Το Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Δ.Π.Θ. «σκοραρε» με μεγαλη επιτυχια στο Επετειακο 30ο Διεθνες Συνεδριο του

Πλούσιες ακαδημαϊκά και κοινωνικά οι εργασίες του

Με ένα πλούσιο επιστημονικό, ακαδημαϊκό και κοινωνικό πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε το Επετειακό 30ο Διεθνές Συνέδριο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Τ.Ε.Φ.Α.Α του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης από 19 έως 22 Μαΐου 2022 και χωρίς αμφιβολία πέρασε στην ιστορία, ως ένα από τα πιο λαμπρά και επιτυχημένα συνέδρια που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα. Η συμμετοχή 1.523 συνέδρων από 17 χώρες, η πολυάριθμη προσέλευση φοιτητών και φοιτητριών, το πλήθος των επιστημονικών εισηγήσεων σε κατάμεστα αμφιθέατρα και αίθουσες, ο διάχυτος ενθουσιασμός και η άψογη διοργάνωση αποτέλεσαν τα κύρια συστατικά του θετικού απολογισμού του Συνεδρίου.

Μεγάλη τιμή για το Τμήμα αποτέλεσε η παρουσία καταξιωμένων επιστημόνων από Ελλάδα και εξωτερικό που πλαισίωσαν με τις ομιλίες τους τις στρογγυλές τράπεζες και τα σεμινάρια αλλά και νέων ερευνητών που παρουσίασαν τις επιστημονικές τους εργασίες, οι οποίες κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της Αθλητικής Επιστήμης με επίκαιρη θεματολογία. Η προσυνεδριακή στρογγυλή τράπεζα με τίτλο «Οπαδική  Βία στο σύγχρονο Ποδόσφαιρο: Κοινωνιολογικές προσεγγίσεις», έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Παπανικολάου με ελεύθερη προσέλευση για κάθε ενδιαφερόμενο. Οι ομιλητές ανέλυσαν το φαινόμενο της οπαδικής βίας που χαρακτηρίζει τον σύγχρονο αθλητισμό, τέθηκαν προβληματισμοί για τα κοινωνικά αίτια της βίας και παρουσιάστηκαν οι στρατηγικές που απαιτούνται για την πρόληψη και την κοινωνική παρέμβαση με στόχο την επίλυση του προβλήματος.

Ξεχωριστό γεγονός αποτέλεσε η στρογγυλή τράπεζα με θέμα: «Η διαδρομή ενός ολυμπιονίκη από την επιλογή έως την κορυφή. Είναι αρκετό μόνο το ταλέντο;», η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία καταξιωμένων αθλητών και Ολυμπιονικών όπως είναι η Βούλα Πατουλίδου, ο Κώστας Μπανιώτης και ο Γιώργος Πομάνσκι. Στο τέλος της συνεδρίας έγινε η βράβευση του Κομοτηναίου Πρωταθλητή στο άλμα εις ύψος, Κώστα Μπανιώτη με το Βραβείο «Νίκος Σαμαράς», που απονέμεται κάθε χρόνο σε μια κορυφαία προσωπικότητα του αθλητισμού.

Βραβεύσεις ομότιμων καθηγητών

Την Τελετή Έναρξης του 30ου Συνεδρίου τίμησαν με την παρουσία τους ο Γ.Γ. Αθλητισμού κ. Γεώργιος Μαυρωτάς, η Πρόξενος της Γερμανίας στην Ελλάδα κ. Sibylla Bendig, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης κ. Δημήτρης Χαρίτου, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ροδόπης κ. Νικόλαος Τσαλικίδης, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Ιωάννης Γκαράνης, εκπρόσωποι της Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής, των τοπικών αρχών, του Στρατού, των Σωμάτων Ασφάλειας και πλήθος κόσμου.

Κατά την Τελετή Έναρξης έγινε μια νοσταλγική αναφορά με φωτογραφικό υλικό από το πρώτο συνέδριο, προβλήθηκαν οι πιο αντιπροσωπευτικές στιγμές του κάθε συνεδρίου και βραβεύτηκαν οι Ομότιμοι Καθηγητές του Τ.Ε.Φ.Α.Α. κ.κ. Γεώργιος Γκοδόλιας, Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου, Κυριάκος Ταξιλδάρης και Σάββας Τοκμακίδης για την πολυετή προσφορά και συμμετοχή τους στην υλοποίηση του Διεθνούς Συνεδρίου Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού από το 1993 μέχρι σήμερα.

