Τις προωθουμενες αλλαγες στα ΑΕΙ παρουσιασαν Μ. Χρυσοχοιδης και Ν. Κεραμεως

Αστυνομία στα πανεπιστήμια, βάση εισαγωγής και μηχανογραφικό οι τρεις άξονες των αλλαγών

Το νέο νόμο για το εξεταστικό σύστημα το όριο φοίτησης στα ΑΕΙ και το νέο σώμα φύλαξης των ΑΕΙ, παρουσίασαν την Τετάρτη από κοινού η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επεσήμανε πως με το προωθούμενο νομοσχέδιο εισάγονται διαδικασίες εισόδου και εξόδου στα ΑΕΙ, «ζώνες» επιτήρησης όπως και κέντρο λήψης σημάτων σε όλα τα ΑΕΙ συνδεδεμένο με την ΕΛ.ΑΣ. Επίσης σε κάθε ένα πανεπιστήμιο θα διορίζεται ένας τεχνικός ασφάλειας, θα υπάρξει συντήρηση και αναβάθμιση φωτισμού, ορισμός συγκεκριμένων προσώπων σε άμεση καθημερινή επαφή με τη διοίκηση των ΑΕΙ και η ομάδα «ήπιας κοινοτικής αστυνόμευσης» που θα υπάγεται στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ με 1000 νέους προσληφθέντες που θα διατίθεται στα ΑΕΙ για διάστημα 4 ετών και θα συνεργάζονται με τους πρυτάνεις τους.

Όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός, τα μέλη της «αστυνομίας των ΑΕΙ» θα ανήκουν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θα μισθοδοτούνται από αυτό και θα έχουν ειδική εκπαίδευση, δεν θα έχουν πυροβόλα όπλα, ενώ θα διατίθενται σε όποια πανεπιστήμια κριθεί ότι χρειάζεται με κοινή απόφαση των δυο υπουργών (Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη). Ωστόσο, δεν θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των διοικήσεων των ΑΕΙ, καθώς θα επιλέγεται από τα αρμόδια υπουργεία της κυβέρνησης σε ποια ανώτατα Ιδρύματα θα πρέπει να ξεκινήσουν να τοποθετούνται.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο νέος νόμος θα περιλαμβάνει ακόμη πειθαρχικό δίκαιο για τους φοιτητές των ΑΕΙ για θέματα αντιγραφών, λογοκλοπής, καταστροφής περιουσίας του πανεπιστημίου, παρεμπόδισης λειτουργίας του. Για την αντιμετώπιση των αδικημάτων αυτών θα υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα ποινών (από απλή επίπληξη, έως στέρηση συμμετοχής σε εξεταστική περίοδο, μερική ή συνολική διαγραφή από τα μητρώα του πανεπιστημίου και απώλεια της φοιτητικής τους ιδιότητας).

Η βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ

Με το προωθούμε νομοσχέδιο αλλαγές επέρχονται και στον τρόπο εισαγωγής. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί κάθε πανεπιστημιακό τμήμα θα θέτει ως ελάχιστη βάση εισαγωγής ποσοστό του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων του επιστημονικού πεδίου στο οποίο αντιστοιχεί το τμήμα. Όπως είπε η υπουργός Παιδείας δεν επελέγη μια οριζόντια βάση εισαγωγής σε όλα τα τμήματα για να μην εξαρτάται η είσοδος στην ανώτατη εκπαίδευση από το πότε δύσκολα η εύκολα είναι τα θέματα κάθε χρονιά, αλλά και γιατί υπάρχουν διαφορές μεταξύ προγραμμάτων σπουδών.

Τα μηχανογραφικά

Επίσης, η συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων από το 2022 για την εισαγωγή ήδη από το καλοκαίρι που έρχεται θα γίνεται σε δυο φάσεις:

  • Πρώτη φάση: συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου με περιορισμένο αριθμό επιλογών, σε αντίθεση με τον απεριόριστο αριθμό που ισχύει σήμερα.
  • Δεύτερη φάση : ακολουθεί την ανακοίνωση των επιτυχόντων της Φάσης Α, συμμετέχουν μόνον οι μη εισαχθέντες κατά την Φάση Α και οι επιλογές τους περιορίζονται σε όσα Τμήματα απέμειναν κενές θέσεις από την Φάση Α. Οι βάσεις εισαγωγής παραμένουν σταθερές.

Όπως διαβεβαίωσε η υπουργός, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν επηρεάζουν την προετοιμασία των φετινών υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς οι αλλαγές δεν αφορούν τα προς εξέταση μαθήματα, την ύλη ή οτιδήποτε αφορά στην προετοιμασία τους. Αφορούν μόνο την κατάταξή τους στις σχολές προτίμησής τους, αφού έχουν εκδοθεί τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.