Το χρυσο μεταλλιο της ΣΚΑΣ του ΔΠΘ ελαβε η Αικατερινη Μπελεφαντη-Σοφιανου

Η Μεγάλη Αρχόντισσα και Πρέσβειρα Απόδημου Ελληνισμού του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας τιμήθηκε από το ΔΠΘ για την προσφορά και το έργο της στην ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού και της γλώσσας στο εξωτερικό

Στην εκδήλωση με τίτλο «Νεοελληνικές Σπουδές στα Βαλκάνια: Η σημασία του ευεργετισμού» που έλαβε χώρα στο Τσανάκλειο Μέγαρο

Τη Μεγάλη Αρχόντισσα και Πρέσβειρα Απόδημου Ελληνισμού του Πατριαρχείου της Αλεξάνδρειας κ. Αικατερίνη Μπελεφάντη-Σοφιανού τίμησε το απόγευμα της Παρασκευής η Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών (ΣΚΑΣ) του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσε με τον «Παρατηρητή της Θράκης», την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «Κομοτηνή Εν Δράσει» στην Τσανάκλειο Σχολή.

Έναν τόπο που αποτελεί το κύριο «προϊόν» ευεργετισμού του μεγάλου Κομοτηναίου ευεργέτη Νέστορα Τσανακλή, στον οποίο «χρωστά» άλλωστε και το όνομά της και ο οποίος, όπως υπογραμμίστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «κρατά τη μια άκρη του νήματος που δένει σήμερα την Κομοτηνή με το Κάιρο, ενώ η τιμώμενη κ. Μπελεφάντη-Σοφιανού κρατά την άλλη».

κ.Παντελεήμων, Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής

«Αυτός που αγαπά τον τόπο του και σέβεται τον εαυτό του, είναι αυτός που μπορεί να προσφέρει».

Η εκδήλωση άλλωστε ήταν αφιερωμένη στην έννοια του ευεργετισμού που και σήμερα παραμένει κραταιός μέσα από παραδείγματα όπως αυτά της τιμώμενης, για το έργο και της πορεία της οποίας μίλησαν μία σειρά προσκεκλημένων που παρέστησαν, αρχής γενομένης από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα, ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του και, αφού καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γουινέας κ. Γεώργιο, που εκπροσώπησε και τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, τόνισε για το πρόσωπο της κ. Μπελεφάντη πως «πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα μας υπενθυμίζουν πως όποιος αγαπά τον τόπο του και σέβεται τον εαυτό του, είναι αυτός που μπορεί να προσφέρει».

Ενθυμούμενος μάλιστα μια ιστορία που του είχαν αφηγηθεί λίγα χρόνια πριν, ο Μητροπολίτης υπογράμμισε πως «θα πρέπει να ζει κανείς και να εργάζεται σε αυτόν τον κόσμο σαν να πρόκειται να ζήσει αιώνια, αλλά και να ετοιμάζεται να φύγει από αυτόν τον κόσμο, σαν η ώρα αυτή να έρθει την επόμενη ημέρα» καλώντας τόσο την κ. Μπελεφάντη όσο και τον Άγιο Γουινέας να νοιώθουν την Κομοτηνή σαν το σπίτι τους.

Ιωάννης Χρυσουλάκης, Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημοσίας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών

«Η προώθηση των νεοελληνικών σπουδών βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ατομικές πρωτοβουλίες, χρηματοδοτήσεις και χορηγίες από Έλληνες και φιλέλληνες υποστηρικτές του ελληνικού πολιτισμού»

Την εκδήλωση χαιρέτισε ακολούθως ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημοσίας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, ο οποίος έκανε λόγο για μία «σπουδαία Ελληνίδα της διασποράς» η οποία με το έργο και την προσφορά της έχει ευεργετήσει ποικιλοτρόπως και επανειλημμένα τον ελληνισμό τόσο εντός όσο και εκτός της Μητροπολιτικής Ελλάδας.

