Το υστατο χαιρε στον Καθηγητη Peter Mackridge απο τη ΣΚΑΣ ΔΠΘ

Ψήφισμα της Σχολής για τον θάνατο του διαπρεπούς νεοελληνιστή

Η Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με ψήφισμά της εκφράζει τη βαθιά οδύνη όλου του διδακτικού και επιστημονικού προσωπικού της για τον άωρο θάνατο του διαπρεπούς Βρετανού νεοελληνιστή και Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Peter Mackridge στις 16 Ιουνίου 2022.

Όπως επισημαίνεται στο ψήφισμα «ο χαμός του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στο πεδίο των νεοελληνικών σπουδών στην Ευρώπη, το οποίο ούτως ή άλλως πλήττεται καίρια το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ο Peter Mackridge υποστήριξε, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, με παραδειγματικό ακαδημαϊκό ήθος και με απαράμιλλο σθένος τη μελέτη και τη διάδοση του νεοελληνικού πολιτισμού. Με την ενδελεχή έρευνά του και την εμπνευσμένη διδασκαλία του καλλιέργησε στο πλήθος των φοιτητριών και των φοιτητών του το πάθος για τα ελληνικά γράμματα.

 Γεννήθηκε στην Αγγλία το 1946 και σπούδασε νεοελληνική και γαλλική φιλολογία στο St. John’s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Εκπόνησε διδακτορική διατριβή  για το ελληνικό μυθιστόρημα του μεσοπολέμου. Από το 1973 ως το 1980 δίδαξε νεοελληνική φιλολογία στο King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και από το 1981 έως τη συνταξιοδότησή του, το 2004, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ερευνητικά εστίασε στη νεοελληνική γλώσσα, στην ιστορία και στη λογοτεχνία (Διονύσιο Σολωμό, Κ. Π. Καβάφη, Γιώργο Σεφέρη, Κοσμά Πολίτη, γενιά του 1880, μύθο της Μικράς Ασίας στη νεοελληνική μυθοπλασία και πολλά άλλα ζητήματα). Επιμελήθηκε την έκδοση ανθολογίας ποιημάτων του Σολωμού και μετέφρασε στα αγγλικά κείμενα των Γ. Σεφέρη,  Γ. Μ. Βιζυηνού, Αλ. Παπαδιαμάντη, Π. Πρεβελάκη, Τ. Πατρίκιου, Χ. Βλαβιανού και άλλων. Για την ανεκτίμητη προσφορά του στην διεθνή προβολή των νεοελληνικών γραμμάτων του απονεμήθηκε τιμητικά η ελληνική ιθαγένεια τον Μάρτιο του 2022.

Σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης απευθύνει το ύστατο χαίρε στον Καθηγητή Peter Mackridge, που θεωρούσε την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα του και που λάμπρυνε με την παρουσία του τις επιστήμες του νεοελληνικού πολιτισμού». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.