«Το Φιλελευθερο Ποινικο Δικαιο» στη Νομικη Κομοτηνης

Με ένα διήμερο συνέδριο τίμησαν οι συνάδερφοί του τη μνήμη του Καθηγητή Ποινικού Δικαίου Στέφανου Παύλου

Το έργο και τη μνήμη του Καθηγητή Ποινικού Δικαίου Στέφανου Παύλου τίμησαν ο Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών, Νομικής Σχολής ΔΠΘ και ο Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης, μέσα από το επιστημονικό συνέδριο που διοργάνωσαν την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Μαΐου στη Νομική Κομοτηνής.

Στο συνέδριο, με τίτλο «Το Φιλελεύθερο Ποινικό Δίκαιο», μια σειρά από επιφανείς νομικούς τόσο από το ΔΠΘ όσο και από άλλα πανεπιστήμια συζήτησαν για θέματα του Ποινικού Δικαίου, αλλά και την κατεύθυνση που αυτό ακολουθεί τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Όπως τόνισε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Νομικής Σχολής ΔΠΘ κ. Κωνσταντίνος Κοσμάτος, αφετηρία του Συνεδρίου είναι κάτι άσχημο, ο θάνατος του Στέφανου Παύλου, ο οποίος υπηρέτησε επί 30 χρόνια στη Νομική Σχολή και έχει αφήσει το αποτύπωμά του σε όλους τους.

Ομιλητές ήταν 20 καθηγητές από όλες τις Νομικές Σχολές του Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών, Αθήνας Θεσσαλονίκης και Θράκης, με τον κ. Κοσμάτο να τονίζει πως αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία για όλους να προβληματιστούν για το που πηγαίνει το ποινικό δίκαιο σήμερα, αλλά και ελάχιστος φόρος τιμής στον εκλιπόντα συνάδερφο τους.

Το στίγμα του συνεδρίου, τόνισε, βρίσκεται στον τίτλο του, «Το Φιλελεύθερο Ποινικό Δίκαιο». Το Ποινικό Δίκαιο, σημείωσε, είναι ένα μέτρο και ένα στοιχείο που απονέμει δικαιοσύνη και αφορά αρχικά την ασφάλεια των πολιτών απέναντι στο έγκλημα.

Από την άλλη όμως είναι και ένα εγγυητικό μέτρο, δηλαδή μέτρο ελευθερίας του πολίτη, απέναντι σε αυθαιρεσίες. Ο προσανατολισμός αυτός, σύμφωνα με τον κ. Κοσμάτο, είναι κάτι που εκφεύγει το τελευταίο διάστημα από τις νομοθετικές παρεμβάσεις που γίνονται, και θα πρέπει να επανακαθοριστεί.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.