Συνεργασια και διεκδικηση εντος και εκτος Σχολης θελει ο Μανολης Βαρβουνης

Ο νέος Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών έθεσε 7 άξονες στους οποίους θα κινηθεί κατά την τριετή θητεία του

«Η συνεργασία και η διεκδίκηση του ρόλου μας στο ακαδημαϊκό σύστημα οι δύο βασικές έννοιες του προγράμματός μας»

Η συνέχιση του έργου που έχει γίνει από τους προηγούμενους Κοσμήτορες, η ενίσχυση της συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ των τμημάτων εντός της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών ΔΠΘ, αλλά και η διεκδίκηση του ακαδημαϊκού της ρόλου σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο αποτελούν μερικές από τις προτεραιότητες που έχει θέσει ο νεοεκλεγείς Κοσμήτορας κ. Μανόλης Βαρβούνης.

Ο κ. Βαρβούνης μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» και τη Νατάσσα Βαφειάδου την επόμενη της εκλογής του, παρουσιάζοντας τους 7 άξονες του σχεδιασμού για την επόμενη τριετία, αλλά και τις ελπίδες για το μέλλον της Σχολής και των τμημάτων που την απαρτίζουν.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου που με ανέδειξαν με την ψήφο τους και να πω ότι το όποιο έργο σχεδιάζουμε να κάνουμε, στηρίζεται στο έργο που άφησαν οι άξιοι  προκάτοχοί μας» τόνισε, μιας και είναι ο τέταρτος Κοσμήτορας της Σχολής, μετά τον κ. Κωνσταντίνο Χατζόπουλο, την κ. Ζωή Γαβριηλίδου και την κ. Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή, που άφησαν ένα πολύ μεγάλο έργο στο οποίο θα στηριχθούν, θα συνεχίσουν και θα επεκτείνουν.

Προώθηση και στήριξη του ακαδημαϊκού έργου

Οι κύριοι άξονες στους οποίους θα γίνει ο σχεδιασμός για τα επόμενα τρία χρόνια στη Σχολή, τους οποίους είχε καταθέσει και πριν την εκλογική διαδικασία στους συναδέρφους του, είναι όπως εξήγησε επτά.

Η συνεργασία με τα τμήματα και τους συναδέλφους της σχολής χωριστά, ώστε να διεκδικήσουν και να πετύχουν το βέλτιστο για το ερευνητικό διδακτικό και ακαδημαϊκό τους έργο  με συμπλήρωση και ενίσχυση των υποδομών, αποτελεί τον πρώτο εξ’ αυτών, με την συνέχεια της συνεργασίας με τις Πρυτανικές αρχές, που όπως τόνισε στέκονται πάντα αρωγοί στις προσπάθειές τους, ώστε να επιτύχουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τους φοιτητές τους, και να συνεχίσουν ένα δημοκρατικό πανεπιστήμιο, με υγιές ακαδημαϊκό κλίμα, να ακολουθεί.

Αριστεία με ίσους όρους στο νέο κτίριο

Ο τρίτος άξονας αφορά στην δίκαιη και ισότιμη κατανομή των χώρων στο νέο κτίριο της Σχολής που βρίσκεται υπό κατασκευή στην Πανεπιστημιούπολη, ώστε να λειτουργήσουν όλοι μαζί χωρίς να νιώσει κανείς αδικημένος. «Υπάρχουν οι προϋποθέσεις γιατί είναι ένα μεγάλο κτίριο με πολλές δυνατότητες, για να μπορέσουμε να προεκτείνουμε το έργο μας ακόμη περισσότερο» σημείωσε ο νέος Κοσμήτορας της ΣΚΑΣ, συνδυάζοντας το με την διεκδίκηση όπου χρειάζεται στα όργανα του Πανεπιστημίου.

Ο τέταρτος άξονας έχει να κάνει με την μεγαλύτερη ανάδειξη της ακαδημαϊκής αριστείας, βασικό στοιχείο της οποίας είναι η συνέχιση και βελτίωση των υφισταμένων δομών, όπως τα βραβεία που για πρώτη φορά απονεμήθηκαν φέτος. Ο κ. Βαρβούνης πιστεύει μάλιστα πως πρέπει να συνεχίσουν, με όποιες τυχόν βελτιώσεις χρειαστούν, γιατί οι δομές αριστείας είναι απαραίτητες στο σύγχρονο Πανεπιστήμιο.