Βραβεύσεις των πρωταγωνιστών του Euro 2004

Ακολούθησε ένα ειδικό αφιέρωμα στο ξεκίνημα της μεγάλης πορείας προς τη νίκη της Εθνικής μας Ομάδας Ποδοσφαίρου που κατέκτησε την 1η θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 2004, υπό την καθοδήγηση του διακεκριμένου προπονητή κ. Otto Rehhagel. Το αφιέρωμα πλαισιώθηκε με ένα εντυπωσιακό καλλιτεχνικό δρώμενο από τις φοιτήτριες της Ειδικότητας Ρυθμικής Γυμναστικής, αποσπώντας παρατεταμένο χειροκρότημα καθώς ήταν αφιερωμένο στην προσπάθεια της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου του 2004 και στο τέλος αναδύθηκε το ‘’τιμημένο τρόπαιο του Euro 2004’’, το οποίο δέσποζε πάνω στη σκηνή καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης και προκαλούσε ρίγη συγκίνησης και ενθουσιασμού στο κατάμεστο από πλήθος Κεντρικό Αμφιθέατρο  του Τ.ΕΦ.Α.Α. ‘’Γεώργιος Παπαδριέλλης’’. 

Στη συνέχεια, τιμήθηκαν για την προσφορά τους στον ελληνικό αθλητισμό, οι διεθνείς βετεράνοι ποδοσφαιριστές Άγγελος Χαριστέας, Τάκης Φύσσας, Ζήσης Βρύζας, Γιώργος Καραγκούνης, Φάνης Κατεργιαννάκης, Παντελής Καφές και ο άμεσος συνεργάτης του Γερμανού τεχνικού Γιάννης Τοπαλίδης.

Κορυφαία στιγμή του Συνεδρίου υπήρξε η Τελετή Αναγόρευσης του διακεκριμένου προπονητή κ. Otto Rehhagel. Το τελετουργικό ξεκίνησε με ενθουσιασμό και θέρμη από τον Πρύτανη του Δ.Π.Θ. Καθηγητή Χειρουργικής Αλέξανδρο Πολυχρονίδη, ο οποίος εξήρε την προσωπικότητα και τη διεθνή αναγνώριση του τιμώμενου ενώ την προσφώνηση έκανε η Κοσμήτορας της Σχολής, Καθηγήτρια Ελένη Δούδα.

Στη συνέχεια ο Έπαινος εκφωνήθηκε από την Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και Αντιπρύτανη Έρευνας και Διά Βίου Μάθησης του Δ.Π.Θ. Καθηγήτρια Μαρία Μιχαλοπούλου και ακολούθησε η ανάγνωση του Ψηφίσματος της Έγκρισης και της Αναγόρευσης στην ελληνική γλώσσα από την Κοσμήτορα της Σχολής και Πρόεδρο του Τ.Ε.Φ.Α.Α Καθηγήτρια Ελένη Δούδα. Στη συνέχεια, τα ψηφίσματα αναγνώστηκαν και στη γερμανική γλώσσα, από τον Ομότιμο Καθηγητή του Τ.Ε.Φ.Α.Α. και Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του 30ου Συνεδρίου, Καθηγητή Αθλητιατρικής Γιώργο Γκοδόλια. 

Ακολούθησε η περιένδυση του κ. Rehhagel με την τήβεννο του Πανεπιστημίου και την επιτηβέννιο κορδέλα της Σχολής από τον Πρύτανη του Δ.Π.Θ. Αλέξανδρο Πολυχρονίδη. 

Οι πάπυροι με τα ψηφίσματα αναγόρευσης δόθηκαν από την Κοσμήτορα και Πρόεδρο του Τ.Ε.Φ.Α.Α. Καθηγήτρια Ελένη Δούδα καθώς και μια καλαίσθητη έκδοση με αναμνηστικές φωτογραφίας από την πορεία του στην Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου το 2004. Η Τελετή Αναγόρευσης ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Otto Rehhagel με θέμα: «Χτίζοντας το Ελληνικό θαύμα του Euro 2004».

Τελετή λήξης με ορκωμοσία και αγώνα δρόμου

Το γεμάτο αίγλη και λαμπρότητα Επετειακό 30ο Διεθνές Συνέδριο Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού ολοκληρώθηκε με την Τελετή Λήξης, η οποία συνδέθηκε με την ορκωμοσία των αποφοίτων των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων του Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Δ.Π.Θ και τη διεξαγωγή του 5ου αγώνα δρόμου Komo Run σε συνεργασία με το Δήμο Κομοτηνής και τον Αθλητικό Σύλλογο Ατόμων με Αναπηρία «Ηρόδικος». 

Το Συνέδριο έκλεισε την αυλαία του γεμάτο όμορφες στιγμές και πολλά χαμόγελα καθώς o Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής, Καθηγητής κ. Αντώνης Καμπάς ανήγγειλε την υλοποίηση του 31ου Διεθνούς Συνεδρίου Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού, το οποίο θα διεξαχθεί τον Μάϊο του 2023, στις εγκαταστάσεις του Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Δ.Π.Θ. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.