Ο ίδιος στάθηκε στην αξία των νεοελληνικών σπουδών στο εξωτερικό και ειδικά στα Βαλκάνια, εξηγώντας ότι πρόκειται για το «πεδίο συνάντησης των σπουδών που ερευνούν τη νεοελληνική ιστορία και την κοινωνία, ιδιαίτερα δε όσων μελετούν τη γλώσσα, το ελληνικό πνεύμα και τα ελληνικά γράμματα». Σήμερα, όπως εξήγησε, λειτουργούν περίπου 200 έδρες και τμήματα ελληνικών σπουδών σε πανεπιστήμια και ινστιτούτα τρίτων χορών με στόχο αφενός την ανάδειξη της πολυθεματικότητας και διεπιστημονικότητας των σπουδών αυτών και αφετέρου της επίρρωσης της διεθνούς τους διάστασης.

«Η κ. Μπελεφάντη πρότυπο ελληνίδας επιχειρηματία και φιλανθρώπου, που διέθεσε το είναι της στην υπηρεσία του Ελληνισμού και του πολιτισμού»

Ο κ. Χρυσουλάκης παραδέχτηκε ότι σήμερα η προώθηση των νεοελληνικών σπουδών βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ατομικές πρωτοβουλίες, χρηματοδοτήσεις και χορηγίες από Έλληνες και φιλέλληνες υποστηρικτές του Ελληνικού πολιτισμού όπως συμβαίνει με  την κ. Μπελεφάντη-Σοφιανού, για να τονίσει πωςείναι νευραλγικής σημασίας «να παράσχουμε ουσιαστικά και σύγχρονα κίνητρα ώστε να νοηματοδοτήσουμε με έναν επίκαιρο τρόπο την αξία τους».

Μάλιστα αναφερόμενος στις χιλιάδες των Ελλήνων που διαβιούν πλέον στο εξωτερικό ο ίδιος έκανε λόγο για ανθρώπους «που λειτουργούν ως γέφυρες παιδείας και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού» περιγράφοντάς τους ως ένα δυναμικό προς αξιοποίηση για τη σφυρηλάτηση καινοτόμων ενεργειών.

Αναφερόμενος, τέλος, στην κ. Μπελεφάντη, ο κ. Χρυσουλάκης έκανε λόγο για ένα «πρότυπο ελληνίδας επιχειρηματία και φιλανθρώπου, που διέθεσε το είναι της στην υπηρεσία του Ελληνισμού και του πολιτισμού», υπογραμμίζοντας πως της αξίζει κάθε τιμή.

Γιάννης Κυριαζής,  αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης

 «Να συνεχίζει η παράδοση των μεγάλων ευεργετών, καλύπτοντας τα κενά της πολιτείας»

Τον Δήμο Κομοτηνής εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης κ. Γιάννης Κυριαζής ο οποίος στον χαιρετισμό του εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίηση, καθώς και τη συνέχεια της αγαστής συνεργασίας του Δήμου Κομοτηνής και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Ο ίδιος υπογράμμισε πως «το ΔΠΘ αποτελεί τη μεγαλύτερη και σπουδαιότερη επένδυση του ελληνικού κράτους στην ακριτική Θράκης», επισημαίνοντας πως διαρκές και πάγιο αίτημα παραμένει η σύνδεσή του με την τοπική κοινωνία. Ο κ. Κυριαζής δεσμεύτηκε για την συνέχεια των προσπαθειών του Δήμου Κομοτηνής για την προαγωγή της συνεργασίας αυτής, ώστε, όπως ανέφερε, «να γευτούν τους καρπούς της τα μέλη της τοπικής μας κοινωνίας», για να καλωσορίσει ακολούθως και την κ. Μπελεφάντη στην Κομοτηνή και το Τσανάκλειο Μέγαρο.

Μια γυναίκα που όπως εξήγησε «συνεχίζει την παράδοση των μεγάλων ευεργετών που συνέβαλλαν τα μέγιστα στην ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού και της γλώσσας, καλύπτοντας μάλιστα τα κενά της πολιτείας», σπεύδοντας να υπενθυμίσει μάλιστα ότι η εκδήλωση αυτή λαμβάνει χώρα σε ένα μόλις «προϊόν» της ευεργετικής δράσης του Νέστορα Τσανακλή στην πατρίδα του την Κομοτηνή.