Συνεργασία και εξωστρέφεια

Η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των πρόσφατων πιστοποιήσεων των προγραμμάτων προπτυχιακών σπουδών των τμημάτων τους, αποτελεί τον πέμπτο άξονα των στόχων του κ. Βαρβούνη, με τον ίδιο να επισημαίνει ότι η ανώτερη διάκριση συμμόρφωσης των τριών τμημάτων της ΣΚΑΣ, αποτελεί μια πολύ καλή βάση ώστε να συνεχιστεί τόσο η φοιτητοκεντρική μάθηση, όσο και η διατμηματική συνεργασία.

Η ενίσχυση του πνεύματος συνεργασίας μεταξύ των εκπαιδευτικών των Τμημάτων αποτελεί τον Έκτο άξονα, με προτεραιότητα τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δράσεις, ενώ ο έβδομος και τελευταίος άξονας αφορά στην ενίσχυση της εξωστρέφειας, η οποία είναι ένας από τους βασικούς στρατηγικούς άξονες του Δημοκριτείου, την φοιτητοκεντρική μάθηση, αλλά και τη διεθνοποίηση.

«Οι κλασικές και οι ανθρωπιστικές σπουδές, δέχονται έναν πόλεμο σε διεθνές επίπεδο, για να απαντήσουμε στον πόλεμο αυτό, δεν νομίζω ότι έχει κανένα νόημα να απαντούμε με διακηρύξεις. Με τα έργα μας και με την αριστεία μας και με τη διεθνοποίησή μας πρέπει να απαντήσουμε» ανέφερε ο κ. Βαρβούνης χαρακτηριστικά.

Ανοιχτοί σε προτάσεις

Φυσικά κατά τη διάρκεια της θητείας του, η Κοσμητεία θα παραμείνει ανοιχτή και σε οποιουσδήποτε άλλους στόχους θα θέσουν οι συνάδερφοί του, με απόλυτο σεβασμό στην αυτοδυναμία, την αυτοτέλεια των τμημάτων της σχολής, στην ύπαρξη, την υπόσταση, αλλά και την εκφρασμένη βούληση των τμημάτων αυτών.

«Δύο είναι οι βασικές έννοιες: από τη μία είναι η συνεργασία και η συνέργεια, και από την άλλη είναι η διεκδίκηση όπου χρειάζεται τόσο σε διοικητικό επίπεδο μέσα στο πανεπιστήμιο, όσο και του ρόλου μας στο ακαδημαϊκό σύστημα και σε πανελλήνιο και σε διεθνές επίπεδο» ανέφερε.

Άλλωστε και τα τρία τμήματα έχουν αναπτύξει σημαντική εξωστρέφεια τόσο σε ακαδημαϊκό, όσο και κοινωνικό επίπεδο, και είναι πολύ περήφανοι για αυτό, σύμφωνα με τον κ. Βαρβούνη.

Προσπάθειες επιστροφής στις αίθουσες

Η πρώτη πρόκληση που φαίνεται πως θα αντιμετωπίσει η νέα διοίκηση όμως, είναι η επιστροφή όλου του ακαδημαϊκού και φοιτητικού δυναμικού στον φυσικό τους χώρο, τα αμφιθέατρα, μετά από τρία εξάμηνα, με μικρές διακοπές, εξ αποστάσεως.

«Όλοι το ξέρουμε ότι η φυσική μορφή του πανεπιστημίου είναι η δια ζώσης διδασκαλία, η δια ζώσης συνεργασία των συναδέλφων, όχι μόνο με τους φοιτητές, αλλά και μεταξύ μας» ανέφερε.

Για αυτό και θεωρεί σημαντικό να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των Καθηγητών, που πιστεύει πως έχει προχωρήσει αρκετά, αλλά και των φοιτητών, οι πλατφόρμες για τις ηλικιακές ομάδες των οποίων θέλουν επιτέλους από τον Σεπτέμβριο να βρεθούν από κοντά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.