Τιμησε το παρελθον με το βλεμμα στο μελλον το 31ο Διεθνες Συνεδριο Φυσικης Αγωγης και Αθλητισμου

Το Ελληνικό Μπάσκετ και τα επιτεύγματά του, αλλά και το κοινωνικό πρόσωπο του αθλητισμού, τιμήθηκαν στην επίσημη τελετή έναρξης του συνεδρίου

Μεγαλύτερο και πιο επιτυχημένο από ποτέ ήταν το 31ο Διεθνές Συνέδριο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, που έλαβε χώρα από την Παρασκευή 9 μέχρι την Κυριακή 11 Ιουνίου, στο χώρο του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής.

Η επίσημη τελετή έναρξης έγινε την Παρασκευή 9 Ιουνίου το απόγευμα στο Αμφιθέατρο «Γ. Παπαδριέλλης» της ΣΕΦΑΑ του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, κατά τη διάρκεια της οποίας βραβεύτηκε το ελληνικό μπάσκετ, στο πρόσωπο του προέδρου της ΕΟΚ, Ευάγγελου Λιόλιου, με την παρουσία παικτών και προπονητών όπως οι Παναγιώτης Γιαννάκης, Γιάννης Καλαμπόκης, Δημήτρης Παπανικολάου, Νίκος Χατζηβρέττας, Νίκος Σταυρόπουλος, Βάιος Γιώρας και Φραγκίσκος Αλβέρτης, οι οποίοι διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην λαμπρή ιστορία του.

Στην ίδια εκδήλωση βραβεύτηκε με το κορυφαίο βραβείο του τμήματος, «Βραβείο Νίκος Σαμαράς» μια εμβληματική γυναίκα, η Άδα Σταματάτου που προάγει τον αθλητισμό και το αθλητικό κίνημα με βάση την αξία του για τον άνθρωπο.

Βαγγέλης Λιόλιος πρόεδρος ΕΟΚ

«Στιγμές που ζήσαμε, έχουμε όλοι την ευθύνη να τις ξαναζήσουμε»

Ευθύνη χαρακτήρισε το βραβείο του ΤΕΦΑΑ ο πρόεδρος της ΕΟΚ κ. Λιόλιος, τονίζοντας πως σε αυτό το βραβείο αναγνωρίζεται ο κόπος των προπονητών και των παιχτών της Εθνικής, αλλά και του πρώην προέδρου της ΕΟΚ Γιώργου Βασιλακόπουλου, που έφερε το μπάσκετ σε υψηλό επίπεδο.

Μέσα από αυτό το βραβείο όμως αναγνωρίζεται και η συμβολή του μπάσκετ στην ανθρώπινη κοινωνία, και είναι μεγάλη ευθύνη γιατί «στιγμές που ζήσαμε, έχουμε όλοι την ευθύνη να τις ξαναζήσουμε» ανέφερε, τονίζοντας πως με σεβασμό στο παρελθόν μα σχεδιάζοντας το μέλλον, θα βγάλουν ξανά του Έλληνες στους δρόμους για την Εθνική.

Ο κ. Λιόλιος σημείωσε πως το μπάσκετ βρίσκεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, και την καρδιά κάθε Έλληνα, κάτι που δείχνει το βάθος που υπάρχει στην Εθνική Ομάδα.

Στον πρωταθλητισμό βέβαια παίζουν και άλλοι παράγοντες ρόλο, όπως η οργάνωση, η υποστήριξη, ώστε να βγει ένα αίσιο αποτέλεσμα.

Στάθηκε δε στο μεγάλο ανταγωνισμό που υπήρξε στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία του μπάσκετ, την Elite League, αλλά αντίστοιχες παρεμβάσεις θα γίνουν και στις άλλες κατηγορίες, ανδρών και γυναικών.

«Πρόθεσή μας είναι όλο αυτό το μοντέλο της έμφασης του κόσμου στα εθνικά πρωταθλήματα να επεκταθεί παντού» σημείωσε, ενώ και το μοντέλο του wildcard έχει βοηθήσει στο σχεδιασμό.

Από φέτος δε το μοντέλο που ακολούθησαν στην Elite League, που έδιναν οικονομικά κίνητρα στις ομάδες για τη συμμετοχή νεότερων παιχτών, που είχε ως αποτέλεσμα το 52% των παιχτών της να είναι νέοι, θα επεκταθεί και στις άλλες κατηγορίες, ώστε όσο πιο πολύ βοηθούν με τη συμμετοχή νέων παιχτών και παιχτριών στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ομοσπονδίας, θα ανταμείβονται οικονομικά.

Παναγιώτης Γιαννάκης: «Ας μην ξεχνάμε πως κανείς δεν μπορεί να φτάσει μόνος του, χρειάζεται συμπαράσταση, συναθλητές, συναγωνιστές, για να κατορθώσει να βγάλει τον καλύτερό του εαυτό»

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης τόνισε πως είναι ιδιαίτερη τιμή οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον αθλητισμό να αναγνωρίζουν την προσπάθεια που έγινε από πολλούς ανθρώπους, και όχι μόνο τους αθλητές που έφτασαν στην κορυφή της Ευρώπης.

«Ας μην ξεχνάμε πως κανείς δεν μπορεί να φτάσει μόνος του, χρειάζεται συμπαράσταση, συναθλητές, συναγωνιστές, για να κατορθώσει να βγάλει τον καλύτερό του εαυτό» τόνισε. Για αυτό και πάντα ευχαριστεί για τις επιτυχίες αυτές τους συμπαίκτες του, τους συνεργάτες του ως προπονητής, και τους αντιπάλους του που τους έβαζαν τα προβλήματα και έπρεπε να τα ξεπεράσουν.

Όσο για το μέλλον της Εθνικής Μπάσκετ, τόνισε πως έχουν προσόντα, με επιμονή και υπομονή θα βγάλουν τον καλύτερό τους εαυτό. Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι μεγάλη υπόθεση για όλο τον Ελληνισμό, και όλοι οι παίχτες είναι καλοί αθλητές, για αυτό και πιστεύει πως έχουν τη δυνατότητα, με συμπαράσταση σε όσους δουλέψουν με την ομάδα και τους αθλητές για να χαρούμε επιτυχίες.

«Είμαστε στο σημείο που μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι, γιατί τα παιδιά μας δείχνουν κάθε μέρα πως μπορούν να κάνουν και άλλες επιτυχίες, εκτός από αυτές με τους συλλόγους τους, με την Εθνική Ομάδα» ανέφερε.

Όσο για την τίμηση από το ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, σημείωσε πως είναι καλό να θυμόμαστε το παρελθόν και να αγαπάμε το μέλλον, και ευχήθηκε εκδηλώσεις σαν και αυτή να δίνουν θέληση και περισσότερο πάθος για να έρθουν τα αποτελέσματα που θα μας βγάλουν όλους στους δρόμους.

Τιμώντας το παρελθόν, ελπίζοντας για το μέλλον του μπάσκετ

Από την πλευρά του ο Φραγκίσκος Αλβέρτης τόνισε πως αυτές είναι στιγμές ηθικής ικανοποίησης για όλους τους και χαίρονται που βρίσκονται σε εκδηλώσεις, έχοντας βάλει και αυτοί έλα λιθαράκι για να προχωρήσει το άθλημα.

Θεωρεί δε πως στόχος θα πρέπει να είναι να γυρίσει η Εθνική στα μετάλλια, με όλους να δουλεύουν και για την ανάδειξη νέων ταλέντων, αλλά και για να μπορούν οι αθλητές που παίζουν να διακριθούν. «Πάντα βγαίνουν νέοι απλά χρειάζεται από όλους προσοχή και δουλειά για να διασφαλίσουμε τις καλύτερες συνθήκες για να έχουμε παίχτες και στο μέλλον» τόνισε.

Η εθνική ομάδα είναι η μεγαλύτερη τιμή για κάθε αθλητή, και ενώ για τον ίδιο συνέβη σε προχωρημένη αθλητικά ηλικία, όμως το πιο σημαντικό στον αθλητισμό είναι να τον αγαπήσεις, σημείωσε ο κ. Γιάννης Καλαμπόκης. «Όταν το αγαπήσεις και αφοσιωθείς, μπορεί να έρθουν αποτελέσματα που δεν είναι καν όνειρα» τόνισε, αναφέροντας πως το συνέδριό αποτελεί μια καλή εμπειρία για να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες με τους νεότερους αθλητές. Δημιουργώντας ένα πλαίσιο συνεργασίας και ανταλλαγής ιδεών, το μπάσκετ έχει μέλλον, ο αθλητισμός προοδεύει, εξελίσσεται, και με υπομονή και συνεργασία θα έρθουν καλύτερες μέρες.

Για την μεγάλη τιμή που αισθάνονται όλοι οι παίχτες που βρέθηκαν στο ΔΠΘ για τη βράβευση μίλησε ο κ. Δημήτρης Παπανικολάου, σημειώνοντας πως ο αθλητισμός είναι συνυφασμένος με το ΤΕΦΑΑ, όμως είναι σημαντικό να γίνουν καλοί επαγγελματίες.

Τέλος ο κ. Νίκος Χατζηβρέττας στάθηκε στη σημασία αυτής της βράβευσης, σε ένα συνέδριο το οποίο περιλαμβάνει ιδιαίτερες εισηγήσεις. Όσο για την νέα προσπάθεια της Εθνικής στους τελικούς του παγκοσμίου Κυπέλλου, τόνισε πως η ομάδα έχει υψηλό επίπεδο, και έχει όλες τις δυνατότητες να φτάσει ψηλά, αρκεί να κάνει αυτό που μπορεί και στις κρίσιμες στιγμές.

Άδα Σταματάτου: «Ο αθλητισμός σώζει ψυχές»

Η Άδα Σταματάτου τόνισε πως στηρίζει τον αθλητισμό και τα μηνύματα που περνά αυτός, και είναι χαρούμενη που βραβεύεται μια απλή αθλούμενη σαν και την ίδια με το «Βραβείο Νίκος Σαμαράς», θέλοντας να περάσει το μήνυμα ότι ο αθλητισμός είναι οικογένεια, στην οποία η ίδια και ο γιός της Γιάννης, που έχει αυτισμό, βρήκαν στήριξη, παρηγοριά και ψυχοθεραπεία.

«Είναι τρομερό ότι ο αθλητισμός σώζει ψυχές, και αυτό είναι το μήνυμά μου» ανέφερε, μιας και πρόκειται για την φτηνότερη ψυχοθεραπεία. «Σηκωθείτε από τον καναπέ, βάλτε αθλητικά παπούτσια, βγείτε στο δρόμο, μπορείτε να βοηθήσετε κόσμο που δεν μπορεί να αθληθεί και να τον παρακινήσετε» σημείωσε.

Άλλωστε θεωρεί τον αθλητισμό την οικογένεια που σε προστατεύει, και σε βοηθά να φύγεις από το μικρό σου πρόβλημα, να βγεις παραπέρα και να περάσεις τα δικά σου μηνύματα.

«Αισθάνομαι πολύ μικρή απέναντι στους υπόλοιπους που βραβεύονται, που έχουν πετύχει τόσα, όμως πιστεύω πως ο αθλητισμός ενώνει ερασιτέχνες και επαγγελματίες σε ένα κοινό σκοπό, με την αγάπη για αυτόν και μεταδίδοντας μηνύματα να μην το βάζεις κάτω, να προσπαθείς για το καλύτερο» ανέφερε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.