Τον Απριλιο αναμενεται να προχωρησει η Β΄ Φαση του εργου ΣΔΙΤ των 107 εκ. ευρω στο ΔΠΘ

Περιλαμβάνει την κατασκευή φοιτητικών εστιών, βιβλιοθήκης και χώρου σίτισης στην Κομοτηνή

Διαδικαστικά θέματα καθυστερούν τον διαγωνισμό για την ενεργειακή θωράκισης της Παλιάς Νομικής

 
Τον Απρίλιο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι προετοιμασίες, για να προχωρήσει η Β΄ Φάση του μεγάλου έργου ΣΔΙΤ των 107 εκ. ευρώ μέσα από το οποίο θα κατασκευαστούν φοιτητικές εστίες και άλλες δομές σε Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη, σύμφωνα με τον Αντιπρύτανη Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης κ. Φώτη Μάρη.
 
Την ίδια ώρα προχωρούν και άλλα έργα που έχουν προγραμματιστεί στην Κομοτηνή, όπως η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων της παλιάς Νομικής, που έχει «κολλήσει» σε διαδικαστικά θέματα στο αρμόδιο υπουργείο όμως το Πανεπιστήμιο είναι έτοιμο να δημοπρατήσει.
 
Επίσης έτοιμο προς δημοπράτηση είναι και το έργο της δημιουργίας διαδρομών εντός της πανεπιστημιούπολης μέσω Leader. Όσο για τα έργα που πραγματοποιούνται, παρά τις κάποιες καθυστερήσεις που υπήρξαν λόγω καιρού και πανδημίας στην κατασκευή της νέας Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, αυτά συνεχίζονται κανονικά και αναμένεται να «γκαζώσουν» με τη βελτίωση του καιρού.

Το Πάσχα η Β΄ Φάση για το ΣΔΙΤ

Φυσικά το μεγαλύτερο έργο που «κινείται» αυτή την περίοδο στο ΔΠΘ είναι το έργο ΣΔΙΤ, του οποίου η Α΄ φάση ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2020, όταν και 7 ενδιαφερόμενοι οικονομικοί φορείς υπέβαλλαν Φάκελο Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, για να γίνει η προεπιλογή εκείνων των Υποψηφίων, που πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια.
 
Το Πανεπιστήμιο στη δεύτερη φάση, θα επιλέξει από αυτούς 6 συμμετέχοντες που θα περάσουν στη Β' φάση του διαγωνισμού,  στον ανταγωνιστικό διάλογο για το εμβληματικό αυτό έργο.
 
Να υπενθυμίσουμε πως στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής έχει γίνει η πρόβλεψη για την κατασκευή φοιτητικών εστιών δυναμικότητας 350 ατόμων, χώρου σίτισης 2.500 ατόμων, πανεπιστημιακών κατοικιών και ξενώνων φιλοξενίας, καθώς και η δημιουργία ενός κεντρικού κτιρίου που θα συστεγάζει βιβλιοθήκη, αναγνωστήριο και διάφορους χώρους που θα χρησιμοποιούνται για εκδηλώσεις, συνολικού εμβαδόν 17.000 τ.μ και 6.000 τ.μ υπαίθριων χώρων. Η κατασκευή των εγκαταστάσεων θα εκτονώσει το πρόβλημα στέγασης και φοίτησης των φοιτητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού, ενώ παράλληλα μέσα από τις δομές αυτές το πανεπιστήμιο φιλοδοξεί να προσελκύσει και υψηλών προδιαγραφών εκπαιδευτικό και ερευνητικό προσωπικό από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
 
Το πανεπιστήμιο έχει λάβει την έγκριση από το αρμόδιο Υπουργείο για να ολοκληρωθεί και τυπικά η Α’ Φάση του διαγωνισμού, και στην επόμενη Σύγκλητο αναμένεται να εγκριθεί το πέρασμα στην Β΄ Φάση του διαγωνισμού. Για αυτό και το πανεπιστήμιο έχει προχωρήσει στην πρόσληψη, με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Οικονομικού, Νομικού και Τεχνικού συμβούλου για το έργο, που θα παρακολουθούν τη διαδικασία, μέχρι να υπάρξει τελικός ανάδοχος. Ήδη έχει γίνει η επιλογή, μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου θα υπογραφούν και οι συμβάσεις, ώστε να βοηθήσουν το πανεπιστήμιο να συντάξει την επόμενη φάση του διαγωνισμού η οποία ελπίζουν πως θα ανακοινωθεί μέχρι το Πάσχα.
 
Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, οι τεχνικές προδιαγραφές που ζητούσε το πανεπιστήμιο ήταν ενδεικτικές και στη δεύτερη φάση, με την βοήθεια και των συμβούλων, αυτές θα εξειδικευτούν περαιτέρω. Έτσι θα υπάρχουν πλήρη τεχνικά στοιχεία για τα κομμάτια του έργου για τα οποία έχουν μελέτες, ενώ για όσα δεν έχουν, βάζουν τις τεχνικές προδιαγραφές για το πώς ακριβώς αυτές μπορεί να γίνουν. «Κάπου εκεί στο Πάσχα αναμένουμε να το βγάλουμε, και οι 6 εταιρείες που θα προκριθούν θα προχωρήσουν στην τελική και δεσμευτική τους προσφορά» ανέφερε.
 