Μανόλης Βαρβούνης, Κοσμήτορας ΣΚΑΣ/ΔΠΘ

«Η ΣΚΑΣ/ΔΠΘ κατέθεσε πρόταση προς το Υπουργείο Παιδείας ώστε η ελληνική να αναγνωριστεί ως διεθνής γλώσσα, μαζί με τα αγγλικά και τα γερμανικά, στο έργο των διδασκόντων»

Για το τρίπτυχο γλώσσα, ιστορία και πολιτισμός που συνθέτουν σήμερα τις νεοελληνικές σπουδές ως άλλο προϊόν «πολιτισμικής διπλωματίας» μίλησε στον χαιρετισμό του ο Κοσμήτορας της ΣΚΑΣ κ. Μανόλης Βαρβούνης. Ο ίδιος έκανε μια αναλυτική αναφορά στις έως τώρα συνεργασίες αλλά και προσπάθειες της Σχολής να υπηρετήσει τον στρατηγικό της στόχο να καταστεί κόμβος νεοελληνικών σπουδών στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Ο ίδιος αναφέρθηκε μάλιστα και σε παραδείγματα όπως αυτό του Καθηγητή Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου και Επίτιμου Διδάκτορα του ΔΠΘ Tudor Dinu για την ελληνομάθεια στην Ρουμανία, για να υποστηρίξει μάλιστα πως η ελληνική γλώσσα θα έπρεπε για τις νεοελληνικές σπουδές να είναι γλώσσα διεθνής. Όπως έκανε μάλιστα γνωστό η ΣΚΑΣ πριν από λίγο διάστημα κατέθεσε πρόταση προς το Υπουργείο Παιδείας ώστε η ελληνική να αναγνωριστεί ως διεθνής γλώσσα, μαζί με τα αγγλικά και τα γερμανικά, στο έργο των διδασκόντων.

Ο ίδιος αναφέρθηκε εκτενώς και στο πρόσωπο της κ. Μπελεφάντη-Σοφιανού που, όπως εξήγησε, είναι το πρόσωπο που συνδέει όλα τα προαναφερθέντα αλλά και τον ευεργετισμό, υπηρετώντας άμεσα και με συνέπεια τις νεοελληνικές σπουδές στην Ρουμανία, αλλά και εκτός αυτής, γνωστοποιώντας πως η ίδια έχει χρηματοδοτήσει την έκδοση της επετηρίδας της ΣΚΑΣ.

Χρίστος Παπαδόπουλος, Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου

Η «παράδοση» των Αιγυπτιωτών ευεργετών για την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού και της γλώσσας

Το σκέλος των χαιρετισμών «έκλεισε» ο κ. Χρίστος Παπαδόπουλος, Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου, ο οποίος ξεκίνησε την τοποθέτησή του επισημαίνοντας πως «ο μύθος του παραδειγματικού αιγυπτιώτικου ευεργετισμού συνεχίζει να ανθίζει στο ελληνικό τοπίο της σύγχρονης πραγματικότητας και να δίνει καρπούς, ενώνοντας σήμερα την Κομοτηνή με το Κάιρο». «Την μία άκρη την κρατά πάντα ο Νέστορας Τσανακλής» επεσήμανε για να αναφερθεί στο πλούσιο έργο ενός εκ των ιδρυτών της ελληνικής κοινότητας του Καΐρου το όνομα του οποίου όπως και το έργο του παραμένει γνωστό έως και σήμερα. «Αν λοιπόν ο Νέστορας Τσανακλής κρατάει την μία άκρη αυτού του νήματος, την άλλη άκρη την κρατά η κ. Μπελεφάντη-Σοφιανού» ανέφερε, τονίζοντας πως μπορεί η ίδια να μην συναντήθηκε χρονικά με τον Κομοτηναίο ευεργέτη, αλλά πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής της στον Ιερό Κοινοτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και «μπολιάστηκε» από τη φήμη αλλά και τις ιδέες του που παρέμεναν ζωντανές.

Άλλωστε η κ. Μπελεφάντη-Σοφιανού μαζί με την ελληνική κοινότητα του Καΐρου κατάφεραν τη ριζική ανακαίνιση του ναού «χαρίζοντας» τη συνέχειά του στις γενιές που θα ακολουθήσουν.

«Οι Αιγυπτιώτες ευεργέτες νοιάζονται διαχρονικά για τον άνθρωπο, την πολιτισμική μας κληρονομιά και τις σπουδές της ελληνικής γλώσσας» υπογράμμισε ο ίδιος, τονίζοντας πως «το Κάιρο δεν θα σταματήσει ποτέ να τιμά τον Κομοτηναίο ευεργέτη του και να πού σήμερα ήρθε η τιμή να τιμήσει η Κομοτηνή την Καϊρινή ευεργέτιδά της».

