Το ΤΙΕ υποδεχτηκε τους 250 νεους φοιτητες του

Έλαβαν αναλυτική ενημέρωση για τις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις και δομές, καθώς και το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος

Η υποδοχή και ενημέρωση των πρωτοετών φοιτητών του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ από τα μέλη ΔΕΠ και ΕΔΙΠ του τμήματος καθώς και από τον σύλλογο φοιτητών του τμήματος, «Ηρόδοτος» πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης, 16 Οκτωβρίου.
 
Τον λόγο έλαβε πρώτος ο πρόεδρος του τμήματος και καθηγητής λαογραφίας, κ. Μανώλης Βαρβούνης καλωσορίζοντας τους νεοεισαχθέντες σπουδαστές για να ακολουθήσουν οι καθηγητές οι οποίοι εστίασαν στην ενημέρωση επιμέρους θεμάτων λειτουργίας της σχολής, όπως, μεταξύ άλλων, το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, την πρακτική άσκηση, την παιδαγωγική επάρκεια, το πρόγραμμά Erasmus, την βιβλιοθήκη του τμήματος, τα διαδικαστικά φοιτητικών παροχών και τα επιστημονικά συνέδρια.  Τον λόγο πήρε και η πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών της σχολής «Ηρόδοτος», η οποία «εγγυήθηκε» ότι ο σύλλογος ανέκαθεν είναι αρωγός και βρίσκεται στο πλευρό των φοιτητών, παρέχοντας βοήθεια σε κάθε απορία των πρωτοετών, καθώς και στήριξη στα πρώτα τους βήματα στην ακαδημαϊκή τους ζωή.
 
Περαιτέρω, στο πλαίσιο της ετήσιας τελετής υποδοχής των πρωτοετών σπουδαστών, ο πρόεδρος, κ. Βαρβούνης, εμβάθυνε στις ακαδημαϊκές δομές και δραστηριότητες του Τμήματος, όπως και στην διεθνή κατάρτιση και αναγνωσιμότητα του. Κάθε χρόνο γίνεται ενημέρωση για να μάθουν γενικότερα οι νέοι φοιτητές τόσο το τμήμα όσο και τις δυνατότητες και υποχρεώσεις τους. Φέτος το τμήμα υποδέχτηκε 250 άτομα οι οποίοι έρχονται να προστεθούν στους περίπου 1200 φοιτητές. Σημαντικό στοιχείο για την επιστημονική εικόνα του τμήματος αποτελεί και η  βιβλιοθήκη, ισχυρίστηκε ο πρόεδρος του τμήματος, ενημερώνοντας ότι προσφάτως εμπλουτίστηκε με δύο μεγάλες δωρεές και διαθέτει συνολικά 15000 τόμους. Ο ίδιος αποφάνθηκε ότι είναι ωφέλιμο οι φοιτητές να εκμεταλλευτούν στην ακαδημαϊκή τους πορεία ό,τι μπορεί να τους προσφέρει η σχολή πέρα από τα μαθήματα που είναι ο βασικός κορμός του τμήματος.

Ανακοίνωση για τα διεθνή συνέδριά του τμήματος

Κατόπιν, ο κ. Βαρβούνης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα προγραμματισμένα επιστημονικά συνέδρια, τα οποία διοργανώνονται υπό την αιγίδα του τμήματος. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον ίδιο το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν τρία διεθνή συνέδρια. Το πρώτο εξ αυτών είναι το 4ο Συνέδριο των Νεοελληνιστών των Βαλκανικών Χωρών, με τίτλο «Ελληνισμός και Βαλκάνια – αμφίδρομες σχέσεις: γλώσσα, ιστορία, λογοτεχνία, πολιτισμός (1453-2019», το οποίο θα διεξαχθεί στην Κομοτηνή στις 22-24 Νοεμβρίου 2019.

Επιπρόσθετα το Εργαστήριο Κοινωνικών Επιστημών του Παιδαγωγικού Τμήματος ΔημοτικήςΕκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών Αγωγής του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του ΤΙΕ ΔΠΘ και τον Φάρο Ποντίων Θεσσαλονίκης συνδιοργανώνουν Διεθνές Συνέδριο με αφορμή τα 50 χρόνια από την ίδρυση του Φάρου Ποντίων. Το θέμα του Συνεδρίου είναι «Λαϊκή παράδοση του Πόντου: από το παρελθόν στο παρόν», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 29 Νοεμβρίου-1 Δεκεμβρίου 2019, στο Βυζαντινό Μουσείο. Το τρίτο διεθνές συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στον Βόλο τον Σεπτέμβριο του 2020, μια συνδιοργάνωση του Εργαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του ΤΙΕ και του φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός» με θέμα την λαϊκή τέχνη.

«Είμαστε βέβαιοι ότι οι νέοι φοιτητές θα συμμετέχουν δυναμικά στην ακαδημαϊκή ζωή του τμήματος»

Η γενική αρχή του ΤΙΕ είναι να υπάρχει ένα τμήμα δυναμικό. Όντας το αρχαιότερο της Σχολής Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ, αλλά και ανανεωμένο και έτοιμο για την πιστοποίηση του και πλέον με διεθνή παρουσία, να συνεχίζει την προσφορά του στο ΔΠΘ και γενικότερα στο ελληνικό ακαδημαϊκό σύστημα, σύμφωνα με τον κ. Βαρβούνη.  Κλείνοντας ο ίδιος ευχήθηκε «οι φοιτητές να ενταχθούν αρμονικά στο πλαίσιο του πανεπιστημίου μας» καλώντας τους να παρακολουθήσουν τόσο τα επιστημονικά συνέδρια που θα ακολουθήσουν αλλά και να συμμετέχουν ευρύτερα στην ακαδημαϊκή ζωή του τμήματος.
 

Ο Μ. Βαρβούνης για την πτώση των βάσεων των Σχολών Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ

«Να λογαριάζεται και το ποιοτικό κριτήριο μαζί με το ποσοτικό»

 
Με την αφορμή της παρουσίασης του Τμήματος, απαντώντας μάλιστα σε σχετική  με την πτώση των βάσεων και το κατά πόσο αυτή επηρεάζει την ποιότητα του Τμήματος, ο κ. Βαρβούνης επεσήμανε πως είναι «άσχετα» μεταξύ τους ζητήματα. Συγκεκριμένα όπως εξήγησε η πτώση των βάσεων είναι ένα θέμα που δεν σχετίζεται με την ποιότητα του τμήματος ή του πανεπιστημίου, αλλά με διάφορους παράγοντες που αφορούν οικονομικούς λόγους και την προσβασιμότητα του.  « Το πρόβλημα είναι ότι το να έρθει κανείς στην Κομοτηνή είναι πολύ δαπανηρή υπόθεση για πολύ μεγάλη μερίδα των εισαχθέντων. Συνεπώς έρχονται παιδιά τα οποία έχουν τις σχολές της Κομοτηνής στις τελευταίες τους επιλογές, με συνέπεια να πέφτουν κατακόρυφα οι βάσεις για να γεμίσουν οι θέσεις» εξήγησε ο ίδιος χαρακτηριστικά για να υπογραμμίσει πως «θα πρέπει να υπολογίζουμε και το ποιοτικό κριτήριο μαζί με το ποσοτικό. Να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο το επιστημονικό έργο των σχολών του ΔΠΘ».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.