Τα αιτηματα τους στον Πρυτανη εθεσαν οι φοιτητες ΔΠΘ

Ζήτησαν από τη Διοίκηση γραπτές τοποθετήσεις και δεσμεύσεις

Φοιτητές του ΔΠΘ από Κομοτηνή, Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη, συγκεντρώθηκαν την Τρίτη 28 Μαρτίου στην Πρυτανεία στην Κομοτηνή, για να κοινοποιήσουν τα αιτήματά τους, ζητώντας ταυτόχρονα γραπτές απαντήσεις-τοποθετήσεις από τη Διοίκηση για τα ζητήματα, που τους απασχολούν το τελευταίο διάστημα.

Κατά τη συνάντησή τους με τον Πρύτανη ΔΠΘ, κ. Φώτιο Μάρη, μέλη και εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων έθεσαν το θέμα των διαγραφών, της σίτισης και των μετακινήσεων, ενώ αναφέρθηκαν και στο άρθρο 16 και τις διαδικασίες της Συγκλήτου. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ακόμη η κ. Μαρία Γρηγορίου, Aντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Φοιτητικών Θεμάτων & Δια Βίου Εκπαίδευσης, η κ. Μαρία Μιχαλοπούλου, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης και ο κ. Κωνσταντίνος Χαλιόρης, Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης. 

Αρχικά, οι φοιτητές ζήτησαν επικαιροποιημένη ανακοίνωση για τις διαγραφές, ώστε «να μη στερηθεί η δεύτερη ευκαιρία από κανέναν». Ο κ. Μάρης, επικαλούμενος το θεσμικό τους ρόλο και λειτουργώντας πάντα στο πλαίσιο του νόμου, επεσήμανε ότι το ΔΠΘ είναι 2-3 χρόνια μακριά από την τελεσίδικη απόφαση και συμπλήρωσε πως «για εμάς δεν είναι ούτε αυτοσκοπός να διαγράψουμε κανέναν, ούτε θεωρούμε ότι αυτό προσφέρει σε τίποτα». Μάλιστα, έσπευσε να υπενθυμίσει ότι το ΔΠΘ έχει το καλύτερο ποσοστό αποφοίτησης on time, οπότε θεωρεί πως δεν θα υπάρξει ζήτημα.

«Όχι στην κατάργηση του Άρθρου 16»

Με τους φοιτητές να λένε «όχι στην κατάργηση του Άρθρου 16 του Συντάγματος» (οι φόβοι προκλήθηκαν εκ νέου από αναφορά του πρωθυπουργού σε πρόσφατη συνέντευξη), ο Πρύτανης ΔΠΘ ξεκαθάρισε ότι είναι υπέρ του δημοσίου πανεπιστημίου και δεσμεύτηκε ότι θα τεθεί το θέμα στην επόμενη Σύγκλητο, που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Απριλίου.    

Επίσης, οι φοιτητές τόνισαν ότι θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στους εκπροσώπους τους να παρακολουθούν τις διαδικασίες της Συγκλήτου και όχι απλά να ενημερώνονται για το αποτέλεσμα. 

Παραμένει άλυτο το θέμα των μετακινήσεων

Οι φοιτητές έθιξαν εκ νέου το θέμα των μετακινήσεων και της σίτισης, ενώ αναφέρθηκαν και στις καταγγελίες περί αστυνομικής παρέμβασης, που είχαν διατυπώσει πριν από περίπου δέκα μέρες κατά τη συνάντηση που είχαν με τον κ. Ευάγγελο Δρυμπέτα, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης και πρώην Αντιπρύτανη του ΔΠΘ.

Σε ό,τι αφορά τις δωρεάν μετακινήσεις, ο κ. Μάρης υπενθύμισε ότι στη δεύτερη διαγωνιστική διαδικασία διεύρυναν τους όρους αλλά, όπως εξήγησε, «τα αστικά λεωφορεία, πρώτα στην Κομοτηνή και μετά στην Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη, αφού τέλειωσαν τη σύμβασή τους, δεν διεκδίκησαν συνέχιση». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι έγινε μια προσπάθεια επιδότησης από Περιφέρεια και Δήμους, η οποία όμως δεν απέφερε αποτέλεσμα.

«Τις λέσχες τις οποίες χειριζόμαστε εμείς, τις χειριζόμαστε σωστά», υποστήριξε ο Πρύτανης ΔΠΘ, που άλλη μια φορά άσκησε κριτική στο ρόλο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, λέγοντας ότι τάσσεται υπέρ της πλήρους αναδιάταξης και αναδιοργάνωσής του, όπως δήλωσε και στην πρόσφατη Σύνοδο των Πρυτάνεων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.