Της βράβευσης της κ. Μπελεφάντη-Σοφιανού προηγήθηκε η εισήγηση του Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ κ. Θανάση Κούγκουλου για τα έως τώρα «βήματα» της ΣΚΑΣ προς την επίτευξη του στόχου της να καταστεί κόμβος των νεοελληνικών σπουδών, ενώ ακολούθως η επίσης Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος κ. Νάντια Μαχά-Μπιζούμη παρουσίασε το βιβλίο του Tudor Dinu, «Μόδα και πολυτέλεια στη Βλαχία της Ελληνικής Επανάστασης. Πρώτο μισό του 19ου αιώνα» που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις «Ακρίτα» το 2021, με χρηματοδότηση της κ. Μπελεφάντη.

Οι δύο τόμοι του Tudor Dinu για τους Φαναριώτες, την ιστορία και τον πολιτισμό τους, στη Βλαχία και τη Μολδαβία, στα Ρουμανικά, με χορηγία της κ. Μπελεφάντη

Στην αντιφώνησή του ο Επίτιμος Διδάκτορας του ΔΠΘ Tudor Dinu μίλησε για την έρευνα που διεξήγαγε για τη συγγραφή του βιβλίου, αλλά και του πρώτου τόμου της σειράς, με τίτλο «Οι Φαναριώτες στη Βλαχία και τη Μολδαβία» που, όπως επεσήμανε, αποτελούν «φόρο τιμής σε όσους έχασαν τη ζωή τους κατά την διάρκεια της Ελληνικής επανάστασης». Ο ίδιος με τη σειρά του ευχαρίστησε την κ.Μπελεφάντη για την προσφορά της τονίζοντας πως «με την προσφορά της αφήνει εσαεί στις μέλλουσες γενιές των Ελλήνων την ευκαιρία να γνωρίσουν τα επιτεύγματα των προγόνων τους», ανακοινώνοντας, επίσης, την είδηση της έκδοσης των δύο αυτών τόμων και στα Ρουμανικά από τον μεγαλύτερο εκδοτικό οίκο της Ρουμανίας, τις Εκδόσεις “Humanika”πριν τα μέσα του Απρίλη, επίσης, με την συμβολή της κ. Μπελεφάντη-Σοφιανού.

Συνέχεια της παράδοσης των μεγάλων ευεργετών

Τον λόγο ακολούθως έλαβε και πάλι ο Κοσμήτορας της ΣΚΑΣ κ. Μανόλης Βαρβούνης ο οποίος εισαγάγοντας την κ. Μπελεφάντη έσπευσε να επισημάνει πως πρόκειται για έναν άνθρωπο που γνωρίζει καλά τι ζητά και αυτό δεν είναι άλλο από την αποτύπωση του ελληνισμού και την προβολή της ελληνικής γλώσσας. «Μέσα στην κ. Μπελεφάντη-Σοφιανού ζει η παράδοση των μεγάλων ευεργετών όπως του Αβέρωφ, του Ζάπα, του Συγγρού, όπως και η ελληνορθόδοξη αρχοντιά» επεσήμανε κάνοντας έπειτα αναφορά τόσο στο φιλανθρωπικό της έργο όσο και στο έργο της για την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού και των ελληνικών σπουδών.

Αικατερίνη Μπελεφάντη-Σοφιανού

«Θα συνεχίσω ακάθεκτη να ενισχύω την μελέτη και την διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού»

Στην συνέχεια ο ίδιος επέδωσε στην τιμώμενη το χρυσό μετάλλιο για τα 10 χρόνια λειτουργίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δ.Π.Θ. το οποίο και παρέλαβε εμφανώς συγκινημένη.

Η ίδια στον σύντομο χαιρετισμό της εξήγησε πως η ενίσχυση της χρήσης της ελληνικής γλώσσας στην «καθ’ ημάς Ανατολή όπου μετά την άνθιση της για 2.400 και πλέον χρόνια σήμερα κινδυνεύει να χαθεί» αποτελεί για την ίδια εκπλήρωση των παιδικών της ονείρων. Η κ. Μπελεφάντη παρέλαβε το βραβείο θέλοντας να διαβεβαιώσει πως «θα συνεχίσω ακάθεκτα και για το υπόλοιπο της ζωής μου να ενισχύω την μελέτη και την διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην γενέτειρά μου, την Αίγυπτο».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.