Το λεξικο Covid-19 παρουσιαζει το Εργαστηριο Γλωσσολογιας +ΜορΦωΣη του Τμηματος Ελληνικης Φιλολογιας

Συζήτηση με τις συγγραφείς της πρώτης έντυπης λεξικογραφικής έκδοσης του είδους της στην Ευρώπη

Ένα νέο λεξικό το λεξικό Covid-19, καταγράφει όλα τα νέα δεδομένα και ακούσματα της πανδημίας, αλλά και μας υπενθυμίσει όσα ζήσαμε το 2020 και ίσως δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε.
 
Το ελληνικό λεξικό της πανδημίας που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2020 (Κavvadia Crew Publications) στην ανοικτή πλατφόρμα https://covid19.algolysis.com/glossary παρουσιάζεται πλέον σε έντυπη μορφή, βελτιωμένη και συμπληρωμένη.
 
Στις 184 καλαίσθητες σελίδες του περιλαμβάνονται 650 λήμματα, λέξεις και έννοιες, που παρουσιάζονται στον αναγνώστη με τον κατάλληλο σχολιασμό, την επιστημονική ερμηνεία και, όταν χρειάζεται, την ετυμολογία τους. Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Γλωσσολογίας Μαριάννα Κατσογιάννου και η βιολόγος Ζωή Στεφανίδου, δύο ιδιαίτερα δυναμικές γυναίκες, συνυπογράφουν την πρώτη έντυπη λεξικογραφική έκδοση στην Ευρώπη, με την ορολογία μεταφρασμένη στα αγγλικά και στα γαλλικά, αλλά με την ερμηνεία, τις σημειώσεις και τα σχόλια γραμμένα στην ελληνική γλώσσα.
 

Το Εργαστήριο Γλωσσολογίας +ΜορΦωΣη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας και το Εργαστήριο Γλωσσών ΝΑ Μεσογείου του Πανεπιστημίου Αιγαίου συνδιοργανώνουν Εκδήλωση-συζήτηση με αφορμή το Λεξικό του Covid -19 με συντάκτες την Μαριάννα Κατσογιάννου και την Ζωή Στεφανίδου.
 
Για την εκδήλωση θα μιλήσουν οι:
Αννα Αναστασιάδη-Συμεωνίδη, Ομότιμη Καθηγήτρια ΑΠΘ
Άννα Ιορδανίδου, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών
Γεώργιος Ξυδόπουλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών
Μαρία Μητσιάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια ΔΠΘ
Ασημάκης Φλιάουρας, Επ. Καθηγητής ΔΠΘ
Καλομοίρα Νικολού, Λέκτορα Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Ευάγγελος Ιντζίδης, ΕΔΙΠ, ΕΚΠΑ
Νίκος Σαραντάκος, συγγραφέας-λογοτέχνης
 
Η εκδήλωση θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου στις 19:30, είναι ανοικτή στο ευρύ κοινό και ο σύνδεσμος είναι ο εξής:
https://aegean-gr.zoom.us/meeting/register/tJwkc-6vrzIuHtGZLxPyzY4n1puSclwRJNh9
Απαιτείται απλή εγγραφή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.