Όσο για το πότε η όλη αυτή διαδικασία θα ολοκληρωθεί, ο κ. Μάρης σημείωσε πως ελπίζουν μέχρι τα τέλη του 2021 ή τις αρχές του 2022 να έχουν ανάδοχο, ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή των κτιρίων.  Εκτιμά δε πως από τη στιγμή που θα έχουν ανάδοχο, η κατασκευή θα γίνει εντός των δύο ετών που προβλέπει ο σχεδιασμός, μιας και η εταιρεία θα διαθέσει η ίδια τα κεφάλαια για κτίρια και εξοπλισμό, με την αποπληρωμή να γίνεται σε βάθος των 30 ετών τις σύμβασης, με τις τμηματικές πληρωμές από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να ξεκινούν μετά την παράδοση του έργου προς λειτουργία. Έτσι όσο πιο γρήγορα κατασκευαστεί, τόσο πιο γρήγορα θα ξεκινήσει η καταβολή των χρημάτων.
 

Καθυστέρηση λόγω ανωτέρας βίας για την ενεργειακή αναβάθμιση της παλιάς Νομικής 

Το μεγάλο έργο όμως που θέλει να κάνει το πανεπιστήμιο εντός της Κομοτηνής, όμως έχει καθυστερήσει η τελική έγκριση από το Υπουργείο όπου εκκρεμεί από τον Οκτώβριο, είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του συγκροτήματος της Παλιάς Νομικής. Για το συγκεκριμένο έργο, που γίνεται με ευρωπαϊκούς πόρους, το πανεπιστήμιο προχώρησε σε διαβούλευση, όπως προβλέπεται για τα έργα που χρηματοδοτούνται από το κοινοτικό πλαίσιο στήριξης.
 
Όπως εξήγησε ο κ.Μάρης, πριν γίνει η δημοπράτηση του έργου γίνεται προδημοσίευση του έργου, με τις τεχνικές εταιρείες να κάνουν τις παρατηρήσεις τους, όσο αφορά αποσαφήνιση κάποιων σημείων ή προβλημάτων που μπορεί να εντοπίζουν. Αυτά τα λαμβάνει υπόψη του το Πανεπιστήμιο, ενσωματώνοντας όσες θεωρεί πως πρέπει να γίνουν, πριν στείλει το έργο προς το αρμόδιο Υπουργείο για να λάβει την τελική έγκριση. Με αυτό τον τρόπο, σημείωσε ο κ. Μάρης, κερδίζουν χρόνο μετά τη δημοπράτηση του έργου, ώστε να μην υπάρχουν ενστάσεις για τυπικούς λόγους ή καθυστερήσεις λόγω της ανάγκης διευκρινήσεων επί του έργου.
 
Αυτή η διαδικασία ολοκληρώθηκε λοιπόν, όμως «κόλλησε» για λόγους ανωτέρας βίας στο Υπουργείο και ελπίζουν πως σύντομα θα μπορέσουν να λάβουν την τελική έγκριση.

Προχωρά το έργο LEADER 

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να προχωρήσει και η δημοπράτηση της δημιουργίας του δικτύου μονοπατιών-πεζοπορικών διαδρομών εντός της Πανεπιστημιούπολης.
 
Το δίκτυο αυτό θα έχει συνολικό μήκος περίπου 3.5 χιλιομέτρων διερχόμενο από εκτάσεις που καλύπτονται από βλάστηση (πεύκα, πλατύφυλλα δένδρα, θάμνους) που θα συνδέει τις κτιριακές υποδομές της Πανεπιστημιούπολης (Τμήματα, κτίριο Διοίκησης, κ.λπ.) μεταξύ τους, με τους χώρους υπαίθριας αναψυχής καθώς και με το θερινό σινεμά – αναψυκτήριο.
 
Η σύμβαση για το έργο υπογράφηκε το καλοκαίρι, όμως καθυστέρησε να δοθεί η τελική έγκριση, λόγω και την πανδημίας, με τον κ. Μάρη να σημειώνει πως σύντομα θεωρούν πως θα μπορέσουν να προχωρήσουν.

Πατάει γκάζι το έργο της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών

Να αρχίσει να κινείται πιο γρήγορα, μετά από μια καθυστέρηση που υπήρξε την προηγούμενη περίοδο λόγω των περιορισμών του κορωνοϊού, αναμένει ο κ. Μάρης το έργο της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, το οποίο πραγματοποιείται στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης.
 
Ήδη η κατασκευή έχει προχωρήσει και με την έλευση της άνοιξης και τη βελτίωση του καιρού, θα προχωρήσει ακόμα περισσότερο, ώστε να συνεχίσει εντός χρονοδιαγράμματος.
 
Το κτίριο ρεαλιστικά αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2023, με το πανεπιστήμιο να προχωρά παράλληλα και τους διαγωνισμούς για τον εξοπλισμό, που είναι ξεχωριστή προμήθεια, ώστε μαζί με την κατασκευή, να ολοκληρωθεί και η διαρρύθμιση του κτιρίου, ώστε να παραδοθεί απευθείας στη σχολή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.