Την εμπειρια τους απο τη διαδραση με 30 φορεις και Συλλογους της Κομοτηνης «εκθετουν» φοιτητες του Τμηματος Κοινωνικης Πολιτικης του ΔΠΘ

Στην έκθεση που φιλοξενείται έως και σήμερα στην Καπναποθήκη του Δήμου Κομοτηνής

Μια έκθεση διαφορετική, η οποία δημιουργήθηκε από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, άνοιξε χθες τις πόρτες της στην Καπναποθήκη του Δήμου Κομοτηνής και αναμένεται να διαρκέσει έως και σήμερα, Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου το απόγευμα.

Ο λόγος για τις εμπειρίες που «συνέλεξαν» οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Τμήματος οι οποίοι στο πλαίσιο του μαθήματος «Εισαγωγή στην Παιδαγωγική Επιστήμη» επισκέφθηκαν περισσότερους των 30 φορέων και συλλόγων της Κομοτηνής που ασχολούνται με τον τομέα της κοινωνικής πολιτικής ώστε να γνωρίσουν τη δράση τους και να δουν δια ζώσης την πρακτική εφαρμογή των όσων μαθαίνουν σε θεωρητικό επίπεδο στις «τάξεις» του ΔΠΘ.

Χαρακτηριστικά οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Τμήματος επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής, όπου δόθηκε έμφαση στην μουσειοπαιδαγωγική, το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και της Προαγωγής της Ψυχικής Υγείας «Ορφέας» όπου υπογραμμίστηκε η σημασία της ψυχικής υγείας για τους εκπαιδευτές και τους εκπαιδευόμενους, το κατάστημα κράτησης Κομοτηνής όπου έγινε αναφορά στην εκπαίδευση των κρατουμένων, στον Σύλλογο «ΠΕΡΠΑΤΩ» όπου προτάθηκε η σημασία της πρόσβασης και της ισότιμης μεταχείρισης στην εκπαίδευση για τα ΑμεΑ, καθώς επίσης και στον Σύλλογο Εβριτών, το Ωδείο Θράκης και θεατρικό εργαστήριο όπου αναδείχθηκε η δύναμη της μουσικής, του χορού και της έκφρασης στην εκπαιδευτική πράξη.

Όπως εξήγησε η Πρόεδρος του Τμήματος κ. Μαρία Πεμπετζόγλου, μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» στη συνέχεια οι φοιτητές και οι φοιτήτριες κλήθηκαν να αποτυπώσουν την διάδρασή τους αυτή με τρόπο δημιουργικό, δημιουργώντας μια σειρά από κολάζ, ζωγραφιές, δεντροδιαγράμματα και βίντεο, τα οποία αποτελούν και το περιεχόμενο της έκθεσης και μέσα από τα οποία θα επικοινωνήσουν την εμπειρία τους.

Στην ουσία όπως τόνισε η κ.Πεμπετζόγλου πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα «σύνδεσης της θεωρίας και της πράξης, καθώς η εκπαιδευτική διαδικασία αποκτά την μορφή “teaching and learning” δηλαδή της διδασκαλίας και της μάθησης, η οποία προσεγγίζεται με αυτήν τη σύγχρονη στρατηγική διδασκαλίας δηλαδή μέσω του project της διερευνητικής και βιωματικής μάθησης».

Μεγάλο το ενδιαφέρον προπτυχιακών φοιτητών αλλά και αποφοίτων του Τμήματος για το πρόγραμμα απόκτησης Παιδαγωγικής και Διδακτικής επάρκειας

Όπως εξήγησε πρόκειται για μία δράση η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του μαθήματος «Εισαγωγή στην Παιδαγωγική Επιστήμη» το οποίο κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς αποτελεί ένα από τα υποχρεωτικά μαθήματα για την λήψη του πιστοποιητικού παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας που χορηγεί το τμήμα τόσο στους φοιτητές όσο και σε αποφοίτους του. Ερωτηθείσα σχετικά η κ.Πεμπετζόγλου εξήγησε πως υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς τόσο των φοιτητών όσο και των αποφοίτων και αυτό διότι στην πραγματικότητα η πιστοποίηση αυτή τους προσφέρει την δυνατότητα να αποκτήσουν ένα επιπλέον προσόν, εντελώς ανέξοδα, και κατά την διάρκεια των σπουδών τους και τους προσφέρει μια ακόμα επαγγελματική διέξοδο αυτήν που αφορά τον τομέα της εκπαίδευσης.

Όπως έκανε σαφές το πρόγραμμα «σχεδιάστηκε για τους φοιτητές και τους φοιτήτριες του τμήματος, ωστόσο ζητήσαμε όμως και επεκτάθηκε και στους αποφοίτους οι οποίοι υπέβαλαν μία αίτηση τον Μάιο και ζήτησαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα που λειτουργεί για αποφοίτους φέτος για πρώτη φορά στο τμήμα». Στόχος του τμήματος ήταν, όπως υπογράμμισε, οι απόφοιτοι που το επιθυμούν να επανέλθουν για έναν χρόνο ακόμα στο τμήμα προκειμένου να λάβουν αυτήν την πιστοποίηση, ενώ, όπως έκανε γνωστό, πρόθεση του Τμήματος είναι αυτό να συνεχιστεί και να ενισχυθεί σύμφωνα πάντα και με τη νέα μορφή που ορίζει η νέα νομοθεσία που ψηφίστηκε το περασμένο Καλοκαίρι.

Γνωριμία με την πόλη και τους φορείς της

Υπογραμμίζοντας την αξία του προγράμματος, η πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής εξέφρασε τον ενθουσιασμό τόσο της ίδιας όσο και των υπολοίπων μελών του για το γεγονός ότι μέσα από αυτό δόθηκε στους φοιτητές και τις φοιτήτριες του τμήματος αφενός να περιηγηθούν και να γνωρίσουν καλύτερα την πόλη όπου φοιτούν και τους φορείς της που δραστηριοποιούνται στον χώρο της κοινωνικής πολιτικής και αφετέρου απέκτησαν εμπειρίες «που θα μπορέσουν να τις υιοθετήσουν και οι ίδιοι στο μέλλον εφόσον επιλέξουν να εργαστούν στον χώρο της εκπαίδευσης αλλά πρωτοτυπώντας και σε άλλα εργασιακά περιβάλλοντα στα οποία ενδεχομένως θα βρεθούν».

Να σημειωθεί πως τα εγκαίνια της έκθεσης είναι προγραμματισμένα για σήμερα, Τετάρτη 18 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι, παρουσία μεταξύ άλλων του Δημάρχου Κομοτηνής κ. Γιάννη Γκαράνη καθώς και εκπροσώπων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και της διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Ροδόπης, ενώ θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 8 το απόγευμα.

Κλείνοντας η κ. Πεμπετζόγλου θέλησε να εκφράσει τις ευχαριστίες της και προς την ΔΚΕΠΠΑΚ και την πρόεδρό της κ. Νατάσα Λιβεριάδου για την φιλοξενία της έκθεσης στον χώρο της Καπναποθήκης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.