ΤΕΦ του ΔΠΘ για την Ουκρανια: «Να υπερνικησει η δυναμη της αγαπης την αγαπη της δυναμης»

Ψήφισμα καταδίκης της Ρωσικής εισβολής και συμπαράστασης σε όσους μάχονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει απερίφραστα την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εξέδωσε το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Σε αυτό τα μέλη του ΤΕΦ εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στο λαό της Ουκρανίας και τους ομογενείς, δηλώνοντας επίσης την συμπαράστασή τους στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας τόσο της Ουκρανίας όσο και της Ρωσίας που «μάχονται» για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το ψήφισμα του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ έχει ως εξής:

Το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, Σχολή Κλασικών & Ανθρωπιστικών Σπουδών, ΔΠΘ υπηρετώντας τα ιδεώδη του Ανθρωπισμού και υπερασπιζόμενο τις θεμελιώδεις αρχές της Ειρήνης, της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, της Αυτοδιάθεσης των Λαών, της Αξιοπρέπειας και της Δικαιοσύνης αποδοκιμάζει και καταδικάζει απερίφραστα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία χάριν γεωπολιτικών φιλοδοξιών και εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στο λαό της Ουκρανίας και τους ομογενείς, που δοκιμάζονται καθημερινά με βομβαρδισμούς και αναγκάζονται να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς.

Συμπαραστέκεται επίσης στην ακαδημαϊκή κοινότητα τόσο της Ουκρανίας όσο και της Ρωσίας που εργάζεται και μάχεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία συνιστούν τον θεμέλιο λίθο για ένα ειρηνικό και ευοίωνο μέλλον για όλους τους ανθρώπους σε κάθε γωνιά της γης.

Kαλεί την Παγκόσμια Κοινότητα να εφαρμόσει άμεσα το Διεθνές Δίκαιο σε κάθε περίπτωση που καταπατείται η εδαφική ακεραιότητα ανεξάρτητων κρατών και απειλείται ο άμαχος πληθυσμός. Πιστεύει ακράδαντα ότι αυτό που προέχει είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός, η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τα ουκρανικά εδάφη και η ειρηνική διευθέτηση της κρίσης μέσω του διαλόγου, της συνεννόησης, της συνεργασίας και της ανάληψης πρόσθετων διπλωματικών πρωτοβουλιών. Εύχεται δε με τα λόγια του Ινδού στοχαστή και ακτιβιστή Γκάντι να υπερνικήσει η δύναμη της αγάπης την αγάπη της δύναμης.

μῶρος δὲ θνητῶν ὅστις ἐκπορθεῖ πόλεις,

ναούς τε τύμβους θ᾽, ἱερὰ τῶν κεκμηκότων,

ἐρημίᾳ δοὺς αὐτὸς ὤλεθ᾽ ὕστερον.

Ανόητος αυτός που πολιτείες ρημάζει,

ναούς και τάφους, των νεκρών ιερά·

τα ρίχνει αυτά, μα κι αυτός κατόπιν θα χαθεί.

Ευριπίδης, Τρωάδες στ. 95-97

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.