίς να έχουν αντίκρισμα σοβαρό, και από την άλλη δεν γίνεται να είναι μια εξεταστική που θα αδικηθούν οι κόποι των φοιτητών και θα αντιμετωπιστούν με καχυποψία από το πανεπιστήμιο. Πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία και γι’ αυτό οι δράσεις μας πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα και θα έχουμε συμμετοχή μέσα στο καλοκαίρι στις αποφάσεις που θα παίρνονται από το Τμήμα» εξήγησε. «Ευελπιστούμε να συνδιαμορφώσουμε την επόμενη μέρα, ώστε κάποια παράπονα και κάποιες παθογένειες που παρατηρήθηκαν σε αυτή την εξεταστική περίοδο, σε περίπτωση που τον Σεπτέμβρη δούμε να επαναλαμβάνεται το εξ αποστάσεως ή να πηγαίνουμε σε ένα μικτό σύστημα, όπως έχει το ΕΚΠΑ, να μην υπάρχουν» συμπλήρωσε.

 

Ο πρόεδρος του Συλλόγου έκανε λόγο για ένα τμήμα που ναι μεν έχει αρκετές προβληματικές καταστάσεις, ωστόσο όπως επεσήμανε από την κατάτμηση που οδήγησε και στην αυτονόμησή τους, όλα κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση. «Έχει ήδη ξεκινήσει και τρέχει η πρακτική άσκηση, έχει ενεργοποιηθεί το γραφείο ERASMUS, είμαστε στη διαδικασία της εκλογής νέων μελών διδακτικού προσωπικού, αλλά και αλλαγών στο πρόγραμμα σπουδών οι οποίες οδηγούν  προς μια κατεύθυνση που αφορά την πολιτική επιστήμη, γιατί ως φοιτητές του ενιαίου τμήματος είχαμε την ατυχία να σπουδάζουμε μαθήματα τα οποία δεν ανήκουν στον πυρήνα του γνωστικού μας αντικειμένου,  και να έχουμε μια αλλοίωση της επιστημονικής μας ταυτότητας. Οπότε γίνονται πάρα πολλά θετικά βήματα σε μια προβληματική κατάσταση, και αξίζουν πολλά μπράβο και στα μέλη του διοικητικού και του διδακτικού προσωπικού του τμήματος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Από τις άμεσες προτεραιότητες του Συλλόγου, συμπλήρωσε ο ίδιος, είναι και η ενημέρωση των φοιτητών για την αξία και το κέρδος της εκπροσώπησης μέσα από τις διάφορες λειτουργίες ενός φοιτητικού Συλλόγου, για να επισημάνει και τις ευθύνες και του κράτους που όπως τόνισε «δεν δίνει κίνητρα πλέον στους φοιτητές να ασχοληθούν ενεργά και να διεκδικήσουν πράγματα».

 

Κλείνοντας ο ίδιος θέλησε να ευχαριστήσει τον κ. Χαμπίμπ αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, ήτοι τους κ.κ. Κωστή Παπακώστα, Μαρίνα Χριστάκη, Γιάννη Βεργίδη και Περικλή Νότα, που συνιστούν στην προσωρινή μεν διοίκηση, ωστόσο συνέβαλλαν καθοριστικά στην ολοκλήρωση της πρωτοβουλίας.

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.