Την αμεση αποσυρση του νομοσχεδιου για τα ΑΕΙ ζητα ο Συλλογος Διοικητικων Υπαλληλων ΔΠΘ

«Θα έχει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στον κοινωνικό ρόλο του Πανεπιστημίου στην ελληνική κοινωνία»

Έκτακτη Γενική Συνέλευση πραγματοποίησε ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, την Παρασκευή 17 Ιουνίου στο αμφιθέατρο της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, (παλιά Νομική) στην Κομοτηνή. Θέμα της Συνέλευσης ήταν το Σχέδιο Νόμου του ΥΠΑΙΘ με τίτλο «Νέοι Ορίζοντες στα ΑΕΙ».

Μετά από συζήτηση ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, εξέφρασε τη θέση ότι το υπό ψήφιση Νομοσχέδιο, θα έχει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στις εργασιακές σχέσεις του συνόλου του προσωπικού (Μόνιμοι, ΙΔΑΧ, Συμβασιούχοι) και εν γένει στον κοινωνικό ρόλο του Πανεπιστημίου στην ελληνική κοινωνία. Για το λόγο αυτό, συμπορευόμενος με την Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, την συντριπτική πλειοψηφία των Συλλόγων και των Συλλογικών οργάνων των ελληνικών Πανεπιστημίων, ζητά την άμεση απόσυρση του Νομοσχεδίου.

Κριτική σε συγκεκριμένα άρθρα

Επικεντρώνοντας σε συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου, ο Σύλλογος διατυπώνει την κριτική πως:

1. Με το άρθρο 343 του υπό ψήφιση νομοσχεδίου, αφαιρείται πλήρως το πλαίσιο λειτουργίας των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών, καθώς απαλείφετε το αρθρ. 48 του ν.4009/2011, με αποτέλεσμα οι βιβλιοθήκες να χάνουν το θεσμικό καθεστώς αυτοτελούς και οργανικής μονάδας, ενώ η μόνη αναφορά σε πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες γίνεται στο άρθρο 223 όπου δίνεται η δυνατότητα να καθοριστούν οι κανόνες οργάνωσης και λειτουργίας των βιβλιοθηκών στον Εσωτερικό Κανονισμό του εκάστοτε Πανεπιστημίου, ενέργειες που δεν συμβαδίζουν και δεν αναγνωρίζουν την συμβολή των βιβλιοθηκών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

2. Με το άρθρο 206 προβλέπεται η σύσταση εννέα νέων διοικητικών δομών, χωρίς να γίνεται οποιαδήποτε αναφορά στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού ή τον τρόπο λειτουργίας τους.

3. Με το άρθρο 216 για την στελέχωση από έκτακτο προσωπικό με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου ή έργου όταν το τακτικό προσωπικό του Α.Ε.Ι. δεν επαρκεί, συνεχίζεται εσαεί το «πάγωμα» των μόνιμων προσλήψεων, ενισχύοντας περαιτέρω τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την διαφυγή πόρων και την μη λύση του προβλήματος της υποστελέχωσης.

4. Με το άρθρο 279 κατά́ παρέκκλιση κάθε αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης και για χρονικό διάστημα δυο  ετών από την ψήφιση του νομοσχεδίου, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Πρύτανη του Α.Ε.Ι. στο οποίο υπηρετεί το αιτούν προσωπικό, για την πραγματοποίηση μετάταξης, απόσπασης ή οποιαδήποτε άλλης μετακίνησης. Τούτο εξαιρεί τους υπαλλήλους των Πανεπιστημίων από κάθε διαδικασία μετάταξης/απόσπασης/ μετακίνησης, στερώντας τους το δικαίωμα συμμετοχής στην Κινητικότητα.

5. Με το άρθρο 16 εξαιρείται η συμμετοχή στη Σύγκλητο εκπροσώπου των διοικητικών υπαλλήλων, υποβαθμίζοντας και περιθωριοποιώντας το ρόλο τους στα συλλογικά όργανα του Πανεπιστήμιου, στερώντας τους το συνταγματικό δικαίωμα της γνώμης και εκπροσώπησης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.