«Τι απεμεινε απο τη βιβλιοθηκη Καβαφη»

Διάλεξη της Λίνας Καραμπίνη-Ιατρού στο επιστημονικό colloquium του ΤΕΦ

Η κ. Λίνα Καραμπίνη-Ιατρού θα είναι η πρώτη καλεσμένη του επιστημονικού colloquium 2021-22 του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας. Τίτλος της διάλεξης της κ. Καραμπίνη-Ιατρού, που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Microsoft Teams, σήμερα Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021, ώρα 6:00 μ.μ., είναι «Τι απέμεινε από τη βιβλιοθήκη Καβάφη».

Όπως εξηγεί για το περιεχόμενο της διάλεξης η ομιλήτρια: «Στο colloquium με τίτλο “Τι απέμεινε από την βιβλιοθήκη Καβάφη”, θα κάνουμε μια γρήγορη περιδιάβαση στην βιβλιοθήκη του Κ.Π. Καβάφη. Θα γίνει μια αναφορά στο ιστορικό της δημιουργίας του βιβλίου “Η Βιβλιοθήκη Κ.Π. Καβάφη. Καταγραφή και επιμέλεια Μιχαήλα Καραμπίνη – Ιατρού, Αθήνα, Ερμής, 2003” και η ανάλυση της δημιουργίας της ηλεκτρονικής καρτέλας του κάθε βιβλίου με τα πεδία της. Θα αναλύσουμε αν από αυτά τα βιβλία θα μπορέσουμε να αντλήσουμε σωστές βιογραφικές πληροφορίες ή και να λύσουμε εκδοτικά προβλήματα. Θα γίνει μια σύντομη αναφορά σε πωλήσεις των βιβλίων του Καβάφη από τον κληρονόμο και στη δημοπρασία που ακολούθησε. Θα εξετάσουμε αν είναι εφικτό να ανασυστήσουμε την ιδανική/ιδεατή βιβλιοθήκη του Καβάφη και τι οφέλη θα μπορούσαμε να έχουμε από αυτή».

H Λίνα Καραμπίνη – Ιατρού

H Μιχαήλα (Λίνα) Καραμπίνη – Ιατρού γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946. Σπούδασε νεοελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ασχολήθηκε με την οργάνωση Σχολικών Βιβλιοθηκών και Παιδική λογοτεχνία στο University of Calgary. Δίδαξε ελληνικά για ξενόγλωσσους στα πανεπιστήμια Harvard University Hellenic College, University of Calgary. Εργάστηκε ως βιβλιοθηκο νόμος στην πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη του University of Calgary.

Έχει συμμετάσχει σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια και άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε πρακτικά συνεδρίων και περιοδικών.

Έχει επιμεληθεί το δίτομο έργο Στήλη 20-9-71: ο θάνατος του Γιώργου Σεφέρη στον ελληνικό τύπο (Ερμής 1972), τον τόμο Η Βιβλιοθήκη του Κ.Π. Καβάφη (Ερμής 2003). Πρόσφατα κυκλοφόρησε το αφηγηματικό βιβλίο της Μούσαις χάρισε θύε και Νέκυιαι: καθηγητές, (συμ)φοιτητές, φιλόλογοι (Θεσσαλονίκη, Ένεκεν, 2018) και με την συνεργασία του Αντώνη Σμυρναίου και της Σμάτης Γεμενετζή – Μαλαθούνη Νυχτερινά Σκαλαθύρματα: το συριανό ημερολόγιο (1856-1860) του Μακεδόνα εκπαιδευτικού Χρήστου Ευαγγελίδη (Θεσσαλονίκη, Εκδοτικός Σταμούλης, 2019). Τα επιστημονικά ενδιαφέροντά της αφορούν κυρίως το έργο του Κ.Π. Καβάφη και του Γ. Σεφέρη, καθώς Έλληνες ταξιδιώτες στην Αμερική και γενικά την ελληνική λογιοσύνη της Αμερικής. Πρόσφατα συμμετείχε στη σειρά ντοκιμαντέρ παραγωγή ΕΡΤ «Τα Ορφανά του Αγώνα και ο Αμερικανικός Φιλελληνισμός».

Info

Ο ηλεκτρονικός σύνδεσμος της διάλεξης είναι ο εξής:

https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3ameeting_Njc3MDc2NjQtYTU5Ni00NGEwLWFkZmItOGExYzc5ZjYzZTIw%40thread.v2/0?context=%7b%22Tid%22%3a%228035113d-c2cd-41bd-b069-0815370690c7%22%2c%22Oid%22%3a%22b1ac39eb-d4ce-45fc-8cec-f39f337a11b4%22%7d

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.