Θετικα αποτιμα την συζητηση μεταξυ Υπουργειου και Πρυτανεων ο Φωτης Μαρης

Ο Πρύτανης του ΔΠΘ κάνει τον απολογισμό της 102ης Συνόδου των Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας

Θετικά αποτιμά την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας στην πρόσφατη 102η Σύνοδο Πρυτάνεων που έλαβε χώρα στην Κέρκυρα το διάστημα 20 με 23 Μαρτίου, ο Πρύτανης του ΔΠΘ κ.Φώτης Μάρης, παρά τα «ανοιχτά» για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που τέθηκαν από πλευράς των Πρυτάνεων εκ νέου.

Κάνοντας τον απολογισμό της διοργάνωσης ο κ.Μάρης εξέφρασε την άποψη πως παρά το γεγονός ότι η Σύνοδος έλαβε χώρα σε μια προεκλογική περίοδο, η δουλειά στο Υπουργείο Παιδείας συνεχίζεται και η αντιμετώπιση των θεμάτων δεν είναι προεκλογική. «Φαίνεται ότι υπάρχει ένας προγραμματισμός» τόνισε, κάνοντας ειδική αναφορά στην αυξημένη χρηματοδότηση αλλά και τις νέες δράσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης η προκήρυξη των οποίων ξεκίνησε, αλλά και στις διορθώσεις στο νέο νόμο πλαίσιο οι οποίες βέβαια αναμένονται καθώς είναι κρίσιμες για πολύ μεγάλο κομμάτι της εύρυθμης λειτουργίας των ελληνικών ΑΕΙ.

Παρά το θετικό κλίμα τα ζητήματα που τέθηκαν κατά την διάρκεια της Συνόδου ήταν πολλά, αρχής γενομένης από τον απολογισμό του έργου του ίδιου του Υπουργείου κατά την τελευταία τετραετία, αλλά και οι νέες δράσεις που ξεκίνησαν, όπως η δράση που αφορά στα βιομηχανικά διδακτορικά και η οποία προκηρύχθηκε μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και η υπογραφή του καταστατικού του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Study in Greece για την προώθηση της εξωστρέφειας των Ελληνικών Α.Ε.Ι. αλλά και την αύξηση των εισακτέων φοιτητών από χώρες του εξωτερικού στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Στο κομμάτι των προβλημάτων την Σύνοδο απασχόλησαν τα προβλήματα από την εφαρμογή του νέου νόμου πλαισίου, με πρώτο και κύριο τον τρόπο εξέλιξης των μελών ΔΕΠ, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εφαρμογή για να ακολουθήσει ο στρατηγικός σχεδιασμός του κάθε ιδρύματος, τον οποίο καλείται μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβρη να έχουν αναπτύξει, σε βάθος τετραετίας. Το πρωτεύον και για το ΔΠΘ ζήτημα ως προς την ιεράρχηση των προβλημάτων, όπως εξήγησε ο κ.Μάρης είναι το ζήτημα του διοικητικού προσωπικού υψηλής εξειδίκευσης και σε μόνιμη βάση, για την πλήρωση των οργανικών θέσεων, για να ακολουθήσει το ζήτημα του αντισεισμικού ελέγχου, όπου στην ομάδα των υποδομών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συμπεριλήφθηκαν και τα πανεπιστημιακά τμήματα.

Οι μεγάλες «αποστάσεις» μεταξύ Υπουργείου και Πρυτάνεων

Μεγάλες όπως εξήγησε ο ίδιος είναι οι «αποστάσεις» μεταξύ των δύο πλευρών σε ό,τι αφορά την πρακτική άσκηση αλλά και τα θέματα της διδακτικής επάρκειας, ενώ συζήτηση έγινε και για το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, με τον ίδιο να τάσσεται υπέρ της πλήρους αναδιάταξης και αναδιοργάνωσής του, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες.

Η ανάγκη κατοχύρωσης των επαγγελματικών προσόντων των Τμημάτων Γεωπονικών Σπουδών αλλά και ο καθορισμός των εισακτέων αποκλειστικά και μόνο από τα ΑΕΙ, αποτέλεσαν επίσης καθολικά αιτήματα, ενώ η Σύνοδος τοποθετήθηκε και επί των Σχολών Παραστατικών Τεχνών, δείχνοντας ως «μονόδρομο» την ένταξή τους στα ελληνικά πανεπιστήμια και τμήματα.

Μεγάλη είναι η «απόσταση» που θα πρέπει όπως έκανε σαφές ο Πρύτανης του ΔΠΘ να διανυθεί και σε ό,τι αφορά τα αναδρομικά και το νέο μισθολόγιο για τα μέλη ΔΕΠ, με την Σύνοδο να «κρούει» των κώδωνα του κινδύνου σε ό,τι αφορά και τις δικαστικές αποφάσεις οι οποίες θα επιβαρύνουν τόσο τον κρατικό προϋπολογισμό όσο και τα Πανεπιστήμια σε περιπτώσεις καταβολής μισθολογικών διαφορών.

Ημέρα μνήμης των θυμάτων των Τεμπών η πρώτη ημέρα κάθε ακαδημαϊκού έτους

Κλείνοντας ο ίδιος αναφέρθηκε και στην ειδική ανακοίνωση που εξέδωσε η Σύνοδος και αφορά στην απόφαση που ελήφθη με αφορμή την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, αποφασίζοντας πως η πρώτη ημέρα μαθημάτων κάθε ακαδημαϊκού έτους θα είναι αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων αυτής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.