Τιμησε τον «αθεραπευτο εραστη» του Διεθνους Δικαιου Κρατερο Ιωαννου η Νομικη Κομοτηνης
Στην συνεισφορά του Κρατερού Ιωάννου στην Επιστήμη, την Πατρίδα και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης επικεντρώθηκε η πρώτη συνεδρία του Συνεδρίου «Κράτος Δικαίου στην έννομη τάξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: κεκτημένο ή ζητούμενο;», αφιερωμένη στη μνήμη του αείμνηστου καθηγητή και δικαστή στο ΔΕΕ, που διοργάνωσαν η Έδρα Jean Monnet της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Ροδόπης.
Για την πολυσχιδή προσωπικότητα του Κρατερού Ιωάννου μίλησαν ο κ. Βασίλειος Σκουρής, Ομ. Καθηγητής ΑΠΘ, πρ. Πρόεδρος ΔΕΕ και ο κ. Στέλιος Περράκης, Ομ. Καθηγητής ΠΠΑ, πρ. Πρέσβυς- Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης, που ανέγνωσε και την εισήγηση του κ. Γιάννη Πανούση, Ομ. Καθηγητή ΕΚΠΑ, πρ. Πρύτανη ΔΠΘ,πρ. Αν. Υπουργού Δημόσιας Τάξης ο οποίος δεν κατάφερε να παραστεί λόγω ασθενείας.
Επίσης προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό από τη ζωή και το έργο του, μεταξύ του οποίου και ένα απόσπασμα από τηλεοπτική του συνέντευξη στην εκπομπή «Νυχτερινός Επισκέπτης», ενώ η συνεδρία ολοκληρώθηκε με την τελετή ονοματοδοσίας χώρου της Νομικής Σχολής προς τιμή του.
Σκοπός των εργασιών του συνεδρίου, σημείωσε ο κάτοχος της έδρας JeanMonnet κ. Μιχάλης Χρυσομάλλης, είναι αφενός η αποτύπωση των βημάτων στην κατεύθυνση της εμβάθυνσης του κράτους δικαίου, αφετέρου η διερεύνηση των προβλημάτων που παρουσιάζονται είτε σε επίπεδο κρατών μελών είτε σε τομείς δράσης της ένωσης όπως η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ο χώρος ελευθερίας ασφάλειας και δικαιοσύνης, η οικονομική ευρωπαϊκή διακυβέρνηση, οι εξωτερικές σχέσεις κ.α.
«Ο Κρατερός ήταν ένας αθεράπευτος εραστής του Διεθνούς Δικαίου»
Ο κ. Ιωάννου από το 1977 διετέλεσε καθηγητής του Δημόσιου Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Δικαίου στο ΔΠΘ. Μια πολυσχιδής προσωπικότητα και ένας μεγάλος δάσκαλος που αγαπούσε τον τόπο μας και το Πανεπιστήμιο του, θέλοντας να το «εκτοξεύσει», κάνοντάς το γνωστό στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που προσέφερε πολλά στη χώρα μας και σε διεθνές επίπεδο, πρωτοστατώντας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Για αυτή την προσφορά του, αλλά και τις εμπειρίες του μαζί του μίλησε ο κ. Βασίλειος Σκουρής, ο οποίος είχε εκλεγεί, μαζί με τον κ. Ιωάννου, στην Νομική Κομοτηνής το 1977.
Μεταξύ άλλων σημείωσε πως ξεκίνησαν με κέφι, και συνδέθηκαν με μια στενή φιλία, αλλά και στενή συνεργασία, σε μια δύσκολη και μεταβατική περίοδο για τα πανεπιστήμια, πριν τον νόμο πλαίσιο.
Ο ίδιος έφυγε από τη Νομική Κομοτηνής, και μετά από κάποιο διάστημα βρέθηκε στο ΑΠΘ, όπου είχε μια σημαντική συνεργασία με τον κ. Ιωάννου, στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού οικονομικού δικαίου, όπου συνεργάστηκαν μέχρι το 1997 όταν ανέλαβε Δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
«Ο Κρατερός ήταν ένας αθεράπευτος εραστής του Διεθνούς Δικαίου» σημείωσε, πιστεύοντας στην αξία του κλάδου αυτού, ενώ ήταν πολύτιμος συνομιλητής όσων διαμόρφωναν την Εξωτερική πολιτική, με πλήρη ανιδιοτέλεια και χωρίς να υπακούει σε πολιτικές σκοπιμότητες, και ως τέτοιος, σύμφωνα με τον κ. Σκουρή, είναι σπάνιο φαινόμενο στη χώρα μας.
«Στον τομέα του Διεθνούς Δικαίου αυτό που γινόταν στην Κομοτηνή ήταν πρωτόγνωρο, και δεν είναι τυχαίο ότι οι νεότεροι συνεχίζουν στο δρόμο που εκείνος χάραξε»
Ο Στέλιος Περράκης από την πλευρά του αναφέρθηκε στον Κρατερό Ιωάννου ως διεθνολόγο και ως άνθρωπο, έναν ιδεολόγο που πίστευε στις αρχές της διεθνούς δικαιοταξίας και στο δίκαιο.
Μάλιστα στην οργάνωση των μαθημάτων στη Νομική Κομοτηνής και τον τομέα Διεθνών Σπουδών, φαίνεται όσο περνούν τα χρόνια ότι «αυτό που γινόταν στην Κομοτηνή ήταν πρωτόγνωρο, και δεν είναι τυχαίο ότι οι νεότεροι συνεχίζουν στο δρόμο που εκείνος χάραξε».
Στάθηκε δε στον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε ως εκπρόσωπος της χώρας μας όπου συναντούσε την πρόκληση της δημιουργίας, στις σχέσεις του με τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ.
Ήταν χαρακτηριστικός και ο ρόλος του στο Υπουργείο Εξωτερικών το οποίο υπηρέτησε με πολλούς τρόπους, όχι μόνο στο επιστημονικό συμβούλιο ή ως εκπρόσωπος σε διάφορες επιτροπές, αλλά με σημαντική συμβολή στη νομική παράσταση των κοινοτικών οργάνων.
«Ο Κρατερός είναι ένας σύγχρονος ακαδημαϊκός άνδρας, που ήρθε πριν από τον καιρό του, και έφυγε πριν από την ώρα του»
Στην εισήγηση που αναγνώστηκε ο πρώην Πρύτανης κ. Πανούσης χαρακτηρίζει τον Κρατερό Ιωάννου: ο μέγας απών από το ΔΠΘ και τη Νομική σχολή, έναν άνθρωπο με άποψη, που δεν σείετο από τα γεγονότα και τις συγκυρίες, ούτε πείθονταν από εσωτερικές σκοπιμότητες.
Πίστευε δε πως το Πανεπιστήμιο είναι θεσμός της Δημοκρατίας, ότι διδάσκει ακαδημαϊκή ανεξαρτησία, ότι πρέπει να είναι δυναμικό, σύγχρονο, ανεξάρτητο και βιώσιμο, ενώ τον απωθούσε οποιαδήποτε εσωστρέφεια εξαιτίας φόβου.
Είχε όμως και σχέδιο, ιδιαίτερα στις διοικητικές θέσεις που κατείχε εντός του Πανεπιστημίου, με πολλές προτάσεις και συνεργασίες. Τηρούσε δε την δεοντολογία, και δεν ήταν ευλύγιστος, ούτε καν εύκαμπτος σε ομάδες παραγόντων και πολιτικών.
Είχε δε ευρωπαϊκό, αν όχι οικουμενικό προσανατολισμό, στην πανεπιστημιακή του προσέγγιση και δράση, πιστεύοντας πως η Ευρώπη της παιδείας και του πολιτισμού, των επιστημών και των καινοτομιών, πρέπει να συμβαδίζει με την οικονομική και πολιτική ένωση.
«Ο Κρατερός είναι ένας σύγχρονος ακαδημαϊκός άνδρας, που ήρθε πριν από τον καιρό του, και έφυγε πριν από την ώρα του. Η Σύγκλητος και η Γενική Συνέλευση των αγγέλων, έχουν σήμερα το προνόμιο να διαβουλεύονται μαζί του και να τους πείθει, […] σε μας το Δημοκρίτειο και τη Νομική Σχολή απλώς απουσιάζει» κατέληγε η εισήγηση